in , , ,

(video) GENEVA 2018: Premieră mondială – Renault EZ-GO este o maşină robotizată pentru călătorii în comun

Principala apariție a Renault de la Salonul Auto de la Geneva este un concept care prezice dezvoltarea serviciul de car sharing în următorii ani.

Automobilele pentru acest tip de transport vor deveni în viitor electrice, cu sistem de pilotare automată și mult mai prietenoase pentru pasageri. Anume aceste principii stau la baza conceptului Renault EZ-GO.

Autovehiculul care a fost creat drept o unitate de transport alternativă celui public, are o lungime de 5.2 m, o lățime de 2.2 m și o înălțime de 1.6 m sau 1.8 m cu uşa deschisă.

Intrarea se face printr-un portal imens din partea din față: partea superioară a maşinii se ridică împreună cu acoperișul, iar cea inferioară coboară cu o margine pe suprafața drumului, formând o rampă, datorită căreia cu ușurință va putea intra un scaun cu rotile sau un cărucior pentru copii de exemplu.

Habitaclul este unul comun cu nişte “canapele” pentru şase pasageri, care au acces la internet şi compartimente speciale pentru bagaje. Acoperişul panoramic şi uşile transparente permit vizualizarea a ceea ce se întâmplă în jurul robomobilului la 360 de grade. Ampatamentul măsoară 3.8 metri.

Mașina nu dispune de careva organe de control, deși Renault afirmă că a montat un autopilot de nivel 4 din cele cinci posibile. Acest lucru înseamnă că în anumite situații, EZ-GO poate necesita intervenția unui șofer: de exemplu, când trebuie să ajungă la un service auto. Pentru acest lucru este prevăzut un control de la distanţă.

Sistemul de pilotare automată este capabil să controleze distanţa dintre maşini şi poziţionarea corectă în bandă, poate schimba benzile şi să vireze singur în intersecţii. Pentru că transportă totuşi oameni, viteza maximă îi este limitată la 50 de km/h.

Potrivit concepţiei Renault, un astfel de vehicul va putea fi chemat printr-o aplicaţie mobilă sau prin terminale speciale la unele staţii de aşteptare. Pentru a călători, în EZ-GO se pot forma grupuri de oameni care merg în una şi aceeaşi direcţie, ori dacă este nevoie în mod individual.

În cazul unui accident sau defecţiuni, EZ-GO va fi capabil să se deplaseze singur într-o locaţie sigură sau la comanda centrului de monitorizare.

Mașina cântărește 1.700 kg (300 kg – doar bateria care se poate încărca prin inducţie electromagnetică) şi are un sistem 4CONTROL de roţi directoare spate, suspensie activă care o ridică la câţiva centimetri pentru depăşirea uşoară a denivelărilor sau limitatoarelor de viteză, dar şi un motor electric pe puntea din spate.

Când vor apărea astfel de mașini pe străzile marilor orașe? Cei de la Renault dau asigurări că vor lansa un model complet funcţional până în anul 2022. Între timp, sistemul de pilotare automată de producţie proprie este perfecționat, fiind util nu numai pentru car sharing, ci și pentru automobile precum Renault SYMBIOZ.

GALERIE FOTO: