in , , ,

(video) New York 2018: Premieră mondială – Noua generaţie Toyota RAV4

A început ediţia din 2018 a Salonului Auto Internaţional de la New York şi o primă maşină prezentată în premieră mondială este noua generaţie a modelului care a stat la baza creării segmentului de SUV-uri compacte – Toyota RAV4.

Modelul este construit pe baza conceptului pentru aventurieri FT-AC demonstrat anul trecut.

De-a lungul anilor, Toyota a ascultat doleanţele proprietarilor și a dealerilor şi iată că a venit cu un răspuns clar. În ultimii cinci ani, volumul de RAV4-uri vândute s-a dublat, ceea ce înseamnă profund atractivitatea și creșterea segmentului și, în cele din urmă, popularitatea lui RAV4. Modelul se situează în prezent ca vehicul numărul unu în gama Toyota, precum și cel mai bine vândut non-pickup-truck din SUA.

Fiecare RAV4 este o alegere câștigătoare, fie că este vorba despre explorarea unui oraș, o excursie de weekend la țară sau o excursie pe trasee. Pentru noul RAV4, designerii au ținut cont de elementele de design Adventure Refinedpentru a permite proprietarilor să se ridice și să meargă cu el, indiferent de timp sau loc. Un accent a fost pus pe maximizarea prezenței unui SUV mic, menținând în același timp niveluri ridicate de finețe în interior și în exterior.

Fiecare panou al caroseriei are o întorsătură sofisticată, cu un aspect ciupit, care este o combinație perfectă de atletism și de carismă. “Nasul” mai puternic duce la un profil mai dinamic, umerii robuști și jantele disponibile de 19 inci, îl impun într-o poziție puternică, gata de a aborda orice fel de drum, oricând.

Implementarea platformei TNGA K îi permite noului RAV4 să adopte carisma unui SUV mai îndrăzneț și mai dur, dar într-un pachet mai mic și mai amplu. Ampatamentul mai lung și ecartamentele mai late oferă o platformă de conducere stabilă și sigură. Pentru performanță în off-road, consola mai scurtă față și spate va ajuta la capacitatea de a depăși terenuri accidentate.

Șasiul unibody este cu 57% mai rigid decât cel de pe modelul care a intrat în istorie. Noul RAV4 încorporează o suspensie spate multi-link optimizată (MacPherson în faţă), oferind amortizare ideală pentru manevrare, zgomot minim în habitaclu și confort maxim la plimbare. Chiar dacă garda la sol a crescut cu peste 12.7 mm, RAV4 este capabil să obțină o aerodinamică îmbunătățită.

Oglinzile laterale sunt acum poziționate mai jos pe ușă pentru o vizibilitate sporită față în jurul montantului A. Vizibilitatea laterală este mărită datorită unei linii de bandă coborâtă, iar geamurile spate redesenate și lărgite ajută la o vizibilitate diagonală din spate.

Dimensiunile noului RAV4 sunt: 4.595 x 1.854 x 1.702 x 2.690 mm (-5.1/+10.16/-5.1/+30.48 mm) în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament.

Sub capotă se vor pune la dispoziţie, cel puţin în SUA, două propulsoare:

  • Motor Dynamic Force de 2.5 litri, cu patru cilindri în linie şi tehnologie VVT-iE, cuplat la o cutie de viteze Direct-Shift Automatic Transmission cu opt trepte;
  • Unitate de propulsie Toyota Hybrid System II, care are la bază motorul menţionat anterior şi o cutie de viteze Electronically-Controlled Continuously-Variable Transmission (ECVT).

Agregatul Dynamic Force utilizează o tehnologie de combustie rapidă și un sistem de control variabil pentru o eficiență termică mai mare, care reduce, printre alți factori, pierderile de energie asociate sistemelor de evacuare și răcire și mișcarea pieselor mecanice. Cu o eficiență termică de 40% (41% pentru hibrizi), motorul de 2.5 litri cu 4 cilindri Dynamic Force Engine este motorul ideal pentru noul RAV4 pentru a satisface cererea de a oferi o experiență de conducere foarte eficientă, dar eficientă şi din punct de vedere al consumului de combustibil.

Transmisia Direct Shift-8AT asigură blocarea directă a treptelor de viteză de la două la opt pentru a elimina pierderea de putere din convertorul de cuplu, efectuând schimbări ideale netede.

Specificaţiile exacte vor fi anunţate mai târziu.

Noua generaţie Toyota RAV4 va fi disponibilă cu trei tipuri de sisteme de tracţiune integrală. Cel mai nou este sistemul introdus în premieră Dynamic Torque Vectoring All-Wheel Drive cu posibilitatea decuplării punţii spate. Standard, 50% din cuplul generat de motor este transmis punţii din spate şi la necesitate acesta mai poate fi distribuit între roţile spate pentru a fi îmbunătăţită astfel manevrabilitatea. Atunci când nu este nevoie, de exemplu în călătorii pe autostrăzi, există ambreiaje noi care decuplează puntea din spate şi respectiv tracţiunea este asigurată de puntea din faţă.

Al doilea sistem este unul integral dar fără funcţie de vectorizare dinamică a cuplului, iar al treilea AWD-i va fi folosit pe modelul RAV4 Hybrid şi fiind controlat electronic va putea livra acum cu 30% mai mult cuplu pe puntea din spate.

Standard pe toate modelele non-hibride şi cu tracţiune integrală va mai exista un sistem Multi-Terrain Select, care va pregăti maşina pentru a aborda mai multe tipuri de teren: cu zăpadă, noroi, nisip sau pietre.

Clienţilor le vor fi puse la dispoziţie trei versiuni generale cu mai multe nivele de echipare: XSE Hybrid, Adventure sau Limited. Acestea se vor deosebi prin grila radiatorului, formele barelor de protecţie, dimensiunea jantelor (maxim 19 inci), culorile caroseriei (care apropo poate fi bicoloră), elemente pentru off-road la solicitare, etc.

Printre dotările care se pot regăsi pe noul RAV4 se numără: un panou de bord cu un ecran color de 7 inci, în premieră pe o Toyota din America de Nord – oglindă retrovizoare digitală (în mod prestabilit este una convenţională şi imaginile de pe camera video spate se activează la nevoie), scaun al şoferului reglabil electric în opt direcţii, cu memorie şi cu suport lombar bidirecțional, scaune faţă ventilate, scaune spate încălzite, acoperiş panoramic, portbagaj acţionat electric inclusiv cu piciorul sub bara de protecţie şi altele.

Calitatea materialelor folosite la interior a fost îmbunătăţită şi printre altele acolo se mai poate găsi: un buton pentru frâna de mână electronică, diverse spaţii de depozitare, încărcător wireless pentru telefoane, sistem multimedia Entune 3.0 cu ecran tactil de 7 sau 8 inci, navigaţie, suport Apple CarPlay, până la 5 porturi USB, sistem audio nou marca JBL cu 11 difuzoare şi 8 canale (800 waţi), etc.

Apropo, pasagerii din spate vor aprecia cabina spațioasă datorită creşterii lăţimii, precum și a spațiului pentru picioare. Zona pentru bagaje a adoptat o căptușeală reversibilă, precum și plase laterale pentru depozitarea obiectelor mici, iar bancheta din spate rabatabilă în proporţii de 60/40 este pregătită să găzduiască obiecte esențiale, cum ar fi placa de surf, valize sau uneltele de camping.

Noua Toyota RAV4 mai vine echipată cu a doua generaţie a complexului Toyota Safety Sense, care are menirea de a proteja pasagerii de eventuale accidente sau incidente în trafic. Standard, pe lângă cele opt perne de aer, mai vine o: cameră video spate, sistem anti coliziune frontală cu detectarea pietonilor, cruise control adaptiv funcţional între 0 şi 177 de km/h, sistem de menţinere în bandă cu asistent care reglează automat direcţia, sistem de comutare automată a luminilor de drum cu cele de întâlnire, asistență pentru urmărirea benzii de rulare (NOU, capacitatea de a recunoaște marcajele benzii de culoare albă sau galbenă sau traseul unui vehicul precedent dacă marcajele pentru benzi sunt temporar indisponibile), asistență pentru semnalizarea rutieră (NOU, capacitatea de a identifica anumite indicatoare de oprire, cedare a trecerii, acces interzis sau limită de viteză prin afișarea unui avertisment).

Toyota’s Star Safety System adaugă pe lângă cele menţionate mai sus sistemele: Enhanced Vehicle Stability Control (VSC), Traction Control (TRAC), Electronic Brake-force Distribution (EBD), Brake Assist (BA), Anti-lock Braking System (ABS), Smart Stop Technology (SST), Blind Spot Monitor (BSM) with Rear Cross Traffic Alert (RCTA), Bird’s Eye View Camera, Intelligent Clearance Sonar (ICS) şi sistemul Rear Cross Traffic Braking (RCTB).

Vânzările vor demara în SUA mai târziu în acest an. Abia la începutul anului 2019 pe piaţa locală va fi lansată şi varianta hibridă a modelului. Când va fi prezentat modelul în specificaţie europeană deocamdată nu se cunoaşte.

GALERIE FOTO:

What do you think?