in , , ,

(video) Goodyear a prezentat o anvelopă care produce oxigen şi una dedicată maşinilor electrice

Compania Goodyear a prezentat la Salonul Auto Internațional de la Geneva un nou proiect foarte interesant – anvelopa conceptuală non-pneumatică numite Oxygene. Aceasta aduce la viață viitorul mobilității prin intermediul unei soluții vizionare pentru o variantă mai curată, sigură și convenabilă a mobilității în centrele urbane.

Anvelopa concept, denumită Oxygene, are o structură unică prezentând mușchi vii care cresc în interiorul peretelui lateral al anvelopei! Structura deschisă și profilul inteligent al benzii de rulare absorb și asigură circulația continua a apei de pe suprafața de rulare, permițând procesului de fotosinteză să elibereze oxigen în aer!

Inspirat din principiile economiei circulare, cu accent pe reducerea risipei materialelor, reducerea emisiilor și a pierderilor de energie, conceptul Oxygene prezentat de Goodyear este proiectat pentru se a integra fără probleme în viitoarele medii urbane, introducând o serie de soluții de performanță:

  • Purificarea aerului: Anvelopa concept Oxygene absoarbe umezeala de pe suprafața de rulare prin intermediul benzii de rulare unice care preia CO2 din aer cu scopul de a hrăni mușchii din peretele lateral și a elibera oxigen prin intermediul procesului de fotosinteză. Într-un oraș de dimensiuni similare sau mai mari decât Parisul, de exemplu, cu aproximativ 2.5 milioane vehicule, acest proces se traduce în generarea a aproape 3.000 de tone de oxigen și absorbirea a mai mult de 4.000 de tone de dioxid de carbon pe an.

  • Reciclarea anvelopelor uzate: Anvelopa concept Oxygene are o construcție non-pneumatică prin intermediul tehnologiei 3D cu pudră de cauciuc obținută de la anvelope reciclate. Structura ușoară absoarbe șocurile asigurând o soluție durabilă anti-puncții cu scopul de a extinde perioada de viață a anvelopei și de a minimiza nevoia de asistență în service pentru mobilitate fără preocupări. Siguranța este asigurată de structura deschisă a anvelopei, îmbunătățind aderența pe carosabil umed prin absorbția apei de pe banda de rulare.

  • Sursă proprie pentru generare de energie: Anvelopa concept Oxygene folosește energia generată prin intermediul procesului de fotosinteză pentru a alimenta componentele electronice incorporate, incluzând senzori de bord, o unitate de procesare cu inteligență artificială și o bandă de lumină prezentă pe peretele lateral al anvelopei ce poate fi personalizată, cu opțiunea de a-și schimba culoarea pentru a anunța atât participanții la trafic cât și pietonii de viitoarele manevre la volan, incluzând virajele sau frânarea.
  • Comunicare cu viteza luminii: Anvelopa concept Oxygene include un sistem de comunicare wifi care folosește lumina pentru a transmite date, denumit LiFi, pentru capacitate îmbunătățită de conectivitate la viteza luminii. LiFi permite anvelopei să se conecteze cu vastul sistem de date Internet of Things, dând posibilitatea de schimb de date vehicul-către-vehicul (V2V) și vehicul-către-infrastructură (V2I), proces critic în cadrul sistemelor de gestionare al mobilității inteligente.

“Asemenea conceptelor prezentate anterior la Geneva, Oxygene își propune să ne provoace gândirea și să susțină discuția în jurul conceptelor inteligente, sigure și sustenabile pentru mobilitatea viitoare. Prin contribuția adusă în acest mod obținerii unui aer mai curat, anvelopa ar putea ajuta la îmbunătățirea calității vieții și sănătății locuitorilor din orașe”, a declarat Chris Delaney, Președinte Goodyear Europa, Orientul Mijlociu și Africa.


De asemenea, Goodyear a oferit la Geneva International Motor Show 2018 o mostră a ceea ce reprezintă EfficientGrip Performance cu Tehnologia Electric Drive, o anvelopă prototip dedicată pieței în continuă expansiune pentru vehiculele electrice care vor popula șoselele în Europa până în 2019.

Testele Goodyear arată că anvelopele tradiționale se pot uza cu până la 30% mai repede atunci când sunt montate pe vehicule electrice, din cauza cuplului puternic al motorului electric și a sarcinii suplimentare dată de baterie.

În plus față de cerințele de durabilitate ale anvelopelor, producătorii de automobile solicită o rezistență la rulare ridicată pentru vehiculele electrice. Diversificarea gamei de produse este o prioritate ridicată pentru consumatori, cauzată de o infrastructură de reîncărcare electrică subdezvoltată în majoritatea țărilor. Liniștea și confortul oferit de anvelope este un alt considerent, întrucât la viteze reduse vehiculele electrice generează doar jumătate din zgomotul emis de un vehicul tradițional.

Pentru a face faţă acestor provocări, anvelopa prototip EfficientGrip Performance cu Tehnologia Electric Drive oferă următoarele soluții pentru performanță:

  • Kilometraj extins prin designul inovator al benzii de rulare: Lamelele înguste ale benzii de rulare (canale mici) asigură o pată de contact mai mare comparativ cu canelurile radiale tradiționale. Cu mai mult cauciuc în contact cu suprafața de rulare, anvelopa poate reacționa mai bine forțelor menținând performanțe ridicate în condiții de carosabil umed. Designul benzii de rulare previne de asemenea pătrunderea undelor de sunet în caneluri, reducând nivelul de zgomot interior și exterior.
  • Construcție pentru sarcină ridicată: Forma cavității anvelopei a fost optimizată pentru a susține greutatea adițională a vehiculului adusă de baterii, menținând în același timp pata de contact optimă pentru performanțe ridicate.
  • Durată de viață prelungită: Proprietățile materialelor benzii de rulare au fost îmbunătățite pentru rezistență scăzută la rulare cu scopul de a prelungi durata de viață a anvelopei în timp ce asigură rezistență împotriva nivelurilor ridicate de forță. Mai mult, pereții laterali au fost dezvoltați pentru a reduce aerodinamica, rezultând în reducerea consumului de energie.

Dacă primul concept încă este departe de a intra în producţia de serie, atunci anvelopa prototip EfficientGrip Performance cu Tehnologia Electric Drive se planifică a fi comercializată deja din 2019.

Iti place articolul?