in ,

(video) Ministrul MAI Alexandru Jizdan, despre poliţiştii cu burtă şi cei care stau în tufari cu radare

Ministrul Afacerilor Interne Alexandru Jizdan a fost invitatul emisiunii “Punctul pe azi” de la TVR Moldova, acolo unde oficialul a relatat detalii din culisele activităţii instituţiei. Printre altele, ministrul a dezvăluit cât de modernă este poliţia Republicii Moldova, ce salarii au angajaţii, dar şi atitudinea sa faţă de poliţiştii cu burtă şi cei care stau în tufari cu radare.

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a declarat că nu acceptă deloc burta şi că oamenii cu burtă nu au ce căuta acolo, mai ales că, potrivit lui, angajaţii MAI care nu sunt într-o formă fizică adecvată se implică mai rar în situaţiile în care este necesară intervenţia poliţiei.

“Astăzi ei sunt testaţi, iar cei care nu susţin aceste teste li se dă un alt termen în care ei trebuie să facă tot posibilul pentru a se conforma regulilor. Dacă nu-l trec, desigur se schimbă abordarea faţă de el. Un om care nu este pregătit fizic nu este pregătit să acţioneze. Statistica ne-a arătat că din zece cazuri în care colegii noştri trebuiau să aplice mijloace speciale, să aplice forţa fizică, doar în patru cazuri se acţionează. În celelalte şase colegii noştri evită să facă ce trebuie”, a spus Alexandru Jizdan.

Vezi şi: Polițiștii cu burtă au fost concediați! Iată unde s-a întâmplat

FOTO simbol: piximus.net

Vezi şi: (foto) Maşinile capcană ale INP. Şoferii au descoperit unde stau unele, inclusiv ascunse

Cât priveşte poliţiştii care stau ascunşi pe traseele naționale cu scopul de a obţine bani de la şoferii care depăşesc limita de viteză, Jizdan a afirmat în mod clar că trebuie să stea după gratii. Potrivit ministrului, în mod normal, poliţiştii de patrulare acţionează cu un radar după un algoritm: “Toate echipajele INP au un un GPS tracker şi pot fi localizaţi în orice timp unde se află”.

Ministrul MAI a mai spus că oricare şofer care a fost oprit în trafic de către un poliţist, trebuie să se legitimeze reciproc şi ulterior să primească o explicaţie de la omul legii despre motivele pentru care a fost stopat şi nu are importanţă unde a stat poliţistul, în tufari sau în altă parte.

Apropo, Jizdan a mai declarat că în dotarea INP, la ora actuală, se află doar patru maşini capcană (patru Dacii Logan albastre!), iar radarele din ele nu pot fi schimbate în alte automobile.

Anterior s-a anunţat despre cinci maşini capcană, trei dintre care sunt Dacii Logan albe cu numere de înmatriculare obişnuite: (foto) Nu, nu este o glumă! INP a decis să pună pe maşinile capcană numere de înmatriculare civile

FOTO simbol: stripovi.com

Şeful MAI a conchis spunând că instituţia pe care o conduce luptă pentru a reduce numărul de accidente rutiere cu 50% până în 2020, comparativ cu anul 2010.

“Atâta timp cât nu avem sistemul video dezvoltat, cât drumurile nu sunt bine iluminate, drumurile nu sunt de calitate, cât conduita șoferilor nu este cea pe care ne-am dorit-o, desigur, mortalitatea va rămâne ridicată”, susține Alexandru Jizdan.

În ceea ce privește șoferii în stare de ebrietate la volan, ministrul spune că din 14 decembrie, vor intra în vigoare modificările legislative conform cărora șoferii își vor pierde pentru patru ani permisul de conducere, dacă vor fi prinși în stare de ebrietate la volan.

Vezi detalii: (video/update) Votat în Parlament. Şoferii băuţi care vor comite infracţiuni nu vor avea dreptul să conducă timp de 4 ani

Iti place articolul?