in , , ,

(video) GENEVA 2018: Premieră mondială – Cel mai mic crossover Lexus este noul UX

Lexus găzduiește debutul mondial al noului UX la Salonul Auto de la Geneva, un crossover spiritual, conceput în mod expres pentru exploratorul urban modern care caută un stil de viață de lux, proaspăt, contemporan și dinamic.

“De la bun început, m-am concentrat asupra clientului țintă – în jurul unei vârste de 30 de ani, persoane care au ajuns adulte în jurul anului 2000, bărbați și femei – și am încercat să înțeleg cum ar aștepta ca un vehicul compact premium să le schimbe viața și să-şi permită experiențe noi. Asta ne-a condus la conceptul de vehicul de bază pentru UX – Creative Urban Explorer – un nou gen de crossover”, a declarat inginerul-șef al proiectului UX Chika Kako.

Am văzut noul Lexus UX pe viu: GENEVA 2018: Standul Lexus – Reportaj Video AutoBlog.MD

Noul Lexus UX are o lungime totală de 4.495 de mm şi este cu 145 de mm mai scurt decât un Lexus NX, dar mai lung cu 55 de mm comparativ cu un BMW X1 de exemplu. Lăţimea măsoară 1.840 de mm, înălţimea – 1.520 mm, iar ampatamentul constituie 2.640 de mm, cu 20 mai puţin decât are NX. Proporțiile mașinii permit o manevrabilitate excelentă, cu o rază de întoarcere de cel puțin 5 metri.

De la conceptul său cu forme agresive, prezentat în toamna anului 2016, nu a rămas nimic. Modelul de serie are mai puţine unghiuri ascuţite, linii plane şi mânere tradiţionale. Caroseria îi este făcută pe larg din aluminiu: uşi, aripi, capotă. Capacul portbagajului este confecţionat dintr-un material compozit.

Lexus a produs un design pentru UX care exprimă sentimentul de securitate, cel care este așteptat de la un crossover, dar care comunică în egală măsură agilitatea și plăcerea de a conduce cu un aspect elegant, condensat și atractiv. Rezultatul este un model cu o identitate unică în segmentul său care face o declarație de design puternică și atrăgătoare.

În partea din faţă se remarcă o grilă impunătoare a radiatorului în stilul ultimelor modele Lexus, dar şi nişte blocuri optice cu lumini de zi sub forma unei săgeţi. Emblema centrală Lexus oferă un aspect 3D care se schimbă în funcţie de unghiul de vizualizare.

Trendul unei fâşii LED pentru stopuri, de la o margine la alta, a fost preluat şi de Lexus şi iată introdus pe noul UX. Această bandă este formată din 120 de LED-uri, care din ambele părţi se înclină uşor spre centru şi măsoară doar 3 mm grosime în cel mai îngust punct.

De asemenea, fâşia LED este numită drept primul detaliu de design aerodinamic din lume. Lămpile cu lame stabilizatoare Aero pe margini din spate ajută la prevenirea curgerii aerului din jurul spatelui vehiculului. Ele au o contribuție semnificativă la menținerea stabilă a spatelui automobilului atunci când se rotește și se deplasează în vânturi laterale.

Gama de jante este compusă din patru modele din aluminiu cu dimensiuni care variază între 17 şi 18 inci. Deja este pregătit un pachet F-Sport care aduce o grilă modificată a radiatorului, jante de 18 inci, scaune sport şi o suspensie resetată.

Interiorul are o arhitectură cunoscută, acolo unde Lexus promite să ofere un câmp vizual excelent. Tapițeria netedă din piele disponibilă pentru UX este inspirată de Sashiko, o tehnică tradițională japoneză de matlasare, care este utilizată și în fabricarea uniformelor de arte marțiale judo și kendo.

Pielea matlasată este decorată cu noi modele de perforare care formează curbe matematice și gradări în aliniere perfectă, mărind aspectul scaunelor.

Planşa de bord poate fi decorată în premieră cu un finisaj nou, care este inspirat de hârtia japoneză Washi, cunoscută în casele tradiționale japoneze. Creat folosind o matriță și o finisare atentă a suprafeței, evocă un sentiment calm și cald. Un finisaj din piele este de asemenea disponibil.

Pasagerii de pe bancheta din spate vor avea un spaţiu suficient, asta pentru că distanţa dintre speteaza scaunelor faţă şi cea a banchetei din spate este de 870 de mm. Suprafața de încărcare în portbagaj are o lungime de 791 de mm.

Gurile de ventilație ale sistemului de climatizare au un nou control unic pentru direcția și volumul fluxului de aer, iluminate, utilizând un nou sistem fără fir.

Drept bază pentru noul Lexus UX serveşte platforma modulară TNGA, dar o versiune de-a sa pentru modele compacte numită GA-C, pe care este construit acelaşi Prius, C-HR şi noul Auris. Centrul de greutate îi este cel mai scăzut din segmentul din care face parte. Suspensia faţă este una de tip McPherson, iar în spate sunt câte două braţe. Servodirecţia este una modernă, electrică.

Din start au fost prezentate două variante de motorizări. Crossover-ul de bază UX 200 va fi dotat cu un nou motor natural aspirat de 2.0 litri şi cu patru cilindri în linie Dynamic Force, care are un raport de compresie ridicat de 13:1 și o eficiență termică de 40% în loc de 37%, comparativ cu alte propulsoare.

În total produce 171 de CP şi funcţionează împreună cu o nouă transmisie Direct Shift, care combină un variator cu o “treaptă mecanică de lansare”.

Lexus UX 250h dispune de un sistem hibrid de propulsie din a patra generaţie. Acesta este compus din acelaşi agregat Dynamic Force, dar care are un raport de compresie de 14:1 şi livrează 145 de CP. Împreună cu un motor electric puterea totală se ridică la 178 de cai. Unitatea va funcţiona împreună cu un variator electromecanic, dar şi cu un set de acumulatori din nickel metal-hydride care este mai compact şi se află sub bancheta din spate.

Modelul hibrid poate avea tracţiune faţă sau un sistem de tracţiune integrală E-Four. În al doilea caz pe puntea din spate este montat încă un motor electric separat, setat pentru a reacţiona extrem de rapid şi menit să ajute în off-road.

UX-ul este disponibil cu cea mai recentă versiune Lexus Safety System +, inclusiv un sistem pre-coliziune (PCS) dezvoltat pentru a putea recunoaște pietonii chiar şi noaptea. În plus, detectarea radarului PCS a fost extinsă pentru a permite detectarea bicicliștilor în timpul utilizării drumurilor de zi care sunt implicați într-un număr mare de accidente. Pachetul furnizat pe UX include, de asemenea, Lexus Co DRIVE (cu ajutorul Lane Tracing Assist și Adaptive Cruise Control), Sistemului High Beam / Adaptive High-beam și a Sign Assist.

O frână de sprijin pentru parcare detectează riscul ca vehiculul să intre în contact cu un obiect staționar pe traseu sau cu un alt vehicul care se apropie din spate și va reduce automat forța de acționare, inițiază frânarea și declanșează semnale sonore și vizuale pentru a reduce probabilitatea unei coliziune sau reducerea prejudiciului în cazul în care are loc un impact.

Pe piaţa europeană noul Lexus UX va ajunge tocmai în martie 2019 şi întârzierea este motivată de certificare, dar şi de testele de emisii după noul ciclu WLTP. În SUA va ajunge de la sfârşitul acestui an, iar pe alte pieţe din Asia, inclusiv Federaţia Rusă, modelul va fi scos la vânzare deja din a doua jumătate a lui 2018.

GALERIE FOTO (Lexus UX 200 & Lexus UX 250h):

Iti place articolul?