(video) Noul Audi e-tron poate derapa frumos. Iată cum a făcut-o prin nisipurile Namibiei

Distribuie:
 • 6
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

La testele de manevrabilitate realizate pe „câmpia de sare” și prin savana Namibiei, un prototip Audi e-tron şi-a demonstrat din plin abilitățile. La baza manevrabilității sale stă noua generație a tracțiunii quattro: tracțiunea integrală electrică.

Datorită combinației între suspensiile adaptive, centrul de greutate coborât și motoarele electrice puternice, șoferul SUV-ului electric beneficiază de tracțiune puternică, caracteristici dinamice și stabilitate pe diferite suprafețe de rulare.

Maşina a fost prezentată deja în versiune de serie: (video) Premieră mondială: Noul SUV electric Audi e-tron – de la 79.900 de euro

Cândva un lac sărat, câmpia de la marginea deșertului Kalahari măsoară 2 pe 2.3 kilometri. Suprafața sa dură și poroasă, cu zgură fină, oferă un coeficient redus de frecare, deci condiții optime pentru a testa prototipul Audi e-tron în derapaje controlate, precum și pentru a simți accelerația cu reacție extrem de rapidă, combinată cu o tracțiune extraordinară.

La baza manevrabilității extraordinare stau tracțiunea integrală electrică și numeroasele sisteme de suspensie, interconectate într-o manieră ingenioasă. Printre acestea se numără sistemul electronic de control al stabilității (ESC), sistemul de selectare a modului de condus Audi drive select și suspensia pneumatică inclusă în dotarea standard.

Pe teren dificil, suspensia ridică garda la sol a modelului Audi e-tron cu 50 de milimetri, șoferul trebuind doar să acționeze un buton pentru a ridica pneumatic caroseria. Totodată, sistemul ESC optimizează tracțiunea și controlul frânelor și accentuează efectul diferențialului blocabil electronic, pentru un transfer optim al cuplului și al puterii de propulsie. Astfel, SUV-ul electric face față fără efort chiar și acestui sol salin, precum și savanei africane.

Cele două motoare electrice asigură sursa de putere ideală pentru sistemul electric de tracțiune quattro ultra-rapid și de înaltă precizie. În modul Boost, motoarele generează maxim 408 CP și un cuplu maxim de 664 Nm. Eficiența managementului termic joacă un rol determinant pentru aceste performanțe, deoarece permite asigurarea acestora chiar și în situațiile în care componentele sistemului de propulsie sunt supuse unor sarcini ridicate. Rezultatul: manevrabilitate extraordinar de dinamică și experiențe remarcabile la volan, indiferent de condiții.

Vezi şi: Video News: Noul Audi e-tron – tot ce trebuie să știi despre el

Sistemul quattro electric îmbină eficiența specifică tracțiunii pe o singură punte cu caracteristicile dinamice și tracțiunea avantajoasă specifice sistemelor 4×4. Sistemul electric reglează continuu și variabil cuplul, asigurând distribuția ideală a cestuia între cele două punți. De asemenea, sistemul atinge noi niveluri de variabilitate, dinamism și precizie.

Astfel, este nevoie de doar aproximativ 30 de milisecunde pentru ca sistemul să detecteze condițiile în care se deplasează mașina și să activeze motoarele electrice. Este mult mai puțin decât timpul necesar tehnologiei quattro obișnuite.

Motivul constă în faptul că la tracțiunea integrală electrică, nu este acționat un cuplaj mecanic, ci pur și simplu este distribuită electricitatea. Pentru aceasta, este nevoie de numai o fracțiune de secundă. Dar, chiar și la schimbări bruște ale coeficientului de frecare și în condiții extreme de deplasare, performanțele quattro sunt garantate.

Am văzut noul Audi e-tron pe viu: PARIS 2018: Audi e-tron ne-a impresionat cu noile sale „oglinzi” – Reportaj Video AutoBlog.MD

Cheia tracțiunii integrale electrice constă în interconectarea inteligentă a numeroaselor sisteme de control. Unitatea centrală de comandă a suspensiilor integrează, pentru prima dată, sistemul de control al manevrabilității tracțiunii quattro, cât și sistemul de control al distribuției cuplului pentru fiecare roată.

Astfel, dacă în momentele în care șoferul conduce sportiv, sistemul detectează o tendință de subvirare, sistemul de control frânează ușor roțile aflate pe interiorul virajului, care sunt supuse unei sarcini mai reduse, direcționând astfel cuplul spre roțile din exterior. Drept urmare, automobilul intră în viraj urmând cu precizie unghiul de bracare.

De asemenea, sistemul inovator de tracțiune oferă un nivel ridicat de stabilitate. Deraparea roții este controlată direct de modulele electronice ale motoarelor electrice, ceea ce înseamnă că totul se petrece de 50 de ori mai rapid decât până acum și chiar mai precis, precum și adaptat situației de rulare. Șoferul va observa aceste optimizări mai ales în combinație cu cele patru moduri de funcționare ale sistemului electronic de control al stabilității (ESC).

Alături de sistemul ESC, sistemul standard de selectare a modului de condus permite adaptarea caracteristicilor prototipului Audi e-tron la diferitele tipuri de teren. Sistemul acesta îi permite șoferului să aleagă dintre cele șapte moduri adaptate situației de rulare, condițiilor suprafețelor de rulare și preferințelor personale. Astfel, automobilul va face față cu brio atât în timpul condusului relaxat la drum lung, cât și la abordarea dinamică a virajelor sau la excursiile în afara drumurilor asfaltate.

În plus față de caracteristicile trenului de rulare și ale direcției, Audi drive select influențează și suspensia pneumatică adaptivă cu amortizoare controlate electronic, inclusă în dotarea standard. Pe autostradă, caroseria este coborâtă cu până la 26 de milimetri, pentru a optimiza stabilitatea și caracteristicile aerodinamice. În off-road, sistemul poate ridica garda la sol cu 50 de milimetri.

Poziția joasă în care sunt instalate componentele trenului de rulare și bateria de înaltă tensiune contribuie decisiv la excelentele caracteristici dinamice transversale ale acestui SUV electric. Sistemul de acumulatori este instalat central, sub compartimentul pasagerilor, între punți, și ia forma unui bloc compact lat și relativ subțire. Astfel, centrul de greutate al prototipului Audi e-tron are un nivel similar cu cel al unui sedan.

Distribuția sarcinii asupra punților este perfect echilibrată, fiind aproape 50:50. În comparație cu un SUV obișnuit, modelul complet electric are o rigiditate torsională cu 45% mai mare, ceea ce asigură baza excelentă pentru manevrabilitatea precisă și confortul acustic al mașinii.

Potrivit unor informaţii de ultimă oră, lansarea pe piaţă a noului Audi e-tron va întârzia cu câteva săptămâni. Agenţia Reuters scrie că modificările la nivel software vor avea nevoie de verificări suplimentare pe parcursul a patru săptămâni, în timp ce alte informaţii spun că termenul s-ar lungi până la câteva luni.

De asemenea, gazeta germană Bild am Sonntag anunţă că furnizorul de baterii pentru Audi e-tron, compania LG Chem, intenţionează să mărească preţurile cu 10%. Cei doi producători au început negocierile, însă acestea nu s-au soldat cu nici un rezultat deocamdată.

GALERIE FOTO:


Distribuie:
 • 6
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...