in , ,

(video) Euro NCAP introduce noi teste de siguranţă care să-i motiveze pe constructori să facă maşini mai bune

La fiecare doi ani, programul european de evaluare a autovehiculelor noi actualizează și își înăsprește protocoalele de testare. În acest an sunt introduse noi teste pentru a răspunde unor nevoi de lungă durată în protecția ocupanților, pentru a îmbunătăți protecția post-accident și pentru a promova cea mai recentă tehnologie avansată de asistență a șoferilor.

O schimbare esențială este punerea în aplicare a unei noi bariere puse în mișcare în calea testării accidentelor frontale cu mașini, înlocuindu-se astfel testul de impact frontal într-o barieră fixată pe loc, dar deformabilă, utilizat de Euro NCAP în ultimii 23 de ani.

Acest nou test de impact nu numai că evaluează protecția ocupanților din interiorul mașinii, dar evaluează și modul în care structurile frontale ale mașinilor contribuie la rănirea “partenerului” de coliziune – în acest caz fiind vorba despre o maşină care ar veni în contact frontal din sens opus, cu pasagerii săi respectiv.

Inovațiile importante sunt Bariera Deformabilă Progresivă Mobilă și metoda unică de evaluare a compatibilității vehiculelor, precum și prima adoptare a celui mai avansat manechin de testare din lume – “THOR” – care imită un pasager de sex masculin cu o înălţime medie.

În testul cu MPDB (bariera mobilă) la scară largă, mașina testată este accelerată până la o viteză de 50 de km/h și cu 50 la sută din suprafaţa frontală intră într-o barieră deformabilă montată pe un cărucior de 1.400 kg care este accelerat din sens opus la fel până la o viteză de 50 de km/h. Bariera reprezintă partea din față a unui alt vehicul. Testul reproduce un accident între vehiculul de testare și o mașină de familie tipică de dimensiuni medii. În el, două manechine care imită bărbaţi cu o înălţime medie sunt așezate pe scaunele față, iar manechinele care imită copii sunt aşezaţi în sisteme de siguranță pe bancheta din spate. Atât manechinele, cât şi vehiculul testat și căruciorul sunt instrumentate pentru a arăta forțele și decelerările la care ar fi supuși ocupanții. Mai ales manechinul conducătorului auto în acest test, THOR-50M,este un dispozitiv de testare extrem de sofisticat și sensibil, dezvoltat pentru a estima cu precizie riscul de a se alege cu răni la cap, gât, piept și abdomen.

Mai multe aspecte ale siguranței unei mașini sunt evaluate în acest test. Pentru a proteja ocupanții mașinii de testare, forțele de impact trebuie să fie direcționate eficient către părți ale mașinii în care energia poate fi absorbită eficient și în condiții de siguranță. Zona mototolită față trebuie să se distrugă într-un mod controlat, lăsând habitaclul cât mai neafectat posibil, în timp ce, în același timp, nu expune ocupanții la niveluri periculos de ridicate de decelerație. Deplasarea înapoi a volanului și a pedalelor trebuie să fie limitate în cazul în care trebuie evitate vătămările grave. În plus, modul în care căruciorul decelerează impactul și daunele provocate de vehiculul de încercare în bariera deformabilă indică cât de eficient au interacționat cei doi parteneri. Se spune că un vehicul care duce la decelerații extrem de mari ale căruciorului sau care provoacă deformări localizate foarte severe prezintă o “compatibilitate” slabă. În lumea reală, astfel de vehicule nu pot absorbi propria energie atât de eficient pe cât ar trebui și reprezintă o amenințare pentru alți participanți la trafic.

Impactul lateral reprezintă a doua cea mai mare cauză frecventă a deceselor sau rănilor grave. Cele mai recente actualizări a evaluării siguranței la acest capitol includ ajustări ale vitezei și masei barierei, crescând severitatea încercării.

Mai semnificativ, Euro NCAP va evalua pentru prima dată protecția la impact, concentrându-se asupra protecției conducătorului auto și asupra interacțiunii potențiale dintre șofer și pasagerul de pe scaunul din dreapta sa. Cu acest din urmă test, protecția oferită de contra măsurile noi pe piață, cum ar fi airbag-urile centrale, poate fi verificată în mod adecvat.

Euro NCAP continuă să testeze cea mai recentă generație de sisteme de prevenire a accidentelor și de asistență a conducătorului auto. Noi scenarii de testare provocatoare sunt adăugate pentru a evalua tehnologia AEB (frânare automată de urgenţă) pentru autoturisme și utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, inclusiv în situații de deplasare în marşarier și imediat după o curbă dintr-o intersecţie de exemplu.

În plus, primul pas este făcut pentru a evalua sistemele de monitorizare a stării conducătorului auto, concepute pentru a detecta oboseala și distragerea atenției șoferilor, ca parte a evaluării Safety Assist.

Îmbunătățirea siguranței mașinii nu înseamnă doar adăugarea de mai multe airbag-uri sau sisteme mai bune de asistență a șoferului. Siguranța post-accident joacă la fel un rol vital în supraviețuirea într-un accident rutier. În parteneriat cu CTIF, Asociația Internațională a Serviciilor de Pompieri și Salvare, Euro NCAP a elaborat noi reguli de evaluare pentru a promova o mai bună siguranță post-accident.

Producătorii auto vor fi recompensați cu un rating mai bun atunci când informațiile referitoare la salvare sunt corecte și ușor accesibile. Euro NCAP va verifica, de asemenea, ușurința de extirpare a portierelor, mânerele de ușă retractabile electric și va aproba funcțiile eCall avansate, printre altele.

Aceste modificări sunt pilonii principali ai noilor protocoale Euro NCAP pentru 2020. Impactul acestor actualizări, precum și alte modificări minore, va fi semnificativ. Prin urmare, consumatorii trebuie să fie atenți atunci când compară direct cele mai recente rezultate cu rating-urile din anii anteriori. Ceea ce va rămâne neschimbat este că numai vehiculele care funcționează excelent în materie de protecție împotriva accidentelor, post-accident și evitarea accidentelor se vor alege cu o evaluare de top de cinci stele, astfel, producătorii auto fiind şi mai motivaţi în a îmbunătăţi produsele pe roţi.

Pandemia mondială de COVID-19 nu a fost ușoară pentru industrie, iar testele Euro NCAP au fost suspendate temporar în ultimele luni. Organizaţia europeană speră să publice primele teste din nou sezon după abia după sezonul estival.

Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.

Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Iti place articolul?