in , ,

(video) Nissan Leaf a fost învăţat să citească gândurile şoferului

Compania Nissan a învăţat automobilul electric Leaf “să citească gândurile” şoferului. O versiune specială a modelului a fost construită cu ocazia aniversării a cinci ani de la apariţia sa pe piaţă.

Cei de la Nissan au instalat într-un Leaf un dispozitiv care măsoară frecvenţa activităţii undelor cerebrale. Aceste unde se împart în două categorii: unde alfa, atunci când omul este relaxat şi concentrat şi unde beta, atunci când omul se află într-o stare de activă, când de exemplu trebuie să soluţioneze nişte probleme sau se gândeşte la acestea.

În experiment au participat 30 de tineri, care au fost rugaţi să conducă automobilul pe un traseu special. Cu ajutorul dispozitivului, pe care fiecare şi-l putea instala pe cap, înafara maşinii, pe carosabil, erau proiectate emoţiile şoferului, redate prin cuvinte.

Calculatorul alegea din 33 de cuvinte diferite pe acelea care erau corespunzătoare emoţiilor trăite de tinerii şoferi: wow, senzaţional, stop, etc.

Nissan Leaf are sub capotă un motor electric cu 109 CP şi un set de acumulatori cu o capacitate de 30 de kWh. Autonomia de drum constituie 250 de km. Producătorul menţionează că Leaf este cel mai accesibil şi popular automobil electric din lume, chiar şi în ţara noastră.

Iti place articolul?