in , , ,

(video) Los Angeles 2018: Premieră mondială – Noul Hyundai Palisade, cel mai mare SUV al mărcii

Este oficial. Hyundai a dezvăluit în sfârșit SUV-ul său premium, numit Palisade, înlocuitorul lui Grand Santa Fe, la Salonul Auto de la Los Angeles. Iniţial vă spunem că este mai mare decât un Santa Fe obişnuit, poate avea până la opt locuri pentru pasageri, iar designul exterior este unul original.

Denumirea Palisade vine de la Pacific Palisades, o zonă de pe coasta de vest a Americii, care găzduiește o colecție de capodopere moderne sub forma unor case, construite la mijlocul secolului trecut.

În primul rând, să vorbim despre design. SUV-ul full-size are o parte frontală îndrăzneață și puternică, datorită în mare parte grilei Cascading, care este accentuată de nişte inserţii groase în jurul său. Datorită implementării ultimului limbaj de design, farurile proiectoare (sunt poziționate mai jos şi pot fi full LED doar opţional) și luminile de zi LED subțiri de pe partea superioară, sunt separate în două etaje să spunem aşa.

Doar atunci când vizualizați profilul lateral al mașinii, dimensiunea reală a lui Palisade poate fi la fel de real percepută. Aici, geamurile mari dau un sentiment de spațiu și panoramă, iar acoperișul aproape plat se înclină ușor până la luneta din spate. Din nou, stâlpii D sunt atât de bine mascați încât se poate afirma că nici nu există, punând un accent mai mare pe dimensiunea și spațiul total al mașinii.

Paleta de culori pentru caroserie include nuanţele: Beckets Black, White Cream, Lagoon Silver, Steel Graphite, Sierra Burgundy, Moonlight Cloud sau Forest Rain.

Nu plecăm departe de subiect şi vă spunem că noul Palisade măsoară 4.980 mm în lungime, 1.975 mm în lățime, 1.750 mm în înălțime și are un ampatament de 2.900 mm. Pentru a pune aceste cifre în perspectivă, dimensiunea noului model Hyundai îl face asemănător cu un Audi Q7, însă germanul are o lungime şi un ampatament puţin mai mare, de +71 şi +94 mm respectiv.

Iată pentru comparaţie dimensiunile unui Santa Fe de nouă generaţie: lungime – 4.770 mm, lăţime – 1.890 mm, înălţime – 1.680 mm, ampatament – 2.765 mm, dar şi a unui fost Grand Santa Fe: 4.915 x 1.885 x 1.685 x 2.800 mm.

Platforma lui Palisade şi a noii generaţii Santa Fe este una comună. Suspensia este una din aluminiu, pe arcuri, optimizată pentru a suprima ruliul. În faţă e una cu câte două braţe pe fiecare roată, iar în spate este multi-link. Opţiunea instalării unei suspensii pneumatice nu există din păcate.

În partea posterioară, lucrurile nu stau atât de rău şi acolo ies în evidenţă nişte stopuri full LED verticale subţiri, care sunt înconjurate de nişte inserţii cromate. Pe lângă insigna Hyundai și numele modelului scris cu nişte litere mari de tipar, altceva nimic nu distrage ochiul.

SUV-ul stă standard pe nişte roţi cu jante din aliaj de 18 inci, acoperite de nişte anvelope care măsoară 245/60, însă viitorii proprietari vor putea alege modele de jante de 20 de inci, cu anvelope de mărimi 245/50.

Forma pătrăţoasă a caroseriei îi constituie un avantaj, deoarece are ca rezultat un coeficient aerodinamic de 0.33 (Cd), iar acest lucru este realizat cu o garnitură laterală spate, o zonă de răcire frontală optimizată cu ghidaj aerian extins, panouri aerodinamice care acoperă o mare parte a dedesubtului şi îl face plat, alături de nişte deflectoare de aer din arcurile roţilor spate.

În interior, șoferul este întâmpinat de un volan cu trei spiţe acoperit cu piele și un panou de bord cu două ceasuri analogice, alături de un ecran digital color între ele (opţional poate fi complet digital, sub forma unui ecran cu o rezoluţie înaltă şi o diagonală de 12.3 inci, vezi primul video din articol). La o înălţime mai mare decât panoul de bord, în dreapta, deasupra consolei centrale poate sta în nivel de echipare standard un ecran de 8 inci Display Audio sau unul opţional în format 16:9 şi o diagonală de 10.25 inci.

Ultimul, împreună cu sistemul multimedia nou dezvoltat, este capabil să funcţioneze simultan cu două conexiuni Bluetooth, una de la un smartphone, folosită pentru apeluri telefonice şi alta de la un alt telefon prin intermediul căruia poate fi redată muzică. Interfeţele Apple CarPlay și Android Auto vin standard în orice nivel de echipare, deși doar cu afișajul mai mare devine disponibil un sistem de navigaţie prin GPS cu informaţii despre trafic şi ambuteiaje.

Sărind peste panoul de control al sistemului multimedia şi a celui de climatizare, vedem o serie de comenzi obișnuite pentru funcțiile sistemului de tracțiune integrală HTRAC, sub forma unui controller MultiTerrain Control cu şapte regimuri. Tunelul central este mai curat decât de obicei, datorită lipsei unui levier tradiţional al cutiei de viteze, în loc fiind un panou compact cu patru butoane, care includ comenzile elementare ale unei transmisii automate. Acest aspect de asemenea eliberează tunelul central, permițând un spațiu convenabil de depozitare dedesubt.

Standard sunt oferite nişte scaune acoperite cu o tapiţerie făcută parţial din piele şi parţial din material textil, în timp ce opţional se poate comanda piele premium matlasată, tip Nappa. Scaunele din al doilea rând dispun de o comandă simplă pentru rabatare, care face accesul la al treilea rând de scaune comod şi rapid.

Pentru mai mult confort, al treilea rând de scaune pot avea comenzi de reglare a unghiului spetezei şi pot fi acţionate electric pentru rabatare-instalare prin intermediul unor butoane de pe pereţii portbagajului. Modelele cu şapte locuri pentru pasageri primesc pe al doilea rând doar două scaune individuale, care pot fi încălzite şi ventilate, în celălalt caz este o banchetă pentru trei persoane, aşa cum este şi cea din al treilea rând.

Fiecare Hyundai Palisade vine cu șapte porturi USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile, tocmai 16 suporturi pentru pahare şi centuri de siguranţă pentru toate scaunele, cu notificare sonoră despre ne cuplarea unora dintre ele. În plus, o oglindă mai mare îi permite șoferului să vadă clar călătorii din spate și există, de asemenea, un intercom sofisticat Driver Talk prin care şoferul poate comunica individual cu pasagerii din al doilea sau al treilea rând, fără să fie nevoit să ridice vocea.

O altă caracteristică unică este modul Sleep, care îi permite șoferului și pasagerului din dreapta să asculte muzică fără a fi redată prin alte difuzoare în cazul în care cineva din rândurile doi şi trei a ațipit.

Vorbind de difuzoare, Palisade poate fi dotat cu sistemul audio premium Infinity cu 12 difuzoare şi o putere de 630 de wați, cu tehnologia Clari-Fi și QuantumLogic Surround Sound. Primul funcționează în timp real pentru a reconstrui detaliile audio pierdute în muzică comprimată digital, în timp ce QuantumLogic extrage semnale din înregistrarea originală și le redistribuie într-o scenă sonoră multidimensională pentru o redare clară, rafinată și plină de detalii. Opţional se poate opta pentru unul marca KRELL, în dependenţă de piaţă.

În plus, noul SUV este echipat cu un sistem de climatizare pentru mai multe zone, cu un nou tip de deflectoare montate în tavan, prin care pasagerii de pe ultimele rânduri pot regla individual intensitatea aerului suflat. Echipamentele opționale includ o suprafaţă pentru încărcarea telefoanelor prin inducţie electromagnetică, parasolarele cu iluminare, sistem Blue Link connected car, un sistem de camere video cu monitorizare la 360 de grade, trapă electrică şi altele.

Hyundai Palisade este dotat deocamdată cu un motor V6 natural aspirat cu dual CVVT şi sistem de injecţie directă a benzinei, care funcţionează pe baza ciclului Atkinson şi are un volum de 3.8 litri. Produce 295 de cai putere la 6.000 rpm și un cuplu de 355 Nm la 5.000 rpm. Potrivit producătorului, noul SUV oferă mai multă putere decât rivalii săi apropiați, și anume Toyota Highlander, Honda Pilot, Nissan Pathfinder și Ford Explorer. (În Coreea de Sud a fost anunţată deja o versiune cu motor turbo diesel de 2.2 litri şi cu patru cilindri).

Că tot am menţionat despre concurenţi, un motiv bun pentru a cumpăra un astfel de vehicul este pentru capacitatea sa de încărcare. Cu toate rândurile de scaune instalate există 510 litri de spațiu disponibil, care este mai mare decât la concurenţi, în afară de Explorer (595 de litri). Al doilea rând de scaune rabatate măreşte cifra până la 1.297 de litri.

Puterea este transmisă spre roţi printr-o cutie de viteze automată cu opt trepte şi cu un convertizor de cuplu multi-disk. Palisade poate avea fie un sistem de tracţiune doar pe puntea din faţă, fie unul integral HTRAC AWD cu posibilitatea conectării punţii spate printr-un ambreiaj multi-disc. Ultimul este un sistem cu mai multe moduri de funcţionare şi cu un ambreiaj controlat electronic pentru distribuţie variabil, individuală şi activă a cuplului între punţi.

Despre cele trei moduri de rulare – Normal, Sport și Smart – se spune că oferă o gamă mai largă de variabilitate a distribuției cuplului decât multe sisteme competitive și au fost setate la condiții cum ar fi: accelerația liniară, întoarcerea în curbe cu viteze medii sau mari, sau pornirea în rampe.

Modelele Palisade cu AWD obțin un nou Snow Mode, dezvoltat cu tuning special pentru asigurarea unei tracţiuni optime pe timp de iarnă. Prin el se optimizează tracțiunea prin reglarea distribuției cuplului față și spate, controlului alunecării roților din stânga și din dreapta, cuplului motorului și schemei de schimbare a treptelor cutiei de viteze în funcție de nivelele de tracțiune disponibile. Sistemul HTRAC include, de asemenea, o funcție care imită blocarea unui diferenţial pentru situații care necesită aderență mai mare.

Pentru siguranță, Palisade primește suita de sisteme de protecţie şi asistenţă SmartSense ca dotare standard, care include: asistent pentru evitarea coliziunilor frontale cu funcţie de detectare a pietonilor, asistenţă în caz de coliziune prin monitorizarea unghiurilor moarte, asistent pentru urmărirea benzii de rulare şi păstrarea maşinii pe centrul acesteia, asistent pentru evitarea coliziunilor cu un obstacol care apare perpendicular la deplasarea în marşarier, asistent pentru ieșirea din maşină în siguranță, sistem de monitorizare şi avertizare în cazul distragerii atenţiei şoferului şi un cruise control inteligent cu funcţie stop&go. SUV-ul mai poate fi dotat cu un monitor Blind View Monitor, exclusiv pentru segment, care completează sistemul de asistenţă în caz de coliziune prin monitorizarea unghiurilor moarte, prin care oferă vederi laterale ori de câte ori este inclus semnalizatorul de direcţie.

În plus, există un sistem de avertizare Rear Occupant Alert (ROA), care utilizează un senzor cu ultrasunet în cabină, pentru a detecta mișcările copiilor și a animalelor de companie. În cazul în care o mișcare este detectată, după ce conducătorul auto părăsește vehiculul și blochează ușile, maşina va claxona singură și va trimite o alertă către smartphone-ul șoferului prin intermediul sistemului Blue Link. ROA este conceput nu numai pentru a împiedica uitarea copiilor și a animalelor în mașină, dar ajută și în cazul în care copiii se blochează accidental în automobil.

Standard pe toate modelele este şi sistemul Safe Exit Assist. Acesta utilizează un radar pentru detectarea autoturismelor care se apropie din spate și oferă o avertizare vizuală și acustică când un pasager încearcă să deschidă ușa. Chiar și cu sistemul electronic de siguranță pentru copii dezactivat, sistemul Safe Exit Assist este capabil să-l suprascrie și asigură că ușile din spate rămân blocate până când vehiculul care se apropie trece şi nu mai vine un altul din urma sa.

Alte dotări includ un head-up display cu proiecţie pe parbriz, sistem activ de izolare fonică şi materiale suplimentare izolatoare pentru împiedicarea pătrunderii sunetului la interior, sistem de acces şi pornire a motorului fără cheie, etc.

Noul Hyundai Palisade va fi produs în Ulsan, Coreea de Sud și va ajunge pe piaţa Statelor Unite abia din vara anului 2019. Totuşi, coreenii vor avea acces la maşină mult mai devreme, deja de la sfârşitul lunii decembrie curent. Preţul de start porneşte de la 31.000 de dolari SUA la ei!

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE FOTO: