in ,

(video) În Spania se doreşte standardizarea unui nou tip de transport: autotren cu două remorci

SEAT și Grupo Sesé (o companie specializată în logistică şi transporturi) au efectuat un test-pilot pentru a analiza performanța unui autotren cu două remorci, cel mai mare și cel mai eficient camion dedicat transportului de mărfuri care se deplasează acum pe autostrăzile din unele țări europene. 

O călătorie de test a fost făcută de la Zaragoza, unde SEAT îşi are sediul, spre uzina mărcii din oraşul Martorell. Aceasta va fi repetată în următoarele luni şi vor fi transportate nişte componente.

Aşa-zisul duo trailer este format din două remorci cu o lungime de 13.6 metri fiecare. Acesta este tractat de un camion Scania şi astfel lungimea totală a autotrenului ajunge la 31.70 metri! Capacitatea maximă de încărcare este egală cu 70 de tone.

Se crede că o astfel de soluţie reduce emisiile de CO2 cu 20% per călătorie și asigură o economie de până la 25% a costurilor logistice de transport a componentelor/mărfurilor. Veridicitatea acestor cifre urmează a fi verificată anume în cadrul acestor teste.

Proiectat pentru a călători pe drumuri de mare capacitate, remorca duo va reduce și numărul de camioane (cu 50%) care călătoresc pe drumurile convenționale, mai ales unde se înregistrează cel mai mare număr de accidente rutiere, inclusiv cu implicarea lor.

Pentru moment, acest studiu de cercetare va realiza un raport final prin care se va demonstra performanțele și beneficiile unui astfel de vehicul în ceea ce privește reducerea emisiilor, eficiența și siguranța rutieră, astfel încât în ​​viitorul apropiat utilizarea sa să poată fi standardizată în Spania.

Ulterior ideea va fi promovată şi în alte ţări din Europa, ca o alternativă a transportului de mărfuri pe căi feroviare.

Vezi şi: Cel mai lung camion cu remorcă din lume poate fi văzut complet doar într-o fotografie panoramică

Iti place articolul?