in , , ,

(video) Los Angeles 2018: Premieră mondială – Noul Lincoln Aviator, un SUV premium plug-in hybrid

Noul Lincoln Aviator de serie “a aterizat” la Salonul Auto de la Los Angeles după ce a fost prezentat mai devreme în acest an în calitate de concept. Maşina este dotată cu numeroase tehnologii, ştie să scaneze suprafaţa de drum şi poate folosi un smartphone drept cheie dacă aceasta din urmă a fost uitată acasă.

Spre deosebire de prototipul demonstrat anterior, modelul care vine pe piaţă în 2019 are bare de protecţie diferite şi oglinzi retrovizoare de dimensiuni mai mari. În rest, alte modificări se ascund în mici detalii.

Aflăm deci, că noul Lincoln Aviator va putea fi comandat cu şase sau şapte locuri pentru pasageri în habitaclu, dar şi cu două variante de propulsie. Modelul standard vine sub capotă cu un motor V6 twin-turbo de 3.0 litri, care produce 406 CP şi 542 Nm de cuplu. Cutia de viteze va fi una automată cu 10 trepte SelectShift.

A doua opţiune vine împreună cu modelul Aviator Grand Touring: o unitate de propulsie plug-in hybrid cu acelaşi motor la bază şi un set de acumulatori sub podea, care generează în total 456 CP şi 814 Nm.

Platforma modelului este una comună cu cea a noului Ford Explorer (care urmează a fi prezentat), asta pentru că Lincoln este un brand de lux deţinut de Ford, şi astfel standard va fi oferită o tracţiune spate. Opţional se va putea opta pentru una integrală.

Mai multe cifre cu referire la caracteristicile dinamice, dimensiuni, autonomie în regim electric de rulare şi altele nu au fost deocamdată comunicate.

Totuşi, un accent se pune pe faptul că automobilul va avea un nivel de echipare de bază destul de bogat în opţiuni. De exemplu, suspensia pneumatică a SUV-ului este capabilă să asigure nu numai un confort sporit în timpul rulării pe drumuri, ci şi mai poate coborî garda la sol pentru o îmbarcare mai comodă a pasagerilor.

De asemenea, suspensia are o tehnologie numită Road Preview, prin care o cameră frontală scanează suprafaţa drumului şi în regim real trimite comenzi necesare pentru ca suspensia să devină mai rigidă, dacă un contact cu o groapă este inevitabil, sau mai moale dacă şoseaua este netedă.

Calculatorul de bord al noului Aviator are integrate cinci regimuri de rulare, prin care se schimbă setările mai multor componente ale maşinii în dependenţă de cel ales, în conformitate cu situaţiile din mediul exterior: Normal, Conserve, Excite, Slippery şi Deep Conditions. Modelul Aviator Grand Touring are încă două suplimentare, special pentru managementul energiei stocate: Pure EV şi Preserve EV.

Fiind o maşină premium, trebuie să aibă şi un complex competitiv de sisteme şi funcţii de siguranţă. Pe lângă cel standard este prezent şi unul opţional, numit Lincoln Co-Pilot360 Plus. Acesta adaugă la cele de bază şi cuprinde:

  • un sistem Traffic Jam Assist, care se implică în direcţia maşinii printr-un cruise control adaptiv cu funcţie stop-and-go şi limitator de viteză, funcţie de menţinere în centrul benzii şi funcţie de recunoaştere a indicatoarelor rutiere;
  • un sistem Evasive Steer Assist, prin care se oferă asistenţă şoferului pentru evitarea unei coliziuni cu un alt vehicul oprit sau care se deplasează cu viteză redusă; de asemenea se implică în direcţie când coliziunea nu poate fi evitată doar prin frânare;
  • un sistem Reverse Brake Assist prin care SUV-ul aplică automat frânele la detectarea unui obstacol prin senzori şi o cameră, la deplasarea în marşarier;
  • un sistem Active Park Assist Plus prin care este înlăturat stresul celor care încă nu s-au obişnuit să parcheze, fie lateral, fie perpendicular;

Viitorii clienţi îşi vor putea configura maşina aşa cum îşi doresc, fiind disponibile mai multe linii decorative pentru interior, cel mai luxos fiind numit Black Label. La rândul său, acesta va fi valabil în trei versiuni: Flight, Chalet sau Destination, în fiecare, culoarea şi tipul materialor decorative, dar şi a tapiţeriei, fiind unic.

Printre alte dotări se numără un monitor color de 10 inci al sistemului multimedia, un panou de bord digital sub forma unui ecran de 12.3 inci, un head-up display, un sistem de încărcare a telefoanelor prin inducţie electromagnetică, scaune frontale Perfect Position cu funcţie Active Motion prin care acestea pot fi reglate în 30 de poziţii (alături de încălzire, ventilare şi masaj), un sistem audio cu 14 sau 28 de difuzoare marca Revel şi multe altele.

Apropo, pentru acest model au fost realizate semnale sonore speciale, acestea fiind înregistrate cu ajutorul orchestrei simfonice din Detroit! De asemenea, trebuie de menţionat că noul Aviator e primul model al mărcii care poate folosi un telefon drept cheie.

Tehnologia Phone As A Key funcţionează doar după ce pe telefon este instalată o aplicaţie specială Lincoln Way, prin care se poate descuia sau încuia maşina, se poate porni motorului şi se pot seta preferinţele scaunelor sau a sistemului multimedia. În memorie mai există loc de patru profiluri care pot fi setate de alţi conducători.

În cazul în care telefonul se pierde sau se descarcă, în automobil se poate avea acces după introducerea unui cod pe o tastatură mică din preajma mânerului, iar ulterior motorul poate fi pornit prin sistemul multimedia.

Noul Lincoln Aviator este numit drept un model global şi va apărea pe mai multe pieţe în afară de SUA. Lansare – în a doua jumătate a anului 2019.

GALERIE VIDEO: 

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?