in , ,

(video) Factory 56 – uzina fără linii tradiționale de asamblare! Conceptul și principiile de funcționare

După opt luni de la ceremonia care i-a marcat startul construcţiei, Mercedes-Benz dezvăluie detalii despre una dintre cele mai sofisticate uzine producătoare de automobile din lume – a sa Factory 56.

Complexul, care va fi către anul 2022 complet neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2 (alături de toate celelalte uzine germane a Mercedes-Benz), va fi dotat cu un sistem fotovoltaic de aprovizionare cu energie electrică, cu o linie de transport autonomă şi va fi conectat la o platformă unică informaţională, care va face legătura dintre furnizorii de componente, atelierele de producţie şi clienţi.

Factory 56 va avea o suprafaţă de 220.000 de metri pătraţi, echivalentul a 30 de terenuri de fotbal, caracteristică care o va face a treia cea mai mare construcţie din Germania. Piatra de temelie a fost pusă în februarie 2018, iar lansarea producţiei de maşini va avea loc în 2020 conform planurilor. Factory 56 va fi casa noii generaţii S-Class, a modelelor electrice din brandul EQ şi a altor autovehicule, inclusiv cu sisteme de pilotare automată.

Pe acoperişul construcţiei impunătoare vor fi montate panouri solare pentru a asigura cu energie toate dispozitivele electrice de la interior. Mai mult, pe 40% din suprafaţa acoperişului vor fi sădite plante. Acest lucru va contribui la eficienţa energetică, dar şi va crea un microclimat favorabil în încăperi.

Principala caracteristică a noii uzine Mercedes-Benz va fi lipsa unei linii tradiţionale de asamblare. Funcţiile acesteia vor fi îndeplinite de aşa-zisele TecLines, care reprezintă nişte platforme autonome de transport.

Datorită utilizării acestora, angajaţii îşi vor petrece cel mai mult timp într-un singur loc, fără să se deplaseze prin linia de producţie. Mai mult, soluţia va permite mărirea numărului de linii de producţie fără necesitatea de a face careva reconstrucţii în clădire.

La fel, practic toate operaţiile vor fi automatizate. Pentru livrarea componentelor necesare către liniile de producţie, acolo unde vor lucra oameni, se vor folosi nişte cărucioare care vor fi conectate la un sistem intelectual de livrare. Acesta din urmă va aduna informaţii despre cum funcţionează toată întreprinderea şi se va ocupa de livrarea materialelor/pieselor necesare din timp şi în zonele necesare. În total, pe teritoriul Factory 56 vor funcţiona 300 de sisteme de transport autonome.

Tot complexul va fi conectat şi la o reţea puternică de internet, iar la un moment dat va fi testată şi tehnologia 5G. Interesant este că şi instrumentele de lucru vor fi conectate la reţea. Acestea se vor sincroniza cu informaţiile prestabilite şi de exemplu, cheile, vor avea setată automat forţa de strângere necesară pentru unele şuruburi.

Uzina mai este făcută pentru oameni, în parte pentru angajaţi, a căror proces de muncă va fi interesant, modern. De exemplu, în hale nu vor exista nici un fel de suporturi de hârtie, fiind înlocuite de monitoare şi dispozitive PDA.

De asemenea, angajaţii vor putea avea un program flexibil de muncă, alegându-şi orele când vor activa printr-o aplicaţie, astfel fiind promovat şi organizat un echilibru între viaţa de familie şi cea profesională.

Iti place articolul?