in , , ,

(video) GENEVA 2018: Premieră mondială – SKODA VISION X este primul hibrid al mărcii care poate rula cu CNG

După o serie de anunţuri intrigante, cehii de la Skoda au dezvăluit primul lor automobil hibrid într-o formă conceptuală, numit VISION X, în cadrul Salonului Auto de la Geneva.

Noul prototip este primul automobil hibrid din istoria mărcii, care foloseşte trei tipuri de “carburant” şi primul cu tracţiune integrală, dar fără un arbore cardanic!

SKODA VISION X se va transforma într-un viitor crossover compact al mărcii, asemănător cu modelele SEAT Arona şi Volkswagen T-Roc, însă se va deosebi de ele prin platformă, care este una nouă şi alungită pe baza MQB. Aceasta va fi utilizată şi pe noua generaţie Skoda Rapid.

Dimensiunile prototipului sunt de 4.250 x 1.800 x 1.500 x 2.645, în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament. Crossoverul Skoda este cu 16 mm mai lung şi cu 19 mm mai îngust decât T-Roc, însă are un ampatament mai mare cu 55 de mm. Volumul portbagajului este egal cu 380 de litri, acolo unde poate fi transportată o dronă pe un suport special şi câteva skateboard-uri.

Designul exterior este făcut pe baza ultimelor concepte şi modele de serie. Asta se remarcă mai ales prin designul blocurilor optice poziţionate la nivele diferite, dar şi a numeroaselor muchii ascuţite. VISION X mai este atrăgător datorită faptului că numeroase inserţii de la interior şi exterior sunt făcute din cristal de Bohemia, are nişte jante de 20 de inci şi un acoperiş panoramic.

Conceptul a prezentat la Salonul Auto de la Geneva şi noua arhitectură Skoda a habitaclului, care în viitor va apărea pe modelele sale de serie. Aceasta prevede un panou de bord digital şi un ecran de format 16:9 pe centrul consolei centrale. Scaunele au un profil sportiv, iar majoritatea materialelor decorative utilizate sunt plăcute la atingere.

Încă un lucru interesant este la capitolul propulsie. Noul VISION X este dotat cu un motor turbo 1.5 TSI G-Tec, capabil să funcţioneze cu benzină şi cu gaz natural comprimat. În total produce 130 de CP şi 250 Nm, iar două rezervoare pentru gaz se află sub bancheta din spate şi altul după osia spate.

Mai există pe lângă acestea două motoare electrice conectate la o reţea electrică de 48 V. Primul funcţionează ca un demaror-generator pe puntea din faţă, iar al doilea pune în mişcare roţile spate.

SKODA VISION X este şi primul automobil al mărcii care are sistem de tracţiunile integrală, dar fără un arbore cardanic cum de regulă este tradiţional necesar pentru acesta. Maşina mai poate rula până la doi kilometri pe pură electricitate.

Vezi mai multe detalii aici: (foto) VISION X Concept – prima maşină hibridă a Skoda care poate rula pe benzină, CNG şi electricitate

Când va lansa Skoda un model de serie pe baza lui VISION X? Deocamdată nu se cunoaşte, însă se va întâmpla prin 2020. Potrivit unor surse, Skoda a înregistrat deja trei denumiri şi una din ele ar putea să o poarte acest crossover: Amiq, Anuq sau Karuq.

Skoda a ţinut să menţioneze încă o dată că primul său model plug-in hybrid de serie va apărea în 2019 şi va fi o versiune a lui Skoda Superb.

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?