in , , , ,

(video) Mercedes-Benz Vans a făcut un camper electric pe baza noului Sprinter, cu energie generată de hidrogen

Concernul german Daimler se vrea un lider în domeniul maşinilor comerciale fără emisii şi de aceea investeşte foarte multe resurse în strategia numită [email protected] Acesta prevede printre altele lansarea pe piaţă, deja în acest an după expoziţia IAA Commercial Vehicles, a versiunii electrice a modelului Vito, iar în 2019 a uneia similare pentru Sprinter.

Însă, aceste două electromobile pot rula maxim câte 150 de kilometri şi germanii s-au gândit cum să mărească autonomia, fără ca să ridice semnificativ preţul sau să crească greutatea maşinilor. Acum câteva ore, în cadrul unui eveniment special organizat în Hamburg, jurnaliştilor le-a fost prezentată o soluţie – propulsia pe bază de pile de combustie.

Vezi detaliile tehnice ale eVito şi eSprinter: (video) Noile Mercedes-Benz eVito şi eSprinter – maşini comerciale electrice care apar pe piaţă în câteva luni

Noul tip de propulsie pentru maşini comerciale a fost prezentat sub forma unei case pe roţi conceptuale, construită pe baza noului Sprinter. Aflăm că în acesta pot călători până la patru persoane, există o bucătărie, un bloc sanitar şi locuri de dormit în partea posterioară a maşinii.

Sub capotă, în locul unui motor obişnuit cu ardere internă, a fost instalat un generator electrochimic. Fiind folosit drept carburant hidrogenul, acesta este folosit pentru a produce energie care este depozitată într-un set de acumulatori cu o capacitate de 9.2 kWh. La rândul său, energia de acolo este folosită pentru alimentarea unui motor electric, care produce 200 de CP şi 350 Nm, şi pune în mişcare puntea din spate.

Interesant mai este să aflăm că agregatele unui astfel de Sprinter alimentat cu hidrogen sunt cu 200 de kilograme mai uşoare decât cele care vin împreună cu un motor diesel.

Sub caroserie, Mercedes-Benz Concept Sprinter F-CELL are montate trei rezervoare în care se pot încărca 4.5 kilograme de hidrogen şi cu acestea se pot parcurge circa 300 de kilometri. În cazul în care se mai adaugă dedesubt şi în partea posterioară încă un rezervor, volumul total creşte până la 7.5 kilograme, iar autonomia poate creşte până la 530 de kilometri.

Apropo, pentru că sistemul per general este similar cu unul de tip plug-in hybrid, cu energia stocată în baterie se pot parcurge încă 30 de kilometri, ceea ce face o astfel de maşină ideală pentru călătorii pe distanţe medii sau pentru transportul de mărfuri între oraşe.

Deocamdată nu se ştie când va apărea în serie maşini cu o astfel de unitate de propulsie, asta pentru că o reţea de staţii de alimentare cu hidrogen nu este încă în dezvoltată în Europa şi însăşi gazul este scump. Însă, după 2020, există toate şansele să vedem astfel de autovehicule pe străzi.

Însă iată furgonetele comerciale electrice pentru zonele urbane pot fi considerate deja de succes. Împreună cu acest concept, jurnaliştilor le-au fost demonstrate modelele eVito şi eSprinter, care au şi putut fi conduse.

GALERIE FOTO: