in ,

(video) Euro NCAP: Crash teste cu noile MINI Countryman, Suzuki Swift şi Nissan Micra

După ce ieri v-am arătat cât de bine a putut rezista noul Skoda Kodiaq la testele organizate de Euro NCAP, astăzi ne-am propus să vă aducem la cunoştinţă şi rezultatele pentru alte trei automobile care au participat în aceeaşi serie.

Vezi mai multe: (foto/video) Euro NCAP a testat rezistenţa primului SUV Skoda – Kodiaq

Pe lângă Skoda Kodiaq, Euro NCAP a mai testat siguranţa modelelor de nouă generaţie MINI Countryman, Suzuki Swift şi Nissan Micra.

rezultate euro NCAP teste mai 2017 0

Începem cu modelul MINI. Specialiştiştilor Euro NCAP le-a fost oferit un Contryman D din gama anului 2017. Cel mai bun rezultat afişat este la capitolul protecţie şofer şi pasager din dreapta – 90%.

În crash-testul cu imitarea unei lovituri laterale, maşina reuşeşte să protejeze şoferul atât în cazurile unui impact cu alt automobil, cât şi cu un stâlp. Tetierele tuturor scaunelor sunt făcute calitativ şi nu vor permite apariţia traumelor în zona gâtului a tuturor pasagerilor.

În cazul unui impact frontal cu o suprafaţă care nu se deformează, pasagerii de pe bacheta din spate pot primi traume în pieptului, iar şoferul cel mai probabil se va alege doar cu traumă uşoară.

În acelaşi timp, în cazul unui impact frontal cu un obstacol care se va deforma, senzorii au depistat o traumă periculoasă a pieptului şoferului, în timp ce pasagerul din dreapta aproape că nu a avut de suferit.

rezultate euro NCAP teste mai 2017 1

De asemenea, în cazul unei coliziuni frontale există un risc minor de traumă a piepturilor copiilor de pe bancheta din spate. Din cauza geometriei banchetei din spate pasagerii adolescenţi se pot alege cu diverse traumatisme în zona gâtului, în timp ce copii de până la şase ani nu vor avea de suferit.

În linii generale noul MINI Countryman asigură un nivel înalt de protecţie a copiilor, de 80%, în cazul în care aceştia sunt transportaţi în scaune speciale.

Cele mai periculoase elemente ale maşinii pentru pietoni sunt marginile capotei şi montanţii A. Capota crossoverului compact este echipată cu senzori care o ridică în cazul în care un pieton ajunge pe aceasta şi astfel se reduce din riscul primirii unor traumatisme serioase.

În calitate de dotare opţională MINI oferă sistem de frânare automată, însă Euro NCAP nu l-a luat în considerare în teste pentru că nu este oferit standard. Chiar şi aşa, maşina s-a ales cu cinci stele din cinci posibile.


Următorul automobil testat de Euro NCAP a fost Suzuki Swift. Noua generaţie a compactei a demonstrat rezultate decente în simulările mai multor tipuri de accidente.

Rezultatele finale au afişat pentru maşina cu tracţiune faţă şi motor de 1.2 litri doar trei stele din cinci, însă dacă toate sistemele de siguranţă sunt bifate în lista de dotări, nivelul de protecţie creşte.

Printre neajunsurile noului Swift se numără lipsa sistemului de control al vitezei, cel de menţinere în bandă şi de frânare automată. Ultimul este disponibil doar opţional, însă nu a fost luat în calcul de Euro NCAP.

rezultate euro NCAP teste mai 2017 4

În crash testul cu impact frontal într-un obstacol care se deformează, şoferul unui Suzuki Swift riscă să fie rănit în zona cutiei toracice şi mai există posibilitatea fracturii piciorului drept. Pentru pasagerul din dreapta sa riscul este mai scăzut.

Însă când maşina se loveşte într-o suprafaţă care nu se deformează, piepturile ambilor pasageri din faţă este slab protejat.

Testul cu lovituri laterale, imitate de un alt automobil sau un stâlp, a arătat cele mai bune rezultate comparativ cu alte exerciţii. De menţionat aici că tetierele scaunelor frontale asigură o protecţie foarte bună a gâtului, în timp ce tetierele scaunelor posterioare oferă o protecţie mai slabă.

rezultate euro NCAP teste mai 2017 5

Euro NCAP nu recomandă transportul copiilor pe locul din stânga a banchetei din spate chiar şi în scaun special pentru că există un risc serios de traumă a cutiei toracice. Cel mai sigur ar fi în spate în partea dreaptă.

Capota şi parbrizul noului Swift pot contribui la evitatea unor traume serioase a pietonilor loviţi, însă dacă persoana se va lovi dur de un montant A atunci urmările pot fi fatale. Tot la acest capitol, bara de protecţie frontală a lui Suzuki Swift a demonstrat un nivel bun de protecţie a picioarelor pietonilor.


Cu cinci stele s-a ales şi noua generaţie Nissan Micra, însă doar dacă are bifate toate dotările opţionale care contribuie la protecţie. În linii generale, modelul Micra a primit cele mai puţine observaţii.

În raportul Euro NCAP, la majoritatea capitolelor rezultatele sunt pozitive, iar la cel mai important test, cel de măsurare a protecţiei şoferului şi pasagerului din dreapta, evaluarea a fost de 91% în ambele cazuri (cu sau fără pachet opţional de siguranţă).

Numărul pernelor de aer şi a centurilor de siguranţă care se pot strânge automat contribuie la o protecţie bună a pasagerilor copii.

rezultate euro NCAP teste mai 2017 2

Ce ţine de tehnologiile de protecţie de pe noul Nissan Micra, specialiştii Euro NCAP le-au apreciat şi au declarat că acestea fac din maşină una din cele mai sigure din clasa sa.

rezultate euro NCAP teste mai 2017 3

Vezi ultimele teste: (video) Noua generaţie BMW Seria 5 a primit cinci stele în urma testelor Euro NCAP