in , ,

(video) NIO şi-a prezentat cel de-al doilea SUV electric – noul ES6

Compania start-up producătoare de vehicule electrice, NIO, şi-a prezentat în premieră mondială în acest weekend noul său model numit ES6. SUV-ul electric şi-a făcut debutul la evenimentul anual al companiei, NIO Day, organizat în Shanghai. 

Introducerea noului ES6 vine exact la un an de la startul vânzărilor fratelui mai mare ES8, care se bucură de un anumit succes. Cifra de maşini produse şi vândute a depăşit 10.000 de exemplare.

Etichetat ca un SUV electric inteligent cu rază lungă de acțiune pe distanțe mari, oferta de 4.85 metri lungime oferă o perspectivă mai clară în comparație cu ES8. Totuşi, ambele automobile au un nivel semnificativ de unificare: o platformă comună cu suspensie cu două braţe pe puntea din faţă, o suspensie multi-link pe cea spate, opţional poate fi comandată o suspensie pneumatică, iar setul de acumulatori se află sub podea.

Comparativ cu ES8, dimensiunile noului model sunt de: 4.850 (-172 mm) în lungime şi 2.900 (-110 mm) în ampatament, în timp ce lăţimea şi înălţimea a rămas practic aceeaşi: 1.965 şi 1.734 de mm.

NIO ES6 electric SUV 2018 1

Sub “piele” se află o structură hibridă, confecţionată din aluminiu din seria 
7075 şi fibră de carbon de înaltă rezistenţă. Aproximativ doi metri pătraţi de CFRP sunt utilizaţi pentru componentele structurale. Coeficientul aerodinamic este similar cu cel al lui ES8: 0.29 Cd.

NIO ES6 electric SUV 2018 15

În interior, există o mulțime de plusuri care însoţesc tehnologiile de la bord, precum tapiţeria din piele Nappa sau microfibra folosită pentru căptușeala montanţilor şi tavanului. Scaunele sunt noi, profilate, cu o mulţime de reglaje electrice şi funcţii de încălzire sau ventilare. O deosebire de ES8 în acest sens este că ES6 nu poate fi comandat cu trei rânduri de scaune. Nou este şi volanul cu trei spiţe.

Şoferul va vedea în faţa sa un panou de bord complet digital, iar pe centrul consolei centrale va domina un ecran masiv, poziţionat vertical, pe care va putea fi manipulat sistemul infotainment NOMI in-car AI, care integrează sub aceeaşi umbrelă muzica, serviciile online, comenzile software și hardware. De asemenea, pe bord există un asistent numit NOMI, care este dotat cu inteligenţă artificială şi poate recunoaşte comenzile vocale.

Opţional se poate comanda o configuraţie Lounge Seat a scaunelor, un sistem de ionizare şi împrospătare a aerului cu parfum, dar şi o mulţime de dotări la capitolul sisteme de protecţie şi asistenţă, inclusiv un NIO Pilot pentru un condus autonom.

NIO ES6 electric SUV 2018 10

La capitolul tehnic, aflăm că modelul de top ES6 va fi echipat atât cu un motor cu magnet permanent de înaltă eficiență, cât și cu un motor asincron de înaltă performanță. Motorul cu magnet permanent este o unitate de 218 CP și este responsabil pentru manipularea sarcinilor de conducere zilnice la viteze mici și medii. Cu o rată de eficiență de conversie a energiei de 97%, compania spune că acest lucru va maximiza autonomia. Al doilea motor electric cu 326 de CP, care se poate roti cu până la 15.000 de rpm, este folosit pentru performanţe de accelerație și pentru dezvoltarea unei viteze mai mari. Puterea totală a sistemului se ridică la 544 CP.

Modelul ES6 va fi disponibil în trei variante: standard – echipată cu două motoare cu magnet permanent, câte unul pe punte (putere totală 436 CP, acceleraţie 0-100 de km/h în 5.6 secunde), Performance (cea cu 544 CP, acceleraţie 0-100 de km/h în 4.7) în combinaţie cu o suspensie pneumatică şi Premier, care combină ediţia Performance cu toate pachetele opţionale şi alte câteva speciale adăugate standard. NIO ES6 Premier Edition va fi disponibil doar într-un număr limitat de 6.000 de exemplare. Pe toate maşinile viteza maximă este limitată la 200 de km/h.

De asemenea, vor fi disponibile două versiuni de baterii: 70 şi 84 kWh. Ambele vor putea fi instalate atât pe varianta standard (autonomie de 410 sau 480 de km) cât şi pe cea Performance (autonomie de 430 sau 510 km) a maşinii. 

Apropo, mai trebuie de menţionat că sistemul de frânare iBooster este unul electric, cu sistem de recuperare a energiei, dar şi cu etriere Brembo care au câte patru pistoane. Anvelopele oferite standard sunt Pirelli P-Zero şi asigură o oprire de la 100 de km/h în 33.9 metri.

NIO ES6 electric SUV 2018 2

În China, NIO ES6 are un preţ care variază între 52-65 de mii de dolari (fără compensaţiile oferite de stat), însă cifra finală poate fi scăzută cu până la 14.500 de dolari, asta dacă se optează pentru luarea în arendă a setului de acumulatori care pot fi reciclaţi şi schimbaţi foarte uşor în câteva minute, de la 240 de dolari lunar! Primele maşini vor fi livrate din iunie 2019. 

Apropo, NIO a mai anunţat că setul de acumulatori de 84 kWh va fi disponibil şi pentru modelul ES8 din trimestrul III al lui 2019. De asemenea, din 24 decembrie vor fi deschise comenzile pentru SUV-ul ES8 cu şase locuri pentru pasageri. Preţul de start este de 66.100 de dolari, iar livrările vor avea loc din martie 2019.

buton subscribe

Evenimentul de prezentare în reluare: 

GALERIE FOTO: