in , , ,

(video) GENEVA 2018: Premieră mondială – Noul Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe este rivalul lui Porsche Panamera

Mercedes-AMG a prezentat în cadrul Salonului Auto de la Geneva un noul model – Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe. Acesta promite să ofere experiențe de conducere în noi dimensiuni și extinde familia de modele AMG. Noul coupe este prima mașină sport cu patru uși din Affalterbach și se îndreaptă direct în categoria modelelor legendare SLS și AMG GT de succes.

Noutatea va fi un rival direct pentru Porsche Panamera şi va încerca să-i fure din vânzări!

Dinamica longitudinală și laterală la cel mai înalt nivel și o siluetă izbitoare cu proporții clasice au pus Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe în portofoliul fratelui său cu două uși, la prima vedere. Designul expresiv cu o capotă joasă, faţă dominantă și un limbaj muscular al corpului subliniază genele sportive ale unui coupe cu patru uși, care stabilește noi standarde ca fiind cel mai tânăr model din familia AMG.

Cel mai interesant la această maşină se ascunde evident sub capotă şi de aici vom începe. În total vor fi puse la dispoziţie trei motorizări: AMG GT 53 4MATIC+, AMG GT 63 4MATIC+ şi AMG GT 63 S 4MATIC+.

  • Prima este o unitate hibridă de propulsie compusă dintr-un V6 turbo de 3.0 litri cu şase cilindri în linie (435 CP/520 Nm). La acesta se mai adaugă un motor electric (un demaror-alternator combinat care alimentează şi un sistem electric de 48 V) care se află între motorul cu ardere internă şi transmisie şi poate injecta încă 22 de CP şi 250 Nm de cuplu. Mai are un compresor electric adiţional (eZV) şi un turbo compresor de evacuare a aerului. Acceleraţia 0-100 de km/h o poate face în 4.5 secunde, iar viteza maximă ajunge la 285 de km/h. Consumul mixt este evaluat la 9.1 litri/100 de km.
  • A doua motorizare este un V8 biturbo de 4.0 litri, care generează 585 de CP şi 800 Nm de cuplu. Îl ajută pe noul Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe să prindă suta în 3.4 secunde şi o viteză maximă de 310 km/h. Consum mixt – 11.2 litri.
  • A treia, cea mai puternică, presupune la fel un V8 biturbo de 4.0 litri, dar care produce 639 de CP şi un cuplu maxim de 900 Nm, disponibili între 2.500-4.500 rpm. Cu ajutorul său acceleraţia 0-100 de km/h o face în 3.2 secunde, iar viteza maximă ajunge la 315 km/h. Consum mixt – 11 litri. (Aici, comparativ cu cel mai puternic Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid, cu ai săi 680 de CP şi 850 Nm, Mercedes-ul are o acceleraţie îmbunătățită cu 0.2 secunde şi o viteză maximă cu 5 km/h mai mare).

Mai trebuie de menţionat că cele două motoare V8 sunt dotate cu turbine twin-scroll şi sistem de deconectare a cilindrilor 2, 3, 5 şi 8 când nu e necesară toată puterea (la funcţionare între 1.000-3.250 rpm). Toate agregatele sunt cuplate la cutia de viteze AMG SPEEDSHIFT MCT 9G cu nouă trepte.

Toate versiunile vin echipate cu sistem de tracţiune integrală 4MATIC+ care a apărut pentru prima dată pe sedanul Mercedes-AMG E 63. În mod obişnuit tracţiunea este îndreptată spre puntea din spate, însă printr-un ambreiaj multi disc controlat electronic se poate conecta la nevoie şi cea din faţă. Transferul cuplului pe puntea din faţă poate fi deconectat forţat în regimul Drift şi tot atunci se deconectează complet sistemul de stabilizare.

Maşina cu motor V6 este dotată cu o suspensie cu arcuri şi amortizoare adaptive, iar cele de top cu una pneumatică cu multi camere. Toate modelele mai dispun de bare stabilizatoare anti ruliu preluate de la modelul AMG GT R.

Apropo, standard pentru modelele cu motoare V8 este şasiul cu roţi directoare spate. Până la 100 de km/h acestea întorc în viraje în direcţii opuse celor din faţă, lucru care va duce la micşorarea razei de parcurgere a unei curbe, iar la peste 100 de km/h vor întoarce în aceeaşi direcţie cu cele din faţă. Pentru AMG GT 53 4MATIC+ acesta va fi o opţiune.

Pe de altă parte, ceea ce are cel mai puternic model şi celelalte îl pot avea opţional este un diferenţial spate care poate fi blocat şi controlat electronic.

Designul exterior al acestui gran turismo este unul nou şi nu se aseamănă cu niciun model din gama Mercedes-Benz, respectiv arată că este o maşină nouă precum a fost cândva AMG GT şi SLS AMG. În construcţia caroseriei este folosită pe larg fibra de carbon.

Modelul va putea fi comandat cu un “aerodynamics package”, care conţine fileuri suplimentare şi un splitter frontal mărit, prin care sunt optimizaţi curenţii de aer. Aceleaşi lucruri sunt valabile şi pentru difuzorul din spate. Pachetul mai adaugă un spoiler spate fixat şi din carbon, care poate fi reglat manual. Elementul permite mărirea forţei de apăsare pe puntea din spate şi nu afectează deloc rezistenţa aerodinamică frontală.

Încă o componentă care contribuie la aerodinamică este sistemul AIRPANEL, care presupune un sistem de control activ al curenţilor de aer prin nişte plăci speciale acţionate electric în grila radiatorului, dar şi un spoiler spate retractabil în mai multe poziţii şi acţionat automat.

Mecanismele de frânare sunt ventilate şi perforate, cu câte şase şi respectiv un piston în etrierele faţă şi spate. În ordine, pe maşini vor fi de culoare gri, roşii şi galbene. Opţional se vor putea comanda carbono-ceramice cu etriere de culoare bronz. Dimensiunea jantelor poate varia între 19 şi 21 de inci.

Pe de altă parte habitaclul este unul familiar, diferită fiind doar partea inferioară a consolei spre tunelul central. Cele două ecrane de 12.3 inci vor veni standard pe modelele cu motoare V8. Panoul de bord digital va avea trei teme: Classic, Sport şi nou – Supersport. Volanul este unul specific maşinilor sportive AMG şi mai există un sistem de iluminare ambientală.

Noul Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe va putea fi comandat atât cu cinci locuri pentru pasageri, cât şi cu patru, în ultimul caz în spate fiind montate două scaune individuale. Clienţii vor avea acces la numeroase opţiuni de personalizare cu diferite tipuri de tapiţerii şi inserţii, inclusiv fibră de carbon.

Volumul portbagajului este de 395 de litri şi alţi 60 se pot găsi sub podea. Dacă bancheta din spate este rabatată volumul creşte până la 1.324 de litri. Uşa portbagajului este acţionată electric şi mai poate fi activată cu o mişcare a piciorului sub bara de protecţie.

Printre alte dotări disponibile se numără un sistem AMG DYNAMICS cu şase regimuri de rulare, sistem de înregistrare a telemetriei pe circuite, sistem de pilotare semi automată în ambuteiaje, sistem de parfumare a habitaclului, scaune cu masaj, volan încălzit, pachete Night Package şi două Carbon-Fibre Package care aduc inserţii/elemente lucioase sau din fibră de carbon suplimentare, servodirecţie electromecanică sensibilă la viteze, faruri Multibeam LED şi multe altele

Vânzările sunt programate pentru vara anului 2018. Preţul de start este deocamdată necunoscut.

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?