in , , , , ,

(video) Frankfurt 2017: Premieră mondială – Mercedes-AMG Project One, maşina cu cinci motoare

Concernul Daimler sărbătoreşte cu mare fast la Salonul Auto de la Frankfurt cei 50 de ani pe care îi împlineşte în acest an subdiviziunea Mercedes-AMG. Anume în oraşul german a fost organizată premiera hipercarului despre care s-a vorbit şi s-au ţinut în secret detalii în ultimii doi ani.

Astfel, avem în faţa nostră o maşină de serie, omologată pentru circulaţia pe drumurile publice şi dotată cu un motor V6 Turbo de 1.6 litri care a fost folosit pe monopostul Mercedes W06 Hybrid în anul 2015 în Formula 1!

Propulsorul a fost modificat pentru a putea fi alimentat cu benzină cu cifră octanică 98 şi pentru a putea rezista celor 11.000 de rpm pe minut, care au fost coborâte de la 15.000 de rpm. Durata de viaţă a motorului este de 50.000 de kilometri, după care acesta va trebuie să fie reparat sau înlocuit complet în dependenţă de situaţie.

Ca şi pe un monopost din Formula 1, pe motorul alimentat cu benzină au fost montate două electromotoare. Primul produce 122 de CP şi ajută la funcţionarea turbo compresorului (care în teorie se poate roti până la 100.000 de rpm!), iar al doilea este instalat pe arborele cotit al propulsorului şi generează 163 de CP. Acesta din urmă mai poate recupera energia cinetică la frânare şi o transformă în energie electrică care ajută benzinarul la acceleraţii rapide.

Cutia de viteze este una originală, robotizată, cu opt trepte, un singur ambreiaj şi cu un comutator hidraulic al rapoartelor. Puterea totală a ceea ce se află pe roţile spate depăşeşte 680 de CP.

Însă, spre deosebire de un monopost din Formula 1, noul hipercar mai are alte două electromotoare instalate pe puntea din faţă. Fiecare produce câte 163 de CP, pun în mişcare câte o roată şi cu ajutorul lor se realizează controlul vectorului de tracţiune.

La fel, în spatele punţii faţă, sub podea, au fost montate două seturi de acumulatori care îi pot permite maşinii să ruleze exclusiv pe bază de electricitate până la 25 de kilometri. Acumulatorii pot fi reîncărcaţi şi de la o priză casnică, iar întreg sistemul electric funcţionează cu o tensiune de 800 de volţi!

Puterea totală a unităţii de propulsie hibride depăşeşte 1.000 de CP şi poate fi folosită toată doar dacă acumulatorii sunt reîncărcaţi complet. Dezvoltatorii promit că răspunsul la apăsarea pedalei de acceleraţie este mult mai bun decât cel care este oferit într-o maşină cu motor V8 natural aspirat. Caracteristicile tehnice şi dinamice nu sunt complete, însă Mercedes promite că noua sa creaţie face 0-200 de km/h în mai puţin de 6 secunde (comparativ, un Bugatti Chiron face exerciţiul în 6.5 secunde!). Viteza maximă depăşeşte 350 de km/h.

Însuşi automobilul este construit în jurul unei construcții monococă din fibră de carbon. Suspensia este ca şi cea a maşinilor din Formula 1: amortizoarele sunt fixate de corp și sunt conectate la brațele suspensiei prin nişte tije care le împing. Braţele sunt din aluminiu, mecanismele de frânare carbono-ceramice. Mai putem adăuga că sistemul de stabilizare poate fi dezactivat.

Designul exterior al lui Project One a fost proiectat pentru a beneficia de o eficienţă aerodinamică maximă şi de o greutate redusă. Până şi logourile companiei sunt desenate pe caroserie. Există însă şi elemente active: la viteze mari splitterul de pe bara de protecţie faţă se mişcă înainte, nişte guri de aerisire de deschis pe aripi, iar eleronul activ îşi arată prezenţa. Neoficial se crede că greutatea totală nu depăşeşte 1.300 de kilograme.

Câte ceva despre interior. Acolo domină fibra de carbon şi Alcantara. Există două scaune cu profil sportiv, un volan asemănător cu cel din monoposturile F1 (cu turometru luminos şi setări ale regimurilor electronice) care mai are un airbag şi butoane de control a sistemului multimedia. Cel din spatele volanului va vedea în faţa sa trei ecrane: un panou de bord digital, un sistem multimedia şi unul care înlocuieşte oglinda retrovizoare (pe care mai pot fi afişate şi alte informaţii). Mai există un sistem de climatizare, iar geamurile pot fi acţionate electric.

Mercedes-AMG Project One a debutat la Salonul Auto de la Frankfurt în calitate de show car, însă caracteristicile acestuia nu vor mai fi schimbate. Mai multe detalii şi caracteristici tehnic complete şi precise vor fi anunţate mai târziu, asta pentru că Mercedes va mai testa maşina şi o va seta în detalii în următoarele 18 luni. Respectiv, producţia şi vânzarea modelului va demara în Germania din anul 2019.

Neoficial se cunoaşte că vor fi construite 275 de exemplare, fiecare având un preţ de minim 2.7 milioane de euro şi toate ar fi fost deja vândute. Dacă este acest lucru adevărat, urmează să aflăm pe parcurs.

Prezentarea modelului în reluare:

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?