in , , , ,

(video) Evită-i pe cei care fac asta şi nu o face singur. Şase exemple de condus periculos

În reţeaua globală a fost deschis un website pe care au fost publicate câteva videoclipuri în care se explică foarte clar termenul de “condus periculos”.

Astfel de materiale educaţionale au fost realizate la cererea vicepremierului rus Igor Shuvalov, iar portalul a fost dezvoltat în colaborare cu organizaţia Probok.net, emisiunea televizată “Glavnaia Doroga”, dar şi experţi din conducerea ţării care fac partea din comisia pentru siguranţa rutieră.

Chiar dacă site-ul a fost deschis în Rusia şi este orientat spre a educa şoferii ruşi pentru a fi diminuat numărul de accidente, informaţia este utilă şi pentru şoferii din Moldova.

Screenshot_1

Prin termenul “şofat periculos” se înţelege acţiunea sau acţiunile care creează un pericol mortal pentru alţi şoferi, pasageri sau pietoni. Termenul se răspândeşte asupra unor cazuri ca: schimbarea benzii într-un trafic intens, nerespectarea distanţei între maşini, depăşiri şi frânări bruşte, etc.

În prezent, pe site au fost publicate şase filmuleţe în care se arată câteva exemple de condus agresiv şi urmările acestora:

1. “Joc de dame” (schimbarea benzii de nenumărate ori)

2. “Nervoşii” (creează impedimente în timpul schimbării benzii)

3. “Grăbiţii” (nerespectarea distanţei între autombile)

4. “Straturi” (nerespectarea distanţei laterale)

5. “Educatorii” (frânare bruscă înaintea unui alt automobil)

6. “Încăpăţânatul” (şofer care nu-i permite celui din spate să efectueze depăşirea)

În Rusia au avut loc numeroase dezbateri şi discuţii despre posibilitatea introducerii unor pedepse aspre pentru şoferii care conduc agresiv. De exemplu, în Moscova, în luna septembrie a anului trecut, s-a propus ca unor astfel de şoferi să li se retragă permisul pentru o perioadă de 1.5 – 2 ani de zile, iar poliţia să-i amendeze cu până la 5.000 de ruble.

Respectaţi regulile şi conduceţi cu grijă!