in , ,

(video) Eveniment istoric în Tbilisi. După 27 de ani, un Jiguli a fost dat jos de la etajul 4 al unui bloc

O maşină albastră de producţie sovietică şi de model Jiguli, “parcată” pe balconul celui de-al patrulea etaj al unei clădiri rezidențiale din Tbilisi, a devenit de mult timp o atracție a orașului. Automobilul a stat pe balconul unei case din zona rezidenţială Digomskii pentru mai mult de un sfert de secol și a devenit un fel de simbol al anilor ’90 în Georgia.

Şi iată, acum câteva ore, pentru prima dată în ultimii 27 de ani, VAZ-ul a coborât din nou pe pământ. Puțini oameni însă știu că în spatele acestei maşini există o poveste emoționantă a unei persoane, al cărei vis, din păcate, nu s-a împlinit.

Digomskii este o regiune rezidenţială care este împânzită de blocuri de tip “Hrușciovca”. Unii oameni se pot pierde pe acolo dacă nu cunosc o adresă exactă, însă, prin această pădure de clădiri monotone a existat timp de aproape trei decenii un reper – o clădire care putea fi recunoscută dintr-o mie, cea pe care stătea un VAZ-2106 de o culoare albastră deschisă, care îl scoatea imediat în evidenţă.

Pentru a afla istoria acestui automobil, despre cum a ajuns la al patrulea etaj al blocului, nu a fost necesar un mare efort. Orice locuitor vă poate povesti acest lucru, pentru că a fost cu adevărat o atracţie turistică specială.

“A existat o vreme când au venit jurnalişti nu numai din Federaţia Rusă, ci şi de la posturi renumite precum BBC, CNN, Euronews, numai pentru a realiza reportaje despre această maşină”, a declarat localnicul Nodar Tvauri pentru Sputnik Georgia.

Vezi şi: (video) Test drive moldovenesc cu VAZ-2101. Ce impresii a produs „Kopeika”

În 1991, un rezident din Tbilisi, Rezo Enukidze, și-a cumpărat un nou VAZ-2106 la care a visat toată viața lui. Însă după ce a făcut asta, să-l folosească ca un om normal nu a mai putut. Chiar în prima noapte, după ce a lăsat-o parcată în curte, nişte răufăcători necunoscuți i-au scos roţile şi oglinzile.

A doua zi dimineaţă, când a văzut cele întâmplate, proprietarul mașinii s-a supărat atât de tare încât, cu ajutorul unei macarale, şi-a ridicat-o chiar la balconul apartamentului său.

“Mașina va rămâne aici până vor veni vremuri mai bune”, asta le-a spus Enukidze tuturor vecinilor săi în acea zi.

Vezi şi: (foto) Un bărbat a scos la vânzare un VAZ-2106 şi cere pentru el 80.000 de dolari!

vay tbilisi

Se pare că mașina a fost atât de preţioasă pentru acest bărbat, încât nu a găsit niciodată un moment mai bun pentru a o readuce pe pământ. El a prețuit-o și a îngrijit-o la balcon, spălând-o şi curăţând-o cu regularitate, la fel, la înălţime. Însă, aşa şi nu a mai ajuns să-i pună noi roţi. Cel mai probabil intenţiona să facă asta într-o zi în care ar fi dat-o jos, însă nici ziua asta nu a mai venit pentru el din păcate.

Apropo, în ciuda faptului că automobilul a devenit deseori obiectul unui interes intens din partea jurnaliștilor, Enukidze nu comunica prea mult cu aceştia. “Nu avea nevoie de asta”, spun vecinii, “pentru că nu căuta popularitate – acesta îşi păstra doar visul”.

Vezi şi: (video) Fantastic! Un moldovean deţine un VAZ-2103 pe care l-a găsit stând neatins 41 de ani

Acum câteva zile, la sfârşit de noiembrie, filmuleţul de mai sus a apărut pe o reţea de socializare. Pentru prima dată în 27 de ani, acest VAZ-2106 a fost coborât, dar, din păcate, Rezo Enukidze nu a putut vedea asta. Și cu atât mai mult, să-și realizeze visul, să se plimbe cu mașina sa, pe care a păstrat-o și a protejat-o de atâția ani. Acum un an și jumătate acesta şi-a pierdut viaţa…

Localnicii cred că membrii familiei au decis să vândă mașina ca fiind un model rar, practic fără kilometraj, unui colecţionar. Însă asta rămâne a fi doar o speculație.

În orice caz, acum acest loc nu va mai fi același. Jurnaliștii nu se vor mai grăbi aici pentru a înregistra o privelişte neobișnuită, iar oaspeții din regiunea Digomskii vor pierde un reper faimos, pe unii care i-a condus de ani de zile.

Vezi şi: (foto) Un diplomat american şi-a cumpărat cu ocazia zilei sale de naştere un „Jiguli” de aceeași vârstă

buton subscribe