in , ,

(video) Micul Gelandewagen. Premieră în Japonia şi start vânzări pentru noua generaţie Suzuki Jimny

Premieră în Japonia şi totodată start vânzări locale a noii generaţii Suzuki Jimny, un SUV compact a cărui generaţie anterioară a existat pe piaţă timp de 20 de ani! Mai devreme, compania auto a făcut publice doar câteva imagini oficiale, însă astăzi, după cum a promis, dezvăluie detalii inclusiv despre modelul global.

https://www.youtube.com/watch?v=L-CXvb8shPI

Pe piaţa din Japonia, noul Suzuki Jimny, aşa cum a fost şi predecesorul său, este disponibil în două variante de caroserie: standard fără extensii ale aripilor (se include în categoria aşa-ziselor kei car-uri) sau full-size. În a doua interpretare anume va fi disponibil la nivel global, în statul asiatic aceasta numindu-se Jimny Sierra.

SUV-ul a păstrat o ramă asemănătoare ca formă unei scări, dar care a fost serios modernizată, punţile netăiate, fiind adăugată o suspensie cu arcuri modernizată, un sistem de tracţiune integrală ALLGRIP PRO cu o conectare a punţii spate la nevoie şi o treaptă inferioară în cutia de transfer.

Lungimea modelului global Suzuki Jimny, fără capacul pentru roata de rezervă de pe uşa portbagajului este de 3.480 de mm, cu 195 de mm mai mică decât pe maşina care a intrat în istorie (cu acel capac măsoară 3.645 mm, totuşi cu 50 de mm mai puţin). Lăţimea off-roader-ului compact este de 1.645 de mm (+45 mm), iar înălţimea atinge 1.725 mm (+20 mm).

Dimensiunea ampatamentului a rămas aceeaşi – 2.250 mm, în timp ce garda la sol a crescut cu 20 de mm – până la 210 mm. Unghiurile de atac şi de degajare sunt de 37 şi 28 de grade respectiv.

Modelul japonez Jimny Sierra are dimensiuni diferite: 3.550/1.645/1.730 mm, iar cel standard măsoară – 3.395/1.475/1.725 mm. Ampatamentul este acelaşi ca mărime cu cel de pe modelul global, însă garda la sol pentru maşina în variantă standard nu depăşeşte 205 mm.

Clienţilor niponi, noutatea le va fi oferită cu o caroserie care poate fi vopsită în două culori. Cel mai probabil opţiunea va fi disponibilă şi în alte ţări. Iar aşa cum designul exterior este unul nou, şi interiorul a fost transformat complet, dar a păstrat un stil clasic, fără inserţii decorative care să scoată ceva în evidenţă.

La capitolul motorizări, cel mai mare Jimny este dotat cu un nou agregat natural aspirat K15B de 1.5 litri şi cu patru cilindri. Acesta produce 102 CP şi 130 Nm. Cel mai mic Jimny a primit de asemenea un nou motor tipic unui kei car – un benzinar turbo R06A cu trei cilindri, de doar 660 cm³, care generează 64 de CP şi 96 de Nm.

Ambele propulsoare pot fi cuplate la o cutie de viteze mecanică cu cinci trepte sau una automată cu patru rapoarte.

Specificaţii complete (modelul european!):

În dependenţă de versiuni şi nivele de echipare, noul Jimny poate fi dotat cu: faruri cu LED-uri, sistem multimedia cu ecran tactil, sistem de climatizare, sistem de acces fără cheie, cruise control adaptiv, sistem de frânare automată, sistem de monitorizare a unghiurilor moarte, sistem de recunoaştere a marcajelor rutiere şi multe altele.

Apropo, este disponibil în unul din cele patru pachete stilistice: Heritage, Survival, Offroad sau Revival (vezi cum arată în galeria de imagini). Ele diferă prin decorul oglinzilor retrovizoare exterioare, grilei radiatorului, lămpilor anti ceață, prin prezenţa apărătoarelor de noroi, railings-uri și alte dispozitive atașabile. Pentru habitaclu, de asemenea, se oferă ample oportunități de personalizare.

Noul Suzuki Jimny în variantă standard costă în Japonia de la 11.335 de euro după cursul actual de schimb, iar Jimny Sierra minim 13.680 de euro.

Producătorul nu a anunţat deocamdată preţurile şi perioada când vor fi lansate vânzările şi în alte ţări. Nu se exclude că o premieră europeană ar putea avea loc în toamna acestui an la Salonul Auto de la Paris.

De când a apărut modelul Jimny pe piaţă şi până în martie 2018, în 194 de ţări şi regiuni s-au vândut cel puţin 2.85 milioane de exemplare!

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?