in , , ,

(video) Los Angeles 2017: Premieră mondială – BMW i8 facelift şi noul BMW i8 Roadster

Cu adevărat, precum spune BMW, se deschide un nou capitol în povestea de succes a modelului BMW i8, odată cu debutul unei versiuni actualizate în cadrul Salonului Auto de la Los Angeles.

Însă, împreună cu varianta coupe a fost prezentată o versiune mai spectaculoasă şi mai emoţională – noul BMW i8 Roadster – un model decapotabil cu două locuri, cu soft top acţionat electric, a cărui concept a fost prezentat tocmai în anul 2012!

Asemenea modelului BMW i8 Coupe facelift, noul BMW i8 Roadster se bazează pe arhitectura LifeDrive a automobilului, cu şasiu din aluminiu şi celulă a pasagerilor din plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP). Cele două modele poartă acum inscripţiile “Coupe” sau “Roadster” pe montanţii C ca element de diferenţiere. Lista de culori pentru finisarea exteriorului include acum noile nuanţe metalizate E-Copper şi Donington Gray, cele pe care le puteţi vedea în galeria de imagini care urmează.

Acoperişul de tip soft-top de pe noul i8 Roadster este un element definitoriu al siluetei şi întăreşte imaginea de automobil uşor, cu centrul de greutate coborât. Când este deschis, acoperişul larg al BMW i8 Roadster se retrage complet în partea din spate. Un mecanism unic permite ca soft topul să fie pliat într-un pachet compact şi să fie depozitat într-o poziţie perpendiculară, creând în jur de 100 de litri de spaţiu suplimentar de stocare în spatele scaunelor.

Acoperişul electric se deschide şi se închide foarte silenţios în 15 secunde, proces care poate fi iniţiat în timpul călătoriei cu o viteză de până la 50 km/h. Coborârea acoperişului ridică luneta automat cu aproximativ 30 de milimetri, într-o poziţie de confort unde poate servi drept paravânt.

Modelul decapotabil cu două locuri dispune de uşi tip “gullwing” fără ramă, cu structură din CFRP, cu panourile de exterior din aluminiu, în timp ce cadrul parbrizului este realizat în întregime din CFRP. Acest material high-tech foarte rezistent este ideal pentru a oferi o rigiditate excepţională, maximizând protecţia pasagerilor chiar şi în cazul răsturnării.

De asemenea, CFRP este utilizat pentru fabricarea pragurilor laterale cu secţiune transversală foarte mare. Suporturile şi panourile suplimentare din punţile faţă şi spate contribui şi ele la maximizarea rigidităţii caroseriei. Masa proprie a noului BMW i8 Roadster este de 1.595 kg, ceea ce înseamnă că surplusul de masă cauzat de design faţă de Coupe este limitat la aproximativ 60 de kg.

La capitolul tehnic, BMW i8 facelift dispune de o baterie litiu-ion actualizată. Unitatea de înaltă tensiune este plasată central în zona tunelului median. Capacitatea celulelor a crescut de la 20 la 34 Ah, iar capacitatea energetică brută creşte de la 7.1 la 11.6 kWh. Toate acestea înseamnă că motorul electric are mai multă energie la dispoziţie. Configuraţia celulelor permite o creştere a puterii maxime de la 12 CP la 143 CP, ceea ce înseamnă că sprint-urile în regim exclusiv electric se realizează într-un mod şi mai dinamic.

În modul standard de condus, noile BMW i8 Coupé şi BMW i8 Roadster pot fi conduse exclusiv cu ajutorul motorului electric – de la demaraj până la o viteză de 105 km/h, faţă de doar 70 km/h cât era la primul i8.

Pentru că ambele maşini sunt de tip plug-in hybrid, evident există şi un motor cu ardere internă. Acesta este acţionat doar la viteze mai mari sau când conducătorul accelerează brusc. Apăsarea butonului eDrive permite ambelor modele să se deplaseze cu viteze de până la 120 km/h în regim pur electric. Autonomia electrică a noului BMW i8 Coupe în ciclul de testare NEDC a crescut până la 55 de kilometri, iar noul BMW i8 Roadster dispune de o autonomie de până la 53 de kilometri.

Însuşi benzinarul cu trei cilindri şi un volum de 1.5 litri a fost actualizat pentru a oferi o putere maximă de 231 de cai şi 320 Nm de cuplu. Prin aceasta, motorul generează o acustică şi mai sportivă, iar un filtru de particule asigură un control şi mai bun al emisiilor.

Puterea totală a sistemului, produsă de combinaţia dintre motorul electric şi cel pe benzină, este acum de 374 CP. Coupeul are nevoie de doar 4.4 secunde, iar decapotabila de 4.6 secunde pentru a atinge 100 de km/h. Viteza maximă este limitată electronic la 250 km/h. Consumul mixt de combustibil este de 1.9 l/100 km şi 2.1 l/100 km respectiv.

În regim de funcţionare cu motor pe benzină cutia de viteze este una automată cu şase trepte, iar cu motor electric – cu două trepte.

Puterea motorului electric este transferată către roţile faţă, iar cea a motorului termic către roţile spate, rezultând un sistem de tracţiune integrală specific propulsie hibrid, care este controlat inteligentă.

În modul hibrid, motorul electric oferă o creştere a puterii pentru a asista motorul termic atunci când conducătorul auto accelerează brusc. De asemenea, este capabil să recupereze energia şi să alimenteze bateria de înaltă tensiune în timpul frânei de motor şi la frânare. Apropo, un al doilea motor electric, cu funcţie de generator şi starter al motorului termic, poate genera o rezervă suplimentară de energie electrică, asigurând astfel că mereu există suficientă energie pentru sistemul de propulsie electrică ale noilor BMW i8 Coupe şi BMW i8 Roadster.

Reglajul specific al suspensiei şi sistemelor de amortizare, caracteristicile de direcţie special configurate, setarea mai fermă a stabilizării barelor antiruliu şi modificarea direcţionată a parametrilor DSC garantează că noul BMW i8 Roadster păstrează toate calităţile de manevrabilitate şi performanţe specifice automobilului sport plug-in hybrid. Dynamic Damper Control este inclus standard la ambele modele.

Jantele de 20 de inci din aliaj uşor sunt cu aproximativ un kilogram mai uşoare faţă de cele disponibile anterior.

Noile BMW i8 Coupe şi BMW i8 Roadster dispun în echiparea standard de nişte decoraţiuni interioare Carpo, care cuprind tapiţerie integrală cu piele în Ivory White pentru Coupe şi Ivory White/Black pentru Roadster. Pe lângă decoraţiunea interioară Halo, lista de accesorii opţionale include şi o nouă decoraţiune interioară Accaro cu o schemă coloristică Amido/E-Copper.

De asemenea, specificaţiile standard includ dotări precum volan sport îmbrăcat în piele, cu butoane multifuncţionale şi clapete de schimbare a vitezelor, scaune reglabile electric şi încălzite, afişare multifuncţională a instrumentelor, Driving Assistant, care include Surround View, BMW Display Key şi sistem de navigaţie Professional. Meniul principal din Control Display este prezentat acum sub formă de panouri orizontale cu un mod live.

Printre alte echipamente opţionale disponibile se numără BMW Head-Up Display specific modelului, BMW Laserlight cu funcţie anti orbire şi cu BMW Selective Beam, sistem de avertizare acustică pentru pietoni şi altele.

Vânzările modelului actualizat BMW i8, în ambele tipuri de caroserii, vor demara în luna mai a anului 2018.

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?