in , , ,

(video) Maşini cu autopilot la Goodwood! Vezi cum a mers un Mustang modificat de Siemens sau un Robocar

Premieră la ediţia Festivalului de Viteză de la Goodwood din acest an. Două maşini cu sistem de pilotare automată au parcurs pentru prima dată traseul în rampă cu o lungime de 1.86 kilometri. Primul a fost un Ford Mustang clasic, iar al doilea un autovehicul al companiei Roborace.

Vezi acum: (video) Goodwood Festival of Speed 2018 este LIVE şi pe AutoBlog.MD / Toate noutăţile de la Festivalul de Viteză de la Goodwood vor apărea AICI.

Compania germană Siemens, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la fondarea Festivalului de Viteză de la Goodwood, a dotat un Ford Mustang produs în anul 1965 cu un sistem de pilotare automată. Automobilul foloseşte tehnologii dezvoltate în colaborare cu Universitatea Cranfield din Marea Britanie.

Interesant este de menţionat că acea serie de componente care lucrează împreună pentru a pune în mişcare maşina fără intervenţia şoferului nu sunt vizibile, comparativ cu cele ale maşinilor de teste folosite în prezent de producători renumiţi!

Pentru a putea rula, specialiştii Siemens au fost nevoiţi să refacă integral servodirecţia maşinii, dar şi să adapteze componentele suspensiei pentru a funcţiona mai precis. De asemenea, cu ajutorul Bentley Systems a fost creată o hartă 3D a traseului de la Goodwood, care a permis sistemului autonom să poziţioneze mai bine Mustang-ul în timpul deplasării.

Automobilul a făcut deja un tur pe traseul menţionat şi a demonstrat că tehnologia celor de la Siemens mai are nevoie de revizuiri. Maşina s-a comportat precum un om în stare de ebrietate şi a expus pasagerii, printre ei şi fondatorul FOS Goodwood Charles Gordon-Lennox, unor momente uşor neplăcute, dar în acelaşi timp unei experienţe interesante.

Acest Mustang clasic nu a fost singurul automobil autonom care a fost adus la Goodwood. O apariţie a fost şi prima maşină de curse cu sistem de pilotare automată şi care nu are o cabină pentru vreun pilot! Autovehiculul a fost făcut de compania Roborace în anul 2017.

Maşina cu o lungime de aproape cinci metri şi cu o lăţime de doi metri a încercat asfaltul de la Goodwood pentru prima dată şi deplasarea i-a fost controlată în totalitate de o inteligenţă artificială! Vizitatorii festivalului au ocazia să vadă cum are loc deplasarea prin “ochii” maşinii robot, prin intermediul tehnologiei de redare a realităţii virtuale.

În mişcare Robocar este pus de patru motoare electrice care produc în total peste 500 de cai putere. Greutatea unităţii de transport este egală cu 1.350 de kilograme şi poate accelera până la 320 de km/h.

Creierul maşinii robotizate este o platformă NVIDIA DRIVE PX 2, care în regim real prelucrează informaţii furnizare de cinci LIDAR-uri, două radare, 18 senzori ultrasunet, două detectoare optice de viteză şi şase camere video, una dintre care captează imagini la 360 de grade. Algoritmul de lucru al lui Robocar a fost dezvoltat de compania britanică Arrival.

Interesant mai este de menţionat că automobilele Roborace vor participa în viitorul apropiat într-un campionat propriu care va avea aceeaşi denumire. Cursele vor avea loc în aceleaşi zile şi pe aceleaşi trasee pe care se întrec piloţii cu monoposturi electrice din Formula E.

Toate maşinile vor fi identice la capitolul tehnic, însă partea software care va răspunde de controlul maşinii, va putea fi dezvoltată în mod individual de fiecare echipă care se va arăta interesată să participe în competiţie.

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?