(video) Euro NCAP: Cât de sigure sunt Toyota Hilux, Kia Niro, Subaru Levorg şi Renault Scenic

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Euro NCAP a publicat o nouă serie de rezultate în urma crash testelor unor maşini ca: Toyota Hilux, Subaru Levorg, Renault Scenic şi Kia Niro.

Două din cele patru modele au demonstrat nişte indicatori interesanţi după ce au fost lovite în conformitate cu cele mai noi reguli care au intrat în vigoare recent.

euroncap logo

Amintim că Euro NCAP testează automobilele în versiunile lor standard. Chiar şi aşa, compania producătoare de maşini poate solicita organizarea unor teste adăugătoare în care va participa aceeaşi maşină, numai că aceasta va fi dotată cu sisteme de siguranţă opţionale.

Într-o astfel de situaţie s-au pomenit pick-up-ul Toyota Hilux şi crossoverul hibrid Kia Niro.

 • Toyota Hilux

Pick-up-ul în versiunea de echipare standard s-a ales cu trei stele din cinci posibile.

Protecţia şoferului şi
a pasagerului din dreapta
Protecţia pasagerilor-copiiProtecţia pietonilorEficienţa sistemelor
de siguranţă
85%82%73%25%

Euro NCAP menţionează că în cazul unei coliziuni frontale cu un obstacol care se deformează, protecţia pasagerului din dreapta şoferului este bună, acumulând astfel un punctaj maxim.

Şoferul însă se poate afla într-un mare pericol: nivelul de protecţie este satisfăcător, iar cele mai vulnerabile puncte ale celui din spatele volanului pot fi capul, cutia toracică şi genunchii.

În cazul unei coliziuni frontale directe, pasagerul din dreapta poate suferi traume serioase. De aceea Euro NCAP a punctat aici cu un nivel de protecţie „slab” (acest calificativ este a treia notă în sistemul de evaluare a Euro NCAP, după care este nivelul „foarte slab” şi „rău”.

La teste cu impact lateral pretenţii nu sunt.

446199-980x0-c-default

De asemenea, în timpul impactului frontal, într-o situaţie periculoasă se poate afla trunchiul unu copil de şase ani. Nivelul de protecţie aici este „slab”. Există şi riscul de fractură în zona gâtului.

Partea frontală a automobilului de asemenea a fost evaluată pozitiv. Cele mai periculoase zone sunt doar marginea cromată a capotei şi montanţii A.

446200-980x0-c-default

Sistemele de siguranţă ale Hilux au primit o notă generală de 25 din 100%, asta pentru că maşina nu are un sistem de control al vitezei şi de menţinere a benzii de rulare. Trei puncte în plus a luat pentru semnalul care apare atunci când centura de siguranţă nu este cuplată.

Iată şi rezultatele testelor cu Toyota Hilus care are pachetul opţional de sisteme de siguranţă. Cinci stele din cinci posibile.

Protecţia şoferului şi
a pasagerului din dreapta
Protecţia pasagerilor-copiiProtecţia pietonilorEficienţa sistemelor
de siguranţă
93%82%83%63%

Rezultatele au fost îmbunătăţite datorită sistemului de frânare în cazuri de urgenţă, a sistemului de monitorizare a benzii de rulare şi cel de recunoaştere a semnelor de circulaţie.

 • Kia Niro

Crossoverul de producţie sud-coreeană de asemenea a fost izbit de două ori în mod general. În primul caz maşina avea un nivel de echipare standard şi a acumulat patru stele din cinci.

Protecţia şoferului şi
a pasagerului din dreapta
Protecţia pasagerilor-copiiProtecţia pietonilorEficienţa sistemelor
de siguranţă
83%80%57%59%

În cazul unei coliziuni frontale cu un obstacol care se deformează, în zona de risc se află cutia toracică a şoferului şi piciorul stâng mai jos de genunchi. O potenţială traumă poate avea şi pasagerul din dreapta în zona picioarelor.

Impactul frontal direct a arătat că trunchiul pasagerului din dreapta şoferului poate avea de suferit grav. Nivelul de protecţie aici – „slab”. Aceeaşi zonă poate fi afectată şi la şofer, însă aici experţii au spus că rezultatul este „satisfăcător”.

Pasagerii din spate vor suferi traume doar în cazul în care maşina va fi lovită din spate.

Vezi şi: (video) Vânzările noului crossover hibrid Kia Niro au explodat în Coreea de Sud

Protecţia pasagerilor-copii în Kia Niro este la un nivel înalt în cazul unui impact lateral. Dacă maşină se loveşte frontal, va avea de suferit cutia toracică a copilului de şase ani şi gâtul copilului de 10 ani.

446169

Pentru pietoni, cele mai periculoase locuri de pe o Kia Niro sunt montanţii A, partea exterioară a capotei şi blocurile optice.

Nota pentru sistemele de protecţie în nivelul de echipare standard a fost micşorată din cauza lipsei sistemului de frânare automată în cazuri de urgenţă.

446183

Kia Niro cu pachetul de opţiuni care include şi asistentul menţionat anterior a reuşit să acumuleze cinci stele. Indicatorii s-au îmbunătăţit la trei categorii.

Protecţia şoferului şi
a pasagerului din dreapta
Protecţia pasagerilor-copiiProtecţia pietonilorEficienţa sistemelor
de siguranţă
91%80%70%81%
 • Subaru Levorg

Break-ul de producţie japoneză le-a lăsat o impresie bună celor de la Euro NCAP. În versiunea de echipare standard acesta a acumulat cinci stele din cinci posibile.

Protecţia şoferului şi
a pasagerului din dreapta
Protecţia pasagerilor-copiiProtecţia pietonilorEficienţa sistemelor
de siguranţă
92%83%75%68%

În cazul impactului cu un obstacol care se deformează, nivelul de protecţie este „slab” în zona cutiei toracice a şoferului şi „satisfăcător” în zona picioarelor.

Pasagerul din dreapta poate primi traume în tona trunchiului şi a piciorului stâng, însă şi aici nivelul este „satisfăcător”.

Vezi şi: (foto) Subaru Levorg s-a ales cu versiunea STI Sport şi arată foarte agresiv

Dacă Levorg se loveşte frontal şi direct cu un obstacol, pasagerii din faţă riscă traume a cutiei toracice şi a gâtului, iar indicatorii pasagerului din dreapta şoferului sunt mai negativi.

Dacă Levorg zboară şi se loveşte lateral de un stâlp, din nou, un risc foarte mare este ca şoferul să fie traumat în zona trunchiului. Per general nivelul de protecţie este „bun”, cel mai mare calificativ Euro NCAP.

446193-980x0-c-default

Un nivel „slab” şi „foarte slab” de protecţie poate fiu pentru pieptul şi gâtul unui copil de şase ani în cazul unei coliziuni frontale.

Copilul de 10 ani într-un asemenea caz poate avea de suferit doar în zona gâtului.

446194-980x0-c-default

Sistemul anti coliziune frontală cu frânare automată este disponibil în echiparea de bază a lui Subaru Levorg.

Punctele slabe ale acestei maşini sunt montanţii A şi părţile laterale ale grilei radiatorului.

446195-980x0-c-default

 • Renault Scenic

Francezul a putut acumula punctajul maxim la testul organizat de Euro NCAP, maşina având un nivel de echipare standard.

Protecţia şoferului şi
a pasagerului din dreapta
Protecţia pasagerilor-copiiProtecţia pietonilorEficienţa sistemelor
de siguranţă
90%82%67%59%

Aici specialiştii menţionează că Scenic a arătat cel mai prost rezultat dintre toate maşinile testate mai sus, în cazul unei coliziuni frontale cu un obiect care nu se deformează. Are de suferit grav şoferul, zona gâtului fiind evidenţiată cu o culoare roşie, drept rezultat nivelul de protecţie fiind „rău”.

De asemenea în cadrul aceluiași impact, de suferit va avea şi pasagerul din dreapta şoferului în zona cutie toracice şi a gâtului.

Ca şi în cazul lui Subaru Levorg, şoferul Scenic-ului va avea traume ale trunchiului după impactul lateral cu un stâlp.

Vezi şi: (foto/video) GENEVA 2016: Premieră mondială – noua generaţie Renault Scenic

Manechinele copiilor în vârstă de şase şi 10 ani nu au avut de suferit în impactul lateral, însă în cel frontal aceştia riscă traume la piept şi gât.

Rezultatul la capitolul asistenţi electronici ar fi putut fi mai mare dacă în versiunea de bază a maşinii ar fi inclus sistemul de menţinere a maşinii pe bandă.

446189-980x0-c-default

Bara de protecţie a noului Renault Scenic a fost evaluată de experţi ca fiind una foarte sigură faţă de picioarele pietonilor.

Însă evaluarea generală a porțiunii din față, în care există un contact cu regiunea pelviană a celui lovit, este ambiguă. Nota finală poate fi de la nivel critic până la maxim, în funcție de punctul de impact.

Vezi şi: (foto/video) O nouă premieră franceză: Noua generaţie Renault Grand Scenic

446185

Vezi şi: (video) Euro NCAP: Crash-teste cu noile modele Alfa Romeo Giulia, VW Tiguan şi Seat Ateca


Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like...

1 Response

 1. Ceadi spune:

  Pãi pana la urma kia rio sau kia Niro?