in , , ,

(video) Los Angeles 2018: Premieră mondială – A treia generaţie KIA Soul şi varianta sa electrică Soul EV

Premieră de la KIA la Salonul Auto de la Los Angeles. A treia generaţie Soul, model care se vinde oficial şi în ţara noastră, a debutat instant în trei versiuni. Una e realizată într-un stil sportiv, a doua va permite ieşiri în off-road uşor, iar a treia este electrică şi va fi foarte căutată mai ales pe piaţa europeană.

Noua KIA Soul este construită pe o platformă modulară nouă, cunoscută în interiorul grupului sud-coreean sub denumirea K2. Implementarea acesteia a făcut posibilă creşterea în dimensiuni a maşinii. De exemplu, lungimea este mai mare cu 55 de mm şi a ajuns acum să măsoare 4.195 de mm. Şi ampatamentul a crescut cu 30 de mm, constituind 2.600 de mm, atât cât are şi noul Hyundai KONA.

Lăţimea de 1.800 de mm şi înălţimea de 1.600 de mm au rămas neschimbate. Volumul portbagajului a crescut nesemnificativ, de la 354 la 364 de litri, însă uşa portbagajului e mai mare atât în lungime, cât şi lăţime.

Structura caroseriei a devenit mai rigidă datorită utilizării într-o proporţie mult mai mare a unor metale cu rezistenţă înaltă. KIA deja prognozează că va primi cele mai bune note din partea instituțiilor care organizează crash teste.

Mai trebuie de menţionat că împreună cu modificarea structurii caroseriei au fost mărite şi căile de acces în habitaclu, iar pasagerii de pe locurile din faţă vor simţi cel mai bine această schimbare.

Noua generaţie KIA Soul va fi din nou o maşină care nu va putea fi confundată cu oricare alta şi nici cu generaţia care intră în istorie. Blocurile optice cu LED-uri au fost subţiate şi sunt conectate vizual cu o linie decorativă. Grila radiatorului este acum mai mare în dimensiuni şi este înconjurată de o ramă cromată, iar un al doilea set de faruri se pot găsi cu un “etaj” mai jos.

În partea posterioră, pe montanţi, au apărut inserţii decorative de culoare neagră cu logoul modelului. Încă o schimbare evidentă sunt stopurile LED, realizate sub forma unor bumeranguri, care înconjoară practic toată luneta.

Noul KIA Soul va fi vândut în mai multe linii de echipare, care se vor deosebi în primul rând prin stilistica de la exterior şi interior, precum: GT-Line, X-Line şi Designer Collection. De exemplu, GT-Line se va deosebi de o maşină standard prin barele de protecţie, inserţiile de pe pragurile laterale, corpurile negre ale oglinzilor retrovizoare, inserţii decorative de culoare roşie în habitaclu şi altele.

Modelul X-Line de exemplu, de asemenea are un kit exterior aerodinamic diferit, cu mai multe elemente realizate din plastic nevopsit, ceea ce îl face mai capabil pentru deplasarea prin off-road uşor, fără o teamă de careva zgârieturi de la pietre. Ultima, Designer Collection, printre altele va oferi o caroserie vopsită în două culori, jante cu spiţe de culoare neagră sau nişte faruri anti ceaţă originale.

Formele planşei de bord din vechiul şi noul Soul sunt asemănătoare, însă oricum diferite. În detalii s-au schimbat mai mult, consola centrală fiind acum orientată, întoarsă mai mult spre şofer. În nivele de echipare de top, pe centrul consolei tronează un ecran de 10.25 al sistemului multimedia, care poate fi împărţit în două pentru afişare de conţinut pentru ambii pasageri din faţă concomitent, un head-up display de 8 inci, sistem audio Harman Kardon cu 10 difuzoare şi 640 de waţi putere.

Scaunele au fost reproiectate, pot fi acoperite cu mai multe tipuri de tapiţerii, fie textile, fie din piele. Pe panourile interioare ale uşilor se pot găsi nişte decorațiuni 3D, iar sistemul de iluminare ambientală disponibil poate fi sincronizat să “joace” împreună cu muzica redată prin difuzoare.

Gama de motoare a fost transferată de la modelul facelift de generaţie precedentă. Pentru piaţa din SUA, unitatea principală va rămâne un benzinar de 2.0 litri din familia Nu, care produce 152 CP şi 179 Nm, şi este cuplat la o cutie de viteze mecanică cu şase trepte. Opţional se propune un variator ca la KIA Forte, în locul unei cutii automate.

De asemenea, mai există un benzinar turbo cu patru cilindri şi un volum de 1.6 litri, care produce 204 CP şi 265 Nm de cuplu. Cutia de viteze poate fi în acest caz doar robotizată cu şapte trepte şi dublu ambreiaj. Un sistem de tracţiune integrală nu există la ofertă.

La fel, la Salonul Auto de la Los Angeles a fost prezentată varianta electrică a modelului Soul, numită Soul EV, însă deocamdată sunt puţine informaţii despre această maşină. Pe lângă un panou de bord parţial digital, ni se spune că noul electromotor din dotare produce 204 CP şi 395 Nm de cuplu, în loc de 110 CP şi 285 Nm cât avea modelul din generaţia anterioară. De asemenea, în locul unei baterii cu o capacitate de 30 kWh a fost instalată una de 64 kWh.

Ce autonomie are KIA Soul EV nu se cunoaşte deocamdată, însă tot acest mix de agregate similare se găsesc şi pe modelul electric KIA Niro EV, care la fel şi-a făcut acum debutul la Los Angeles în premieră nord-americană.

Noua generaţie KIA Soul va începe să fie vândută în primul rând pe piaţa nord-americană din prima jumătate a anului 2019. Ulterior, maşina va ajunge şi în Europa şi există informaţii că “la noi” va fi disponibilă doar varianta electrică!

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?