in , , , ,

(video) GENEVA 2018: Pininfarina a construit un coupe cu peste 1000 de CP şi o maşină de curse pe hidrogen

Casa italiană de design Pininfarina, în colaborare cu firma Hybrid Kinetic Group din Hong Kong, ne-a bucurat din nou în cadrul Salonului Auto de la Geneva cu un nou concept.

Dacă anul trecut a prezentat un sedan destul de interesant, de această dată s-a decis dezvoltarea unui gran turismo cu o lungime de 5 metri şi cu peste 1.000 de CP sub capotă.

Prototipul este numit HK GT şi este făcut pe baza unui şasiu din aluminiu. Proporţiile îi sunt de: 4.980 x 2.000 x 1.365 x 2.975 mm, în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament.

Tracţiunea este una integrală şi cele 1.860 de kilograme sunt distribuite între punţi în proporţie de 52:40 în favoarea celei din faţă.

Unitatea de propulsie este compusă din patru motoare electrice care produc aproximativ 1.088 de CP, conectate la transmisii cu două trepte, un set de acumulatori de 38 kWh şi un microturbogenerator folosit în calitate de încărcător pentru baterii. Acesta din urmă poate fi adaptat pentru a consuma mai multe tipuri de carburant, ori poate fi înlocuit de un sistem de propulsie pe bază de pile de hidrogen sau de un motor cu ardere internă foarte eficient.

Acceleraţia 0-100 de km/h o poate face în 2.7 secunde, iar viteza maximă poate ajunge la 350 de km/h. În regim pur electric se pot parcurge peste 160 de kilometri, iar în regim combinat cu ajutorul generatorului – peste 1.000 de km. Bateriile se mai pot încărca printr-un sistem de recuperare a energiei cinetice la frânare.

Acest gran turismo mai dispune de nişte portiere de tip “gull-wing” care fac uşor accesul spre habitaclul cu o configuraţie 2+2, unde fiecare pasager are un scaun individual. Planşa de bord şi consola centrală sunt compuse din mai multe ecrane color. Tapiţeria şi materialele decorative sunt de cea mai înaltă calitate. Mai există un sistem de iluminare ambientală care în regim Race include o culoare roşie sau una albastră în mod Cruise.

Deocamdată nu s-a anunţat când ar putea apărea o astfel de maşină în serie, însă se pare că se va întâmpla după 2020 şi asta pentru că cele două companii arată evident că se pregătesc de acest lucru, având în palmares un sedan şi două SUV-uri conceptuale.

buton subscribe

Alături de noul HK GT, cei de la Pininfarina au anunţat că sunt gata să producă în serie maşina de curse H2 Speed care rulează pe hidrogen. Amintim că prototipul acestui model a fost prezentat în anul 2016 şi a fost numit cel mai bun concept de la acea ediţie a Salonului Auto de la Geneva.

Spre deosebire de concept, modelul de serie şi-a schimbat puţin dimensiunile: 4.730 x 1.956 x 1.113 x 2.968 mm, în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament. Mărimile au fost modificate pentru a face mai mult loc în cockpit şi să încapă anvelope Michelin Pilot Sport GT cu jante de 18 inci.

În habitaclu va fi montat un volan sport şi un panou de bord digital. Drept materiale decorative va servi Alcantara cu nişte cusături contrastante de culoare roşie şi fibra de carbon expusă la vedere în forma sa naturală. Doar doi pasageri vor putea călători în maşină în nişte scaune uşoare cu o formă monococă livrate de Sabelt, împreună cu un set de centuri în şase puncte folosite pe monoposturile de Formula 1.

Pininfarina stand Geneva 2018 7

La baza lui H2 Speed stă un şasiu din carbon cu un subcadru din oţel. Suspensia este de curse, iar mecanismele de frânare sunt carbono-ceramice. Greutatea totală a maşinii este de 1.420 de kilograme.

De propulsie răspund patru motoare electrice care lucrează în mod sincron şi cu un magnet permanent. Împreună produc 653 de CP la 13.000 de rpm.

Energia este generată de sistemul GreenGT PEMFC Fuel cell cu o putere de 250 kW, dezvoltat de compania francezo-austriacă GreenGT, care are o experienţă în domeniu din anul 2008. Prin acesta, hidrogenul va genera curent electric, iar din eşapament vor ieşi doar vapori de apă. Elementul chimic va fi depozitat într-un rezervor de 8.6 kg care poate fi realimentat în trei minute.

Pininfarina stand Geneva 2018 8

Maşina nu are un ambreiaj, nu are un diferenţial şi nici o cutie de viteze. Tracţiunea este pe puntea din spate şi mai există un sistem de recuperare a energiei cinetice la frânare – 250 kW în 20 de secunde. Acceleraţia 0-100 de km/h o face în 3.4 secunde, 400 de metri îi parcurge în 11 secunde, iar viteza maximă este limitată la 300 de km/h.

Prima mașină de curse de înaltă performanță care rulează pe hidrogen va fi construită în doar 12 exemplare. Toate nu vor avea acces pe drumurile publice şi vor fi personalizate după nevoile fiecărui client în parte.

GALERIE FOTO: