in , ,

(video) Jaguar a găsit o metodă prin care putem vedea sunetul produs de un F-Type SVR

Compania Jaguar a găsit o metodă foarte ingenioasă prin care putem “vedea” sunetul uprodus de un coupe F-Type SVR. Acest lucru s-a datorat “Cimaticii” – ştiinţă care studiază proprietăţile formelor generate de vibraţii.

Mai exact, anumite frecvenţe ale sunetului pot forma figuri geometrice pe diferite suprafeţe. Cu ochiul liber acest lucru nu se poate vedea, însă dacă, de exemplu, presori sare sau zahăr pe o suprafaţă metalică şi îndrepţi spre ea vibraţiile generate de sunet, atunci se întâmplă nişte lucruri uimitoare.

În experimentul realizat de Jaguar au fost folosite două microfoane care înregistrau sunetul motorului şi cel al eşapamentului, după care acesta era transmis către 28 de difuzoare instalate sub câte o suprafaţă cu mai multe particule de culoare albă pe ele.

Pentru înregistrare a fost folosit un model F-Type SVR care este dotat cu un eşapament din titan cu nişte clapete active la interior.

Printre altele, amintim că un Jaguar F-Type SVR este dotat cu un propulsor V8 de 5.0 litri, care produce 575 CP şi 700 Nm, şi este cuplat la o transmisie automată cu opt trepte, alături de un sistem de tracţiune integrală. Acceleraţia de la 0-100 de km/h o face în 3.7 secunde, iar viteza maximă este egală cu 322 de km/h.

Vezi şi: (foto/video) Actriţa Michelle Rodriguez a atins pentru prima dată viteza de 322 de km/h la volanul unei maşini