(video) În viitorul transporturilor de mărfuri va exista şi Renault. Noul EZ-PRO pare un vehicul perfect pentru asta

Distribuie:
 • 6
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Renault a prezentat la Salonul Auto de Vehicule Comerciale de la Hanovra noul concept EZ-PRO. Prototipul s-a dovedit a fi un vehicul robotizat fără pilot, dar nu pentru transportul pasagerilor, ci pentru livrarea mărfurilor. Totuşi, în unele operaţiuni va trebui să se implice omul.

EZ-PRO face parte dintr-o serie de concepte ale Renault care se concentrează pe serviciile de mobilitate urbană. EZ-PRO urmează introducerea vehiculului EZ-GO, care este electric, conectat, complet autonom şi partajat pentru transportul persoanelor. Cu o aspirație similară pentru a aduce mobilitate pentru toți, EZ-PRO este la fel 100% electric, contribuind la un sistem de transport mai ecologic și mai silențios.

Renault EZ-PRO este alcătuit din două tipuri de platforme: unele pe care se pot monta containere şi care au menirea să urmărească vehiculul lider, alături de acesta din urmă, care dispune de un loc pentru un utilizator. Omul va îndeplini doar două funcţii: fie va putea prelua controlul întregului autotren, fie se va ocupa doar de livrarea manuală a unui pachet fragil sau a unor expedieri speciale.

În timp ce curierul va răspunde de mărfurile din maşina principală, celelalte capsule se vor putea deplasa singure către clienţii din zonă sau vor intra într-un regim de aşteptare, până când clientul nu se va apropia singur şi nu îşi va lua coletul. Acesta din urmă va putea descuia autovehiculul doar prin intermediul unei aplicaţii speciale de pe smartphone, ce va conţine analogic o cheie.

Cei de la Renault spun că avantajul principal al creaţiei sale noi este precizia. Clientul va putea să decidă exact când și unde va primi comanda – exact la timp, la o oră stabilită, va sosi un vehicul autopilotat. De asemenea, Renault EZ-PRO va permite monitorizarea în permanenţă şi în timp real a locaţiei mărfurilor.

Potrivit producătorului francez, o flotă de EZ-PRO va reduce blocajele din trafic, deoarece sunt necesare mai puține mașini pentru livrarea de mărfuri. În plus, interacțiunea vehiculelor fără pilot cu infrastructura rutieră va permite redistribuirea fluxurilor de trafic de-a lungul drumurilor doar pentru un trafic uniform.

În plus, acestea vor putea fi transformate cu uşurinţă în magazine mobile sau vagoane în care se prepară cafele de exemplu.

Ce ţine de caracteristici, acestea sunt următoarele. Atât maşina locomotivă, cât şi vagoanele, care nu sunt interconectate prin vreun mecanism mecanic, ci păstrează distanţa singure, au dimensiuni de: 4.8 x 2.1 x 2.2 x 3.88 metri în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament. Maşina lider are o greutate de 2.5 tone, un volum util de 6 m³ şi o sarcină utilă de o tonă. Robo-Pod-urile fără pilot cântăresc câte 2.8 tone, au un volum util de 12 m³ şi o sarcină utilă de două tone.

Toate vehiculele dispun de câte un singur motor electric ce pune în mişcare puntea din spate. Bateriile care îl alimentează se află în podea şi pot fi reîncărcate prin inducție electromagnetică. Caracteristicile tehnice detaliate, inclusiv autonomia conceptului, nu au fost prezentate, în afară de faptul că dispune de sistemul 4CONTROL care face și roțile spate directoare.

Producătorul francez deocamdată nu a anunţat un termen în care vom vedea varianta de serie a unui astfel de autovehicul, însă pe străzi ar trebui să apară prin anii 2025-2035.

GALERIE FOTO:


Distribuie:
 • 6
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...