in , ,

(video) Hyundai a creat primul electromobil alimentat cu hidrogen şi dotat cu autopilot de nivel 4

Prima maşină electrică, alimentată cu hidrogen şi care este dotată cu un sistem avansat de pilotare automată, a fost creată de Hyundai! Mai exact, sud-coreenii au dotat noul crossover NEXO, care a debutat în premieră în acest an, cu autopilot de nivel 4.

Pentru a demonstra cum funcţionează tehnologia, a fost organizată o deplasare pe un itinerar de 190 de kilometri care leagă oraşele Seul de Pyeongchang.

Trei exemplare NEXO au fost capabile să se deplaseze în regim de pilotare automată cu o viteză de 100-110 km/h, limită de viteză maximă stabilită prin lege în statul asiatic. La demonstrație au participat şi două sedan-uri Genesis G80.

Vezi detalii despre noul NEXO: (video) Premieră mondială: Noul crossover electric alimentat cu hidrogen – Hyundai NEXO

Toate automobilele au fost echipate cu sistem autonom de nivel 4, care prevede controlul independent al maşinii de către sistemele electronice, în majoritatea situațiilor de trafic şi chiar dacă nu există reacții din partea conducătorului auto.

Întregul sistem, care este compus din mai mulţi senzori, camere şi telemetre LIDAR, este capabil să deosebească/clasifice vehiculele, să mențină viteza în trafic “citind-o” pe cea a altor automobile, să schimbe benzile, să facă depăşiri și să determine înălțimea și lățimea punctelor de plată pe drumurile cu taxă.

Maşinile au fost conectate la reţea prin puncte de acces 5G şi mai au un sistem de comunicare cu dispozitivele inteligente din casă, un asistent vocal virtual, o funcție de monitorizare a parametrilor fiziologici a pasagerilor și un sistem activ de izolare fonică.

Prototipurile de teste în cauză au mai fost dotate cu aplicaţia Everysing, datorită căreia în timpul rulării, pasagerii puteau să cânte pe fond muzical înregistrat (karaoke).

Hyundai Motor Group, corporaţia care administrează Hyundai Motor şi KIA Motors, se pregăteşte în acest sens pentru comercializarea pe maşinile de serie a sistemului de pilotare automată de nivel 4, în oraşele înalt dezvoltate, către 2021. Planurile mai prevăd comercializarea sistemelor de pilotare automată completă către anul 2030.

Vezi şi: Strategia sud-coreenilor de la Hyundai care urmează a fi aplicată pe piaţa europeană până în 2021