in , , ,

COOLCOOL LoveLove OMGOMG

(video) Hyperion XP-1 – în curând supercar electric de serie cu autonomie de peste 1600 km şi realimentare în maxim 5 minute

În Statele Unite, maşinile electrice abia dacă reprezintă mai puțin de 2% din toate vehiculele care rulează pe drumurile locale, însă compania californiană Hyperion Companies, Inc și divizia sa Hyperion Motors este convinsă că viitorul aparţine acestora, mai exact a electromobilelor care îşi consumă energia necesară nu din cea stocată în baterii, ci din cea care rezultă în urma procesării hidrogenului ce se găseşte într-o cantitate practic infinită în mediile înconjurătoare.

Dorind să-şi prezinte munca la Salonul Auto Internaţional de la New York, din aprilie, dar care a fost amânat din cauza pandemiei globale, cei de la Hyperion Motors au decis să nu mai tragă din timp şi să arate lumii prototipul unui supercar futurist numit XP-1.

Caracteristicile sale esenţiale sunt o autonomie de peste 1.600 km cu un singur “plin”, acceleraţie de pe loc şi până la 97 de km/h în 2.2 secunde şi un timp de realimentare de cel mult cinci minute!

Vehiculul inaugural impresionant al Hyperion Motors este numit punctul culminant al celor aproape 10 ani de dezvoltare, testare și cercetare în tehnologia propulsie cu ajutorul hidrogenul, muncă realizată de peste 200 de cercetători și oameni de știință, inclusiv foşti angajaţi NASA.

Destinat eliminării anxietății în comparație cu alte electromobile, XP-1 dispune de o autonomie impresionantă de 1.016 mile (1.635 km) pentru a le permite șoferilor libertatea de a călători pe distanțe lungi cu liniște sufletească. Datorită tehnologiei de stocare a hidrogenului din interiorul vehiculului, XP-1 poate fi reîncărcat în mai puțin de cinci minute de la stațiile publice.

Vehiculul stochează energie electrică prin intermediul sistemelor de celule de combustie, spre deosebire de bateriile litiu-ion grele, oferind toate beneficiile motoarelor electrice găsite în vehiculele electrice tradiționale, fără greutate adăugată, timpii de încărcare îndelungați, degradarea bateriei și reciclarea costurilor prohibitive.

“XP-1 a fost parțial conceput pentru a funcționa ca un instrument educațional pentru mase. Inginerii aerospațiali au înțeles de mult timp avantajele hidrogenului ca fiind cel mai abundent și mai ușor element din univers, iar acum, cu acest vehicul, consumatorii vor experimenta propunerea sa extraordinară de valoare. Acesta este doar începutul a ceea ce se poate realiza cu hidrogenul ca mediu de stocare a energiei. Potențialul acestui combustibil este nelimitat și va revoluționa sectorul energetic”, a declarat Angelo Kafantaris, CEO Hyperion și membru fondator.

Sistemele de celule de combustie pe bază de hidrogen ale lui XP-1 furnizează energie electrică tuturor celor patru roți prin intermediul unor motoare electrice puternice. Datorită livrării de energie aproape instantanee și designului ușor, XP-1 este capabil să atingă 0-97 km/h în mai puțin de 2.2 secunde, dar şi o viteză maximă de peste 355 km/h.

Deoarece acest sistem cu emisii zero elimină, de asemenea, necesitatea prezenţei unor baterii grele la bord, accelerația, frânarea, manevrabilitatea și eficiența grupului motopropulsor sunt îmbunătățite considerabil în comparație cu vehiculele electrice și hibride tradiționale. Sistemul de stocare a hidrogenului de pe XP-1 nu este afectat de temperaturi extreme, permițând vehiculului să ofere în mod constant și fiabil performanțe de vârf în sesiunile de conducere prelungite, atât pe stradă, cât și pe circuite. Acesta este un avantaj crucial față de vehiculele electrice cu baterii care necesită întreținere a temperaturii non-stop.

Supercarul utilizează, de asemenea, structuri aerodinamice active care învăluie fiecare parte a vehiculului pentru a îmbunătăți manevrabilitatea la viteze mari. În plus, aceste elemente se dublează ca panouri solare, care pot articula pentru a urma traiectoria soarelui!

Hyperion’s XP-1 utilizează unele dintre cele mai avansate tehnologii din lume, inclusiv una derivată din unele dintre cele mai importante din lume firme de inginerie aeronautică și agenții spațiale, inclusiv NASA. Hyperion dezvoltă o tehnologie de zbor spațial inițiată de NASA pentru a fi utilizată în aplicații comerciale, cum ar fi XP-1. Aceste tehnologii includ sisteme avansate de hidrogen, tehnologie de generare a energiei și materiale de înaltă performanță.

Hyperion XP-1 va fi produs în Statele Unite începând cu anul 2022. În plus față de prototipul XP-1, Hyperion va furniza în curând informații suplimentare cu privire la planul companiei de a revoluționa industria de realimentare cu hidrogen.

Caracteristici cheie:

 • Puterea motoarelor electrice şi cuplul dezvoltat de acestea nu se anunţă la moment. Autonomia şi caracteristicile dinamice le-am enunţat mai sus.
 • Din trenul de rulare al maşinii fac parte:
  • Modul de alimentare cu celule de combustibil cu membrană de schimb de protoni (PEM);
  • Sisteme de stocare a hidrogenului din fibră de carbon;
  • Motoare electrice cu magnet permanent de înaltă eficiență;
  • Sistem de tracţiune integrală;
  • Cutie de viteze cu trei rapoarte;
  • Ultra-condensator pentru stocare a energiei.
 • Peste o matrice realizată din metale şi compozite este instalată o carcasă monococă din titan şi carbon, iar deasupra are o caroserie realizată din materiale compozite şi ranforsată cu titan. Greutatea totală a maşinii cu două locuri se anunţă a fi de sub 1.032 kg.
 • Suspensia este pe toate roţile cu câte două braţe, complet independentă, fabricată din aliaj de aluminiu ultra uşor, folosit în industria aerospaţială.
 • Are aripi active sub formă de panouri solare de înaltă densitate (numite Air Blades).
 • Oglinzi retrovizoare laterale dispun de articulație activă.
 • Pentru aerodinamică se foloseşte un sistem de admisie cu aşa-zis vortex forțat, un difuzor compozit subcorp ranforsat cu kevlar şi un sistem hidraulic de reglare a gărzii la sol, inclusiv în timpul mişcării.
 • Mecanismele de frânare îi sunt carbo-ceramice, cu discuri de 18 inci (457.2 mm) în diametru pe faţă şi 17 inci (431.8 mm) pe spate şi dispun de tehnologie de frânare regenerativă. Opţional vor fi propuse jante din fibră de carbon de 21 şi 22 inci pe faţă şi spate respectiv. Pe partea de anvelope se anunţă unele Pirelli P Zero în mărimi de 255/30 ZR21 şi 335/25 ZR22.
 • Despre interior se anunţă următoarele, deşi nu ni se arată clar:
  • Structuri de scaun din fibră de carbon, tapiţate cu piele cusută manual;
  • Un ecran curbat de 98 inci (aproape 2.5 metri) în calitate de arhitectură de bord;
  • Control prin gesturi, fără atingere, pentru comenzile de pe consola centrală;
  • Set de pedale şi levier al cutiei de viteze din titan;
  • Portiere V-Wing cu forme inspirate de la sculptura grecească Winged Victory of Samothrace (Nike din Samothrace);
  • Un acoperiş combinat cu parbriz şi geamuri ale portierelor pe o suprafaţă de 134 inci. Sticla dispune de tehnologie electrochromică pentru controlul confidenţialităţii;
  • Accente şi alte inserţii decorative din titan şi carbon.

Preţul de start al automobilului futurist nu se anunţă la moment, însă livrările vor demara deja de la începutul anului 2022! În total vor fi asamblate doar 300 de exemplare, toate complet personalizate la dorinţa proprietarilor. XP-1 este dezvoltat, desenat şi produs manual în SUA cu 100% părţi componente locale.

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?

12 points
Upvote Downvote