in , , ,

(video) New York 2018: Premieră mondială – VW Atlas Cross Sport şi VW Atlas Tanoak Concept

Volkswagen a prezentat maşina care va fi poziţionată în gama sa de modele din SUA, situată între Tiguan și impunătorul Atlas cu șapte locuri. Deocamdată cu statut de concept, noul Atlas Cross Sport a debutat la Salonul Auto Internaţional de la New York.

Mai mult, o surpriză neaşteptată este conceptul Atlas Tanoak, un eventual pick-up de serie!

Modelul Cross Sport este un SUV mid-size cu cinci locuri pentru pasageri, convertit din Atlas, însă ampatamentul a rămas același (2.979 mm). A fost scurtat cu 190 mm, astfel încât lungimea totală să scadă sub cinci metri, până la 4.846 mm.

De asemenea, noi sunt toate panourile caroseriei (chiar și mânerele ușilor sunt poziționate în mod diferit), de aceea Cross Sport este cu 51 mm mai lat și 41 mm mai scund.

Modificat este și designul frontal. Blocurile optice sunt acum mai compacte şi conţin fâşii LED care vizual sunt o continuare a grilei radiatorului cu trei elemente, două dintre care sunt luminoase. Dacă noua grilă va rămâne pe modelul de serie, atunci logoul şi elementele iluminate de asemenea cu LED-uri puţin probabil.

Profilul conceptului Atlas Cross Sport combină proporții puternice cu montaţii C uşor înclinaţi, precum și cu nişte console scurtate pe față și spate. Spoilerul de pe acoperiș, care are nişte aripioare laterale negre, este un alt element distinctiv. Spatele maşinii este şi el pronunţat, îndeosebi de o inserţie din aluminiu care se întinde pe toată lăţimea şi iese pe lateral, care are integrată o fâşie LED, alături de logoul luminos.

Din partea şoferului există un buşon prin care se conectează încărcătorul pentru setul de acumulatori din litiu-ion, iar paralel pe partea dreaptă se află cel al rezervorului de combustibil lichid. Jantele măsoară 22 de inci, sunt din aliaj de aluminiu şi au anvelope pe ele de mărimi 285/40.

Vezi şi: (foto) Detroit 2017: Premieră – Volkswagen Atlas R-Line

Habitaclul dispune acum de doar cinci locuri pentru pasageri, iar partea din față a suferit o restilizare. Designul orizontal rămâne dominant, subliniat de panoul de instrumente și câteva ecrane. Cel tactil al sistemului infotainment este situat în centrul consolei centrale, are o diagonală de 10.1 inci și este integrat acolo perfect.

Șoferul și pasagerul din dreapta pot gestiona toate funcțiile sale și setările de bază ale vehiculului prin intermediul unor senzori de proximitate și control gestual. Structura graficii se modifică în funcție de regimul de tracţiune selectat: Zăpadă, Sport, On-Road sau Off-Road. Navigaţia poate fi afişată în format 2D sau 3D.

Noul panou de bord Volkswagen Digital Cockpit de 12.3 inci şi cu o rezoluţie de 1.440 x 540 pixeli de asemenea îşi poate schimba tema în funcţie de regimul de rulare ales. Încă un ecran tactil este dedicat pentru panoul de control al sistemului de climatizare, încălzirii şi ventilării scaunelor.

Levierul cutiei de viteze automate DSG cu şase trepte are funcţionalitate treptată. Aflându-se mereu într-o poziţie centrală, treptele R, N şi D se schimbă prin click-uri scurte. Există şi un buton separat lat pentru activarea frânei de mână electronice. Pe aceeaşi suprafaţă în preajmă se mai regăseşte o manetă pentru schimbul regimurilor tracţiunii prin intermediul 4MOTION Active Control, butoane dedicate pentru modurile de propulsie: ESC, E-Mode sau GTE-Mode, dar şi un buton de pornire a motorului din aluminiu.

Deasupra oglinzii retrovizoare există butoane tactile care reglează acoperişul panoramic, parasolarele şi sistemul de iluminare ambientală.

Conceptul prezentat la New York de asemenea prezice transformarea modelului Atlas într-un hibrid. Automobilul bazat pe platforma MQB este echipat cu cea mai puternică și mai avansată unitate de propulsie în acest sens.

Roțile din față sunt puse în mișcare de două motoare: unul natural aspirat VR6 FSI de 3.6 litri (280 CP/360 Nm) și altul electric de 55 CP/220 Nm. Pe puntea din spate se află un al doilea motor electric cu 116 CP/270 Nm. Puterea maximă a unității de propulsie este de 360 CP şi 670 Nm.

Bateria litiu-ion de 18 kWh este dislocată în tunelul central și poate fi reîncărcată de la o priză casnică, iar o încărcare completă ar trebui să fie suficientă pentru 42 km rulaţi doar pe electricitate, regim în care va avea tracțiune spate. Caracteristicile dinamice ale conceptului sunt următoarele: accelerația până la 97 km/h în 5.4 secunde și o viteză maximă de 209 km/h.

Concomitent a fost anunțată și o unitate de propulsie de tip mild-hybrid. Aceasta are de asemenea la bază un motor V6, două electromotoare şi produce în total 314 CP. Setul de acumulatori are o capacitate de doar 2 kWh şi modelul nu poate rula pe energie electrică. Până la 97 km/h o asemenea maşină poate accelera în 6.5 secunde, iar viteza maximă este aceeași.

VW Atlas Cross Sport PHEV Concept are cinci moduri de rulare: E-Mode (complet electric), Hybrid, GTE (mod sport în care funcţionează toate agregatele), Off-road sau Battery Hold/Battery Charge.

În ce priveşte modul Hybrid, se activează mereu îndată ce tensiunea bateriei scade sub un anumit nivel. În funcție de situația de deplasare, se angajează automat motorul V6 și/sau motorul electric spate. Dacă șoferul își îndepărtează piciorul de pe pedala de accelerație sau frânează atunci când bateria nu este suficient încărcată, ambele motoare electrice funcționează ca generatoare și reîncarcă prin energie cinetică de la frânare bateria litiu-ion. Atunci când numai motorul pe benzină propune alimentarea vehiculului, conceptul este exclusiv un vehicul cu tracțiune față. Cu toate acestea, puntea spate este cuplată din nou de îndată ce situația o cere.

Modelul va fi produs în anul 2019 la uzina mărcii din Chattanooga, unde se construiesc modelele locale Atlas şi Passat. Pentru a se pregăti de producție, Volkswagen va cheltui 340 milioane de dolari.

Vezi și: (foto) Premieră: Volkswagen Atlas Weekend Edition

Un alt concept surpriză prezentat de Volkswagen este pick-up-ul Atlas Tanoak, făcut pe baza modelului Atlas şi respectiv a platformei MQB (premieră pentru un pick-up). Constructorul ar inteţiona să intre în segmentul acestor maşini cu un model absolut nou şi mai mare în dimensiuni, comparativ cu Amarok la care nimeni în SUA nu se uită.

Denumirea îi vine de la o specie de copac, nativă Coastei Pacificului din SUA, care poate avea o înălţime de peste 40 de metri.

În afară de o “faţă” schimbată, până la montantul central Tanoak îl imită de fapt pe SUV-ul Atlas, însă iată a doua parte a cabinei şi bena propriu-zisă sunt făcute de la zero. Lungimea pick-up-ului este impunătoare – 5.438 mm (mai lung cu 40.13 cm decât un Atlas), lăţimea îi este de 2.030 mm, înălţimea – 1.844 mm, iar ampatamentul este mai mare cu 280 de mm, până la 3.259 mm.

Conceptul are nişte jante din aluminiu de 20 de inci (anvelope de 275/55), iar garda la sol măsoară 249 de mm. Bena are o lungime de 1.628 mm, iar cu bordul spate coborât cifra poate creşte până la 2.290 mm. Lăţimea îi este de 1.450 mm, iar înălţimea de 531 mm. Toate cifrele îl includ în segmentul “large midsize pickup”.

Arhitectura habitaclului este asemănătoare cu cea a conceptului Atlas Sport Cross: un ecran central mare, panou tactil de control al sistemului de climatizare, panou de bord digital, levier al cutiei de viteze care nu este fixat, sistem de iluminare ambientală, manetă de schimb a regimurilor tracţiunii prin intermediul 4MOTION Active Control, etc. În total există cinci locuri pentru pasageri şi fiecare poate sta pe un scaun individual!

Volkswagen Atlas Tanoak Concept ascunde sub capotă un motor VR6 FSI 3.6 (280 CP/360 Nm), cutie de viteze automată cu opt trepte, inclusiv una inferioară pentru o pornire eficientă de pe loc. Suspensia este independentă pe toate roţile, iar tracţiunea este una integrală cu ambreiaj pentru conectarea punţii spate. Acceleraţia 0-97 de km/h o face în 8.5 secunde.

Volkswagen a dat asigurări că modelul nu va fi produs în serie, însă la Salonul Auto de la New York reprezentanţii companiei va analiza reacţia publicului şi va lua după asta o decizie în acest sens.

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?