in , , ,

(video) New York 2018: Premieră mondială – Noul Audi RS 5 Sportback

Continuăm relatarea premierelor de la Salonul Auto Internaţional de la New York. Subdiviziunea Audi Sport a prezentat în sfârşit un nou model în gamă după o perioadă îndelungată de teste – RS 5 Sportback!

Designul exterior al noului model este unul familiar pentru maşinile din gama Audi Sport. Spre deosebire de cel standard, RS 5 Sportback dispune de un nou kit exterior aerodinamic cu prize mari de aer pe bara de protecţie frontală, o nouă grilă a radiatorului de tip fagure, o bară de protecţie posterioară cu un difuzor integrat şi bosaje extinse cu 15 mm.

Inserţii din fibră de carbon sau unele de culoare neagră luciosă sunt prezente pe barele de protecţie, praguri, corpurile oglinzilor retrovizoare şi pe capacul portbagajului sub forma unui mic spoiler.

Jantele măsoară standard 19 inci, iar opţional se oferă unele de 20 de inci. Automobilul mai poate fi personalizat prin pachetele optice Gloss Black, Carbon sau Matte Aluminum.

Sub capotă se ascunde un motor V6 twin-turbo TFSI de 2.9 litri, care produce 450 de CP şi 600 Nm de cuplu între 1.900 – 5.000 de rpm. Acceleraţia 0-96 de km/h o face în 3.9 secunde, în timp ce viteza maximă ajunge la 280 de km/h. Turbo compresoarele pot genera o presiune de până la 1.5 bar.

Puterea generată de propulsor este transferată către sistemul de tracţiune integrală permanentă quattro cu diferenţial central prin intermediul unei cutii tiptronic cu opt trepte, setată special pentru acest model.

Cuplul este distribuit între punţi în proporţie de 40:60, garantând o manipulare dinamică cu o tracțiune optimă, alături de cea mai mare siguranță posibilă. Atunci când se produce o alunecare pe o axă, cea mai mare parte a puterii se transferă imediat pe cealaltă axă – până la 85% în față și până la 70% în spate. Acest efect de blocare permite o distribuție precisă a cuplului și o cooperare precisă cu sistemele de comandă.

Un diferenţial sport opţional ştie să distribuie cuplul separat între roţile spate!

Suspensia este de tip multi link pe ambele punţi, iar cea standard RS Sport face ca modelul să aibă o gardă la sol mai mică cu 7 mm decât cea a unui S5 Sportback. Opţional se oferă o suspensie RS Sport cu sistem Dynamic Ride Control, alături de mecanisme de frânare carbono-ceramice şi o servodirecţie RS.

Standard mai vine un sistem Audi drive select cu mai multe regimuri de rulare, care fac maşina de 1.840 de kilograme mai dinamică sau dimpotrivă mai confortabilă.

Habitaclul lui Audi RS 5 Sportback este preponderent finisat într-o culoare neagră şi poate transporta cu uşurinţă până la cinci pasageri. Liftback-ul se mai laudă cu o lăţime de încărcare în portbagaj de exact un metru, iar însuşi portbagajul poate avea un volum cuprins între 480 – 1.300 de litri, cu rabatarea banchetei din spate în proporţii de 40:20:40, standard.

Scaunele pasagerilor din faţă pot fi opţional tapiţate cu piele Nappa şi cu textură similară unui fagure, volanul multifuncţional RS este acoperit cu piele şi turtit în partea inferioară, iar embleme RS se pot găsi pe scaune, acelaşi volan, planşă de bord sau levierul cutiei de viteze.

Panoul de bord digital poate afişa o secţiune specială cu informații despre presiunea în anvelope, cuplul produs de motor și forțele G. Într-un mod manual de utilizare a cutiei de viteze, pe acelaşi ecran se indică momentul oportun pentru schimbul treptelor.

Pachetul opţional RS design package poate aduce mai multe cusături contrastante de culoare roşie, inserţii din Alcantara şi fibră de carbon, covoraşe cu logouri RS şi altele. De asemenea, opţional este disponibilă culoarea exclusivă pentru caroserie Sonoma Green Metallic (cea din imagini).

Noul Audi RS 5 Sportback va fi disponibil pe piaţa din SUA şi Canada în a doua jumătate a anului 2018. Modelul nu va putea fi cumpărat deocamdată în Germania sau în alte ţări din Europa.

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?