in , , , ,

(video) GENEVA 2018: Premieră mondială – Noul Rimac C_Two este un hipercar cu 1914 CP şi îi bate pe toţi la dinamică

Acum câţiva ani, nimeni nu se arăta interesat de o mică companie privată de tip “start up” din Croaţia, fondată în 2009 de un entuziast şi inventator pe nume Mate Rimac, actualmente în vârstă de 30 de ani, care a încercat să intre în industria constructoare de maşini printre giganţii pe care îi cunoaştem.

În prezent însă, având o echipă de peste 300 de angajaţi şi un prim supercar electric prezentat în 2016, de asemenea la Salonul Auto de la Geneva, Rimac Automobili a ajuns să fie cunoscută la nivel global cel puţin de toţi jurnaliștii auto.

Primul model numit Concept_One a impresionat prin tehnologiile unice de propulsie şi prin dinamica sa, iar după ce a primit un update în 2017 a devenit mult mai puternic şi cel mai rapid din lume din segment, chiar dacă din 88 de exemplare dorite au fost construite şi vândute doar 8!

Totuşi, firma a reuşit să-şi facă prin ele un nume, o reclamă care să-i promoveze potenţialul de a construi componente de transmisie şi baterii, inclusiv pentru clienţi străini. Apropo, printre parteneri îi are pe Koenigsegg, Aston Martin (îi face agregate hibride modelului Valkyrie), Jaguar Land Rover, Renault, Siemens sau Magna.

Acum, în 2018, la Geneva, ambiţia continuă şi Mate Rimac a prezentat un al doilea model care deţine deja un nou titlu de cea mai rapidă maşină de serie din lume, atât printre cele cu motoare cu ardere internă, cât şi cele electrice!

Noul Rimac C_Two nu este un concept ci o maşină de serie, pregătită pentru a fi produsă şi certificată deja pentru a fi acceptată în unele ţări. Caracteristicile sale sunt pur şi simplu fantastice: 1.4 megawatt putere şi acceleraţie 0-97 de km/h în 1.85 secunde!

Cifrele în materie de acceleraţie sunt practic la un nivel cu cele prezentate de modelul experimental japonez Aspark Owl şi Tesla Roadster, maşini care nu încă nu au fost lansate în variante finale de serie.

Vezi şi: (video) Rimac Concept_One l-a învins pe Bugatti Veyron într-o liniuţă de 402 metri

În detalii vorbind, noul Rimac C_Two a fost construit pe baza platformei folosite de primul model Concept_One, însă mărită în dimensiuni. Maşina măsoară 4.750 mm (+202 mm) în lungime, 1.986 mm (+132 mm) în lăţime, 1.208 mm (+10 mm) în înălţime. Împreună cu un ampatament de 2.745 mm toate au făcut ca habitaclul să fie mai spaţios.

Pe şasiu este montată o caroserie monococă din fibră de carbon cu un set de acumulatori structural integrat și un acoperiș din fibră de carbon. Din acelaşi material este făcut subcadrul maşinii, iar structurile care preiau impactul în cazul unui potenţial accident sunt din aluminiu dur şi din nou din carbon. Suspensia este independentă cu câte două braţe la fiecare roată, cu amortizoare reglabile electronic şi cu funcţie activă de reglare a gărzii la sol.

În total C-Two cântăreşte 1.950 de kilograme şi greutatea este distribuită în proporţie de 48:52. Mai dispune de un complex de elemente care îi permit să schimbe direcţia curenţilor de aer în rulare, precum o capotă şi un difuzor cu flapsuri mobile, un splitter frontal şi un eleron care îşi poate modifica automat înălţimea şi unghiul de atac. Coeficientul de rezistenţă anunţat este de 0.28 Cd.

Vezi şi: (video) Drag race: Rimac Concept_One vs Porsche 918 Spyder

Principiul de funcţionare a lui C-Two a rămas acelaşi: pe fiecare roată este montat câte un motor electric cu o cutie de viteze individuală! Cele din faţă au câte o treaptă, iar cele din spate câte două!

Este prezent şi un sistem brevetat de control al vectorului de tracţiune R-ATWV care pur şi simplu înlocuieşte ABS-ul şi ESP-ul tradiţional, iar printr-o simplă apăsare de buton caracterul de rulare al maşinii se poate schimba uşor de la una cu tracţiune integrală pe una cu tracţiune spate doar, pentru a mai putea derapa frumos din când în când.

Toate agregatele generează în total 1.914 cai putere şi un cuplu maxim de 2.300 Nm! Caracteristicile dinamice sunt următoarele: 0-97 km/h – 1.85 secunde, 0-100 km/h – 1.97 secunde, 0-300 km/h – 11.8 secunde (cu 2.4 secunde mai repede decât Concept_One). O distanţă de 402 metri o parcurge în 9.1 secunde, iar viteza maximă ajunge la 415 km/h.

Pentru comparaţie, noul Bugatti Chiron Sport prinde suta în 2.4 secunde şi ajunge maxim la 420 de km, fiind mai greu cu doar 27 de kilograme.

Vezi şi: (video) Un supercar făcut în Croaţia spulberă o Tesla Model S şi un Ferrari LaFerrari pe linie dreaptă

Toată energia este livrată de un nou set de acumulatori din litiu-mangan-nichel, integrat în structura caroseriei de carbon şi care are o capacitate de 120 kWh. Acesta poate suporta o tensiune maximă de 720 V, însemnând că este compatibil cu un sistem de încărcare rapidă (80% în 30 de minute).

Toată construcţia este răcită cu apă şi 7 sisteme de ventilare, cu pompe şi ventilatoare conectate la un sistem electric de 48 V. Numărul celulelor se ridică la 6.960.

Rimac C-Two mai este dotat cu jante aerodinamice din carbon, sub care se ascund ultima inovaţie tehnologică în domeniul frânelor. Pe toate roţile sunt montate mecanisme carbono-ceramice Brembo CCMR cu discuri de 390 de mm şi câte şase pistoane în fiecare etrieră. Acestea sunt atât de eficiente încât la frânare pot genera o energie maximă de 150 kW, care ulterior este stocată din nou în acumulatori.

Apropo, teoretic dacă ar fi exploatat la maxim cu bateriile încărcate complet pe Nurburgring (în practică imposibil din cauza numeroaselor curbe periculoase) ar face două tururi complete fără nicio pierdere de putere. Viitorii clienţi care nu vor goni ca nebunii se vor bucura de o autonomie totală de până la 650 de kilometri!

Accesul la interior se face prin nişte portiere tip “aripi de fluture” care se ridică frumos în sus, însă doar dacă proprietarul este recunoscut facial cu ajutorul unei camere. Habitaclul include şase ecrane diferite pe care se afişează diverse informaţii. Scaunele sport şi coloana volanului pot fi reglate electric. După scaune se află un mic portbagaj.

De asemenea înăuntru există nişte senzori inteligenţi care pot detecta starea şoferului şi schimba reacţiile organelor de control ale maşinii, ori să schimbe genurile de muzică.

Totodată, Rimac C-Two este primul din segmentul super/hipercar-urilor care este dotat cu sisteme necesare pentru funcţionarea unui autopilot de nivel 4 combinat cu o inteligenţă artificială bazată pe componente hardware livrate de NVIDIA!

Maşina mai dispune de un cruise control adaptiv, pilotare automată în ambuteiaje, sistem de monitorizare a unghiurilor moarte şi de menţinere în bandă, sistem anti coliziune frontală cu frânare automată, etc. Pentru ca toate să funcţioneze cum trebuie, inclusiv sistemul de pilotare automată, pe maşină există: 8 camere inclusiv una frontală stereo, un LIDAR, şase radare, 12 senzori ultrasonici, GPS şi senzor IMU, ultimele două folosite pentru a determina unde se află automobilul în spaţiu.

În sistemul electronic al lui Rimac C-Two pot fi încărcate informaţii despre unele circuite şi poate fi folosită funcţia unui antrenor virtual. În timp ce rulaţi pe o pistă cu el, acesta poate indica traiectoria corectă care trebuie abordată, zonele în care se poate accelera şi de unde se poate începe frânarea, dar şi date despre unghiul de rotire al volanului.

Cât costă toate aceste lucruri fantastice, care sunt de fapt acum reale într-o singură maşină? Un preţ exact nu a fost anunţat deocamdată, însă potrivit unor zvonuri va fi de 1.6 milioane de euro, cam de două ori mai mult decât valorează un Concept_One. Producţia va fi limitată la 150 de exemplare!

Acum nu ne rămâne decât să aşteptăm să o vedem în practică, în cadrul unui test drive, de ce nu realizat de acelaşi Richard Hammond. Să sperăm că de această dată nu-i va mai pierde controlul. :)

Vezi şi: (video) Drag race The Grand Tour: Rimac Concept One vs Honda NSX vs Lamborghini Aventador S

GALERIE FOTO: