in , , ,

(video) Los Angeles 2018: Premieră mondială – Jeep revine pe piaţa pick-up-urilor cu noul Gladiator

Noul Jeep Gladiator şi-a făcut debutul la Salonul Auto de la Los Angeles, un nume clasic care a existat câteva decenii doar în cărțile de istorie. Dacă v-ați îndrăgostit de noul Wrangler, dar ați dori să aveți o variantă cu un accent mai utilitar, atunci această maşină este alegerea perfectă.

https://www.youtube.com/watch?v=6PsZRFwN8TI

Pick-up-uri marca Jeep au existat între anii 1947 şi 1992, însă mai apoi s-a decis încetarea dezvoltării şi producţiei acestora din cauza concurenţei interne cu cele ale Dodge. În prezent, în cadrul grupului FCA, după cum bine ştim, marca Ram este responsabilă de acest sector al pieței, însă după mai mulţi ani de dorinţă de a realiza ideea unui pick-up frumos pentru activităţi în aer liber, iată că a fost prezentat unul pe baza lui Wrangler. Noul Gladiator devine primul pick-up din istoria Jeep care vine cu o cabină dublă.

Din punct de vedere al designului, Gladiatorul arată la fel ca actualul Wrangler cu patru uși, deși are în spate o benă. Pentru a se adapta noii părţi a caroseriei, Jeep a făcut cadrul pick-up-ului cu 787 mm mai lung, iar ampatamentul a crescut cu 492 mm. Garda la sol atinge 282 de mm, 760 mm este înălţimea maximă a vadurilor de apă prin care poate trece, în benă poate duce până la 726 de kg, iar greutatea maximă a unei remorci tractate nu trebuie să depăşească 3.470 de kg.

Alte modificări implică grila cu șapte sloturi care au fost ușor lărgite pentru admisie suplimentară a aerului, care a contribuit la creșterea capacității de remorcare. În partea din spate, stopurile pătrate oferă o conexiune estetică cu cele ale lui Wrangler, în timp ce o hayonetă largă permite încărcarea fără probleme în benă.

Bena în sine, de 1.5 metri lungime, este făcută din oţel şi doar uşa este din aluminiu. Aceasta include la interior un sistem de iluminare, o priză la 110 V pentru dispozitive cu o putere de până la 400 de waţi, nişte curele puternice integrate pentru suportul bagajelor, dar şi un sistem de gestionare Trail Rail pentru a organiza și asigura mai bine lucrurile transportate.

În funcție de configurația aleasă, dintre care patru sunt disponibile (Sport, Sport S, Overland și Rubicon), bena mai poate beneficia de un acoperământ textil, un separator, o carcasă de tonaj, ralings-uri şi multe altele.  La fel ca și pe Wrangler, multe dintre panourile de caroserie ale Gladiatorului pot fi îndepărtate cu ușurință folosind doar un set de scule.

Uşile şi acoperişul pot fi lăsate în garaj, iar parbrizul se poate lăsa pe capotă pentru o adevărat experienţă în aer liber. De asemenea, opţiunea premium Sunrider include un acoperiş soft top dacă cel dur nu este cumva la îndemână.

De la scaunul şoferului şi până la bord, totul este aproape identic cu cele văzute pe Wrangler. Printre elementele familiare se numără un display multifuncțional informativ de 3.5 sau 7 inci pe mijlocul panoului de bord, un ecran tactil principal de 5, 7 sau 8.4 inci, comutatoare auxiliare pentru accesorii suplimentare, tapițerie din piele și sistemul de infotainment Uconnect.

Cu toate acestea, este o poveste diferită în partea din spate, deoarece scaunele de pe bancheta din spate pot fi înclinate sau rabatate pentru a avea acces la nişte containere speciale de depozitare, cu lacăt care foloseşte cheia maşinii.

Motorul turbo de doi litri şi cu patru cilindri, care a apărut pe Wrangler-ul de nouă generație, nu este pus în Gladiator. Pick-ul va intra pe piață cu un singur agregat natural aspirat V6 de 3.6 litri (289 CP/352 Nm), care este combinat cu o cutie mecanică cu șase trepte sau cu una automată cu opt rapoarte. În 2020, va exista și o versiune cu un V6 turbodiesel de 3.0 litri (264 CP/600 Nm), motor care va fi cuplat doar la o cutie automată.

În arsenalul noului Gladiator nu există nici cel mai simplu sistem de tracţiune Selec-Trac fără un demultiplicator. Opțiunea standard este Command-Trac cu ambreiaj pentru conectarea punţii față și o treaptă inferioară pentru a putea rula cu viteze mici.

Pe cel mai extrem model numit Gladiator Rubicon este oferit standard un sistem Rock-Trac care adaugă transmisiei rapoarte inferioare pentru posibilitatea deplasărilor cu viteze practic infime, aduce funcţii de blocare a diferențialelor și un stabilizator frontal care poate fi dezactivat.

Jeep afirmă că poate să monteze pe noul Gladiator peste 80 de sisteme de siguranţă active şi pasive, astfel încât viitorul proprietar are de unde alege! De asemenea, dacă va fi nevoie de personalizare, atelierul Mopar este gata să ofere peste 200 de piese şi accesorii.

Noul Jeep Gladiator va fi construit la uzina mărcii din Toledo, statul Ohio. Vânzările vor demara în trimestrul II al anului 2019.

Vezi şi: (video) Los Angeles 2017: Mopar a construit un Jeep Wrangler Rubicon exclusiv

https://www.youtube.com/watch?v=42Z3Mg6LVmg

https://www.youtube.com/watch?v=7NS_s-Zyeks

Evenimentul de prezentare în reluare:

https://www.youtube.com/watch?v=F5qzwhlMUv8

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?