in , ,

(video) Mazda6 facelift nu va fi disponibilă în Europa cu cel mai puternic motor turbo pe benzină

Versiunea actualizată a modelului Mazda6, prezentată pentru prima dată în toamna anului trecut în Statele Unite ale Americii, a ajuns de curând şi în Europa. Premiera locală a avut loc în cadrul Salonului Auto de la Geneva, împreună cu varianta Tourer care se va numi Wagon sau Combi în dependenţă de piaţă!

Printre noile detalii pe care Mazda le-a dezvăluit, aflăm că modelul în specificaţie americană va fi practic identic cu cel european, însă singura pierdere o reprezintă motorul turbo SKYACTIV-G de 2.5 litri care generează 253 CP. Producătorul a presupus că această motorizare nu va fi populară în Europa şi din această pricină va fi înlocuit cu un diesel modernizat SKYACTIV-D (al cărui consum variază între 4.4 – 5.4 l/100 km).

Motorul de 2.2 litri cu două turbo compresoare a primit pistoane noi cu o formă ovală asemănătoare unui ou, injectoare diferite și un sistem de neutralizare catalitică selectivă a emisiilor (SCR). Versiunea de bază produce 150 CP și 380 Nm, iar cea mai puternică variantă 184 CP și 445 Nm. Ca și până acum, Mazda6 diesel este singura opțiune pentru care va putea fi comandat un sistem de tracțiune integrală.

Agregatele natural aspirate SKYACTIV-G de asemenea au fost modernizate (consum 6.1 – 6.6 l/100 km). Motorul de 2.0 litri, care dezvoltă în Europa 145 sau 165 CP, a fost echipat cu pistoane noi (cu inele asimetrice) și alt sistem de admisie, de asemenea a fost crescută presiunea de injecție.

Propulsorul de 2.5 litri (194 CP/258 Nm) are un bloc al cilindrilor din aluminiu mai uşor și un sistem pentru deconectarea a doi cilindri când se rulează cu o viteză constantă între 40-80 km/h. În plus, automobilele cu motoare pe benzină au acum jaluzele active în spatele grilei radiatorului, care se deschid când este nevoie de o răcire suplimentară a motorului şi se închid când nu este nevoie, reducând astfel din rezistența aerodinamică.

Facelift-ul pentru Mazda6 a fost orientat în primul rând pentru a mări confortul pasagerilor. Suspensia a suferit modificări pentru a contribui la mai mult confort: pârghiile longitudinale ale roților din spate au fost întărite, iar geometria lor a fost ușor modificată. Diametrul amortizoarelor faţă a crescut de la 32 la 34 de mm.

Mazda mai spune că a întărit conexiunile construcţiei caroseriei şi a îmbunătăţit izolarea vibro-fonică. Pentru un confort mai mare din punct de vedere acustic a fost mărită grosimea metalului în arcurile roților din spate şi a podelei.

În linii generale, mai există şi alte modificări minore ale şasiului şi servodirecţiei, toate care au dus la mărirea rigidităţii torsionale şi a abordării virajelor cu un caracter mai neutru.

Designul exterior al modelului Mazda6 a devenit mai matur, mai elegant şi mai rafinat. Se remarcă în primul rând o grilă actualizată a radiatorului cu efect 3D şi cu o bandă cromată care pleacă până sub blocurile optice. Acestea din urmă sunt noi şi includ în ele proiectoarele anti ceaţă care au dispărut de pe bara de protecţie.

Stopurile au fost de asemenea revizuite din punct de vedere a desenului interior, terminaţiile cromate ale eşapamentului sunt poziţionate acum mai spre extremităţi, iar mărimea jantelor din aliaj de aluminiu variază între 17 şi 19 inci. Culoarea Soul Red Crystal o înlocuieşte de acum pe cea Soul Red din paletă.

În habitaclu s-a intervenit mai semnificativ. În primul rând Mazda ţine să menţioneze despre prezenţa unui head-up display care ştie acum să proiecteze informaţiile necesare direct pe parbriz. Apropo de parbriz, acesta va putea fi dezgheţat mai uşor cu nişte ştergătoare cu funcţie de încălzire.

Ecranul sistemului multimedia măsoară acum, în premieră pentru Mazda6, opt inci, iar un alt ecran de 7 inci TFT LCD poate exista în panoul de bord care devine astfel parţial digital (doar în nivele de echipare premium). Două porturi USB suplimentare există în compartimentul de sub cotieră.

Toate scaunele sunt noi, afirmă Mazda, şi acestea nu au doar o căptuşeală îmbunătăţită ci şi perne mai late. Dacă se optează pentru o tapiţerie din piele completă, atunci în premieră scaunele frontale pot fi ventilate. De asemenea, în dependenţă de nivelul de echipare mai poate exista piele Nappa, piele întoarsă scumpă şi chiar inserţii din lemn autentic de frasin japonez.

Mazda6 mai este un automobil dotat cu un complex de tehnologii i-ACTIVSENSE, care include: monitorizare video la 360 de grade cu ajutorul a patru camere video, un Mazda Rader Cruise Control actualizat, un limitator de viteză care recunoaşte marcajele rutiere corespunzătoare şi are menirea de a preveni depăşirea limitei de viteză, faruri LED adaptive cu 20 de secţiuni divizate şi capabile să ilumineze o distanţă mai mare cu 80 de metri decât pe modelul anterior, funcţie auto-hold, capotă activă şi altele.

Pe piața europeană, Mazda6 facelift va fi scoasă la vânzare din această vară.

GALERIE FOTO: