in , ,

(video) Maşinile BMW Group, Ford şi ale PSA vor putea comunica prin standardul C-V2X. Iată cum funcţionează

Asociația Automotive 5G (5GAA), BMW Group, Ford Motor Company şi PSA Group, în asociere cu Qualcomm Technologies, Inc., a realizat prima demonstrație live în Europa a tehnologiei de comunicare directă C-V2X, care operează în vehicule de la diverşi producători auto.

Demonstrația a inclus, de asemenea, o prezentare live a tehnologiei de comunicare directă C-V2X care funcționează între autoturisme, motociclete și infrastructură rutieră. C-V2X este o soluție globală pentru comunicarea de tip vehicul-către-orice (V2X) şi este realizată în sprijinul îmbunătățirii siguranței automobilului, a condusului automatizat și a eficienței traficului.

Vezi şi: (video) Volvo: Camioanele vor comunica cu automobilele, iar noul sistem Sensus va avea Google Play Store

Tehnologia a demonstrat avantajele privind siguranța rutieră și eficiența traficului prin folosirea C-V2X pentru evitarea coliziunii vehicul-vehicul (V2V), precum și conectivitatea vehiculului la infrastructură (V2I), în particular la semafoare și la centrele de gestionare a traficului (TMC). C-V2X a fost operat cu ajutorul comunicațiilor directe în timp real asupra spectrului ITS și a demonstrat capacitatea sa de a funcționa fără o acoperire a rețelei celulare!

Comunicarea automobilelor a fost prezentată în şase situaţii diferite: frânarea automată de urgenţă la detectarea aprinderii stopurilor vehiculului din faţă, avertizarea despre un pericol de coliziune în interesecţii, avertizarea despre un vehicul care rulează cu viteză redusă sau staţionează, informarea cu privire la fazele de funcţionare a semafoarelor şi timpul rămas până se includ culorile roşu/verde, dar şi avertizarea despre situaţia în care un pieton are intenţia de a trece drumul.

Vehiculele implicate în aceste experimente au fost două scutere electrice BMW şi autoturisme ale mărcilor Ford, BMW, DS, Citroen şi Peugeot. Toate au fost echipate cu tehnologia de comunicare directă C-V2X care utilizează cipul Qualcomm 9150. De partea software s-a ocupat compania Savari.

În prezent, C-V2X este susținută la nivel global de un ecosistem larg al automobilelor, care include și organizația cu creștere rapidă de 5GAA. 5GAA implică peste 90 de membri globali, compuși din mulți producători auto de frunte, furnizori de Tier 1, dezvoltatori de software, operatori de telefonie mobilă, companii de semiconductori, furnizori de echipamente de testare, furnizori de telecomunicații, furnizori de semafoare și operatori de drumuri.

Modemurile celulare vor fi cheia implementării C-V2X în vehicule pentru a sprijini telematica, apelurile electronice, infotainmentul conectat și care va oferi informații utile despre deplasare, trafic și parcare. Deoarece funcționalitatea de comunicare directă C-V2X este integrată în modemul celular, soluțiile C-V2X se așteaptă să fie mai rentabile și mai economice decât tehnologiile concurente.

În prezent, în Germania, Franța, Coreea, China, Japonia și SUA sunt în curs de validare câmpurile de comunicații directe C-V2X. Tehnologia va fi introdusă în exploatare comercială din anul 2020 şi ulterior orice producător auto o va putea integra în produsele sale.

Vezi şi: Şase dotări obligatorii pe care toate maşinile noi vândute în Europa le-ar putea avea din 2020

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?