in , , ,

(video) Los Angeles 2018: Premieră mondială – Noua generaţie Mazda3

Mazda a dezvăluit oficial noua generaţie Mazda3, care se prezintă începând cu ziua de astăzi la Salonul Auto de la Los Angeles în premieră mondială.

Fiind o maşină extrem de importantă pentru producătorul japonez, modelul complet revizuit din segmentul C reprezintă o integrare a celor mai recente tehnologii ale mărcii și a filozofiei de design Kodo care a ajuns la o a doua generație, cu deviza “Less is more” (mai puţin este mai mult).

https://www.youtube.com/watch?v=HXMUTZrYvwI

Această filozofie Kodo aplicată pe noua Mazda3 îşi trage rădăcinile de la conceptul Kai, care a fost dezvăluit la Tokyo Motor Show anul trecut. Nu este o copie exactă a prototipului, însă produsul finit este aproape identic, mai ales când vă uitați la hatchback.

În partea frontală, hatchback-ul are o faţă similară cu cea a fratelui său în caroserie sedan, cu o capotă lungă care curge într-o grilă frontală mai agresivă, care are o textură diferită a plasei în dependenţă de forma caroseriei.

O pereche de faruri subțiri cu LED-uri au fost instalate pe flancurile acestei grile și toate împreună sunt legate de un element estetic numit “aripă”, care poate fi finisat într-o nuanţă cromată sau în una neagră mat. La fel, ca şi ceea ce am văzut pe Kai, există proeminențe subtile în colțurile părţii inferioare a barei de protecţie, cu o priză de aer îngustă, cu un pseudo splitter şi în dependenţă de piaţă şi dotări se vor instala şi nişte faruri anti ceaţă (rămâne să vedem unde anume).

https://www.youtube.com/watch?v=7533MIp0r1I

În profil, diferenţa dintre sedan și hatchback este făcută și mai clară, începând cu marii stâlpi C de pe hatchback, care sunt puternic tonifiați pe sedan, ca urmare a creșterii spaţiului din portbagaj. Dimensiunile jantelor pentru roţi variază între 16 și 18 inci.

Așa cum s-a demonstrat cu Vision Coupe, Mazda se distanțează de propriile linii caracteristici distinctive, așa că pe Mazda 3, constructorul japonez a modelat laturile, astfel încât tranzițiile liniare de lumină și umbre să creeze un “efect de vortex” care poate fi văzut în spaţiul dintre cele două roţi.

Detaliile mai fine includ prezența unui spoiler montat pe hatchback și, dacă observați cu atenție, veți vedea că ornamentele cromate din jurul geamurilor sedanului sunt preluate şi de hatchback. Vopseaua de pe hatchback este, de asemenea, unică pentru stilul caroseriei, iar Mazda o numește Polymetal Gray.

În partea din spate, ambele modele au beneficiat de nişte stopuri LED în stil sport, cu elementele circulare în interiorul lor. Secțiunea inferioară este oglindită pe ambele mașini, cu laturi ușor protuberate care încadrează zona ce găzduiește suportul plăcuței de înmatriculare și reflectoarele / lămpile de ceață. Terminaţii duble ale eşapamentului sunt prezente pe ambele modele, iar pe hatchback acestea pot fi de culoare neagră.

Deoarece aceasta este prima dată când vedem sedanul Mazda3, putem afirma că secțiunea portbagajului este distinctiv diferită faţă de cea a predecesorului său. Mai puțin curbat decât înainte, marginea capacului portbagajului a fost puţin întinsă pentru a crea un mic spoiler. De asemenea, de pe uşa portbagajului a dispărut suportul pentru plăcuța de înmatriculare, acesta fiind repoziţionat pe bara de protecţie.

Pentru interior, Mazda pretinde să integreze în continuare ideea “Less is more” ca parte a strategiei sale Kodo, ajunsă într-o a doua etapă. Planşa de bord este împărțită în două părți, cu un ecran de infotainment de 8.8 inci pe bord, chiar mai sus decât panoul de bord din spatele volanului. Ecranul este izolat de panoul de control al climatizării, care este poziţionat într-o linie cu deflectoarele de ventilație centrale și cele pentru pasagerul din dreapta.

Mai jos, consola centrală găzduiește atât comenzile pentru sistemul infotainment Mazda Connect (conectat la un sistem audio cu opt difuzoare standard sau opţional Bose cu 12 difuzoare), cât şi levierul cutiei de viteze, dar şi o cotieră plată care urmează pe tunelul central.

Între timp, noua abordare Mazda în privinţa şoferului a adus la instalarea unor deflectoare proprii ale sistemului de climatizare, care sunt poziţionate pe ambele părţi ale panoului de instrumente. Există de asemenea, un volan cu design nou şi cu numeroase comenzi pe el, dar şi un panou de bord cu trei ceasuri generale, care au o nouă grafică şi un design minimalist per general.

Elegant, așa cum se poate, Mazda spune că noua cabină a modelului 3 a fost îmbunătățită la capitolul izolare fonică față de predecesorul său, adoptând o structură “cu doi pereţi”, care lasă un spațiu între corpul maşinii și covorul de pe podea. S-au introdus și materiale suplimentare de izolare fonică, în timp ce anvelopele au fost optimizate pentru acțiunea verticală a arcurilor suspensiei. Rigiditatea crescută ajută la prevenirea transmiterii vibrațiilor nedorite în cabină.

În ceea ce privește motoarele, noul agregat Mazda cu aprindere prin comprimare SkyActiv-X va fi oferit și va fi susținut de sistemul M Hybrid al mărcii. Detalii exacte nu au fost încă dezvăluite, dar vom reveni cu mai multe informaţii.

Vezi şi: Mazda – primul constructor care renunță la clasicele bujii. Iată cu ce vor fi înlocuite

Motoarele convenționale cu combustie internă din gama SkyActiv-G pe benzină și cele diesel SkyActiv-D vor fi de asemenea disponibile: primele includ unități de 1.5, 2.0 și 2.5 litri, în timp ce un singur diesel va avea un volum de 1.8 litri. Opțiunile de transmisie includ o cutie manuală sau automată cu şase trepte.

De asemenea, anterior disponibil doar pe maşini japoneze, Mazda3 va putea fi comandată cu un sistem de tracţiune integrală i-Activ, care include un ambreiaj pentru conectarea punţii spate şi funcționează cu sistemul G-Vectoring Control Plus, deja găsit pe cel mai recent CX-5, prin care puterea oferită de motor variază în funcţie de unghiul şi intensitatea rotirii volanului, vitezei de deplasare şi a forţelor de acceleraţie care acţionează asupra maşinii.

Noul Mazda3 este construit pe arhitectura companiei SkyActiv-Vehicle Architecture, cu o rigiditate mărită datorită noilor conexiuni front-to-back, care completează conexiunile verticale și laterale existente ale corpului anterior, pentru a forma structuri inelate multi-direcționale. Pe puntea din faţă este utilizată o suspensie MacPherson, în timp ce pe cea din spate se va găsi o bară de torsiune nou dezvoltată, care va înlocui configurația multi-link utilizată pentru modelul din a treia generaţie.

Există revizii şi la capitolul dimensiuni, ca urmare a adoptării noului schelet. Modelul hatchback are o lungime de 4.459 mm (-1 mm față de predecesorul său), lățime de 1.797 mm (+2 mm) și înălțime de 1.440 mm (-10 mm). Pe de altă parte, sedanul are o lungime de 4.662 mm (+82 mm), o lățime de 1.797 mm (+2 mm) și o înălțime de 1.445 mm (+5 mm). Ambele au, de asemenea, un ampatament mai lung la 2.725 mm (+25 mm).

Mazda declară că noua structură utilizează un raport mai mare de oțel ultra-rezistent, de până la la 30% comparativ cu modelul anterior. Acest lucru ajută la crearea unui corp mai solid pentru a asigura o siguranță pasivă, în timp ce o pernă de aer pentru genunchii şoferului oferită standard și o capotă reproiectată în structura sa pentru a absorbi energia în cazul unui impact contribuie la acest lucru.

Seria i-Activsense a sistemelor de siguranță activă și de asistenţă a șoferilor a fost de asemenea stimulată cu un nou sistem de monitorizare care utilizează o cameră cu infraroșu și un LED pentru a observa starea conducătorului. Printre altele noutăţi se numără un sistem de alertare în cazul detectării unei maşini care este pe cale să vă taie calea (FCTA) și un Cruising & Traffic Support (CTS), care este o formă a unui cruise control adaptiv.

Noua Mazda3 se va lansa pe piețele globale treptat, începând cu America de Nord, de la începutul anului 2019. Tot atunci vor fi oferite mai multe informaţii. Premiera europeană va avea loc cel mai probabil în martie 2019, la Salonul Auto de la Geneva.

Evenimentul de prezentare în reluare:

https://www.youtube.com/watch?v=xDEE1Lg0BQk

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?