in , ,

(video) Noul CUPRA Ateca e mai rapid decât s-a anunţat anterior. Află detalii şi cât costă maşina

Noul CUPRA Ateca, primul produs al noului brand creat de SEAT, care se va ocupa doar de producţia unor maşini sport, urmează a fi lansat pe piaţă deja în următoarele săptămâni.

Cu această ocazie producătorul dezvăluie mai multe informaţii despre acest SUV, datorită cărora am aflat că este mai rapid decât s-a anunţat anterior.

CUPRA Ateca este un SUV care marchează nașterea unui nou brand și este mașina de lansare perfectă pentru CUPRA, fiind un model unic în segmentul său și perfect aliniat nevoilor clienților. CUPRA Ateca oferă un aspect exterior extraordinar, un interior elegant și performanță accesibilă, lucruri create dintr-un set de instrumente de inginerie puternice, care încorporează ingredientele tehnologice esențiale pentru a-și atinge obiectivele.

“SUV-urile sunt încă în creștere de popularitate, dar nu există nici o mașină ca şi noul CUPRA Ateca pe piață. De aceea suntem încrezători că va fi un succes și un prim pilon al brandului, exprimând perfect valorile cheie ale CUPRA de sofisticare, unicitate și performanță.

Mai mult decât atât, suntem foarte optimiști că vom atrage noi clienți care caută o mașină unică, poziționată între segmentul de masă și clasic premium. Oferă performanța vehiculelor din segmentul premium și nu are concurenți în segmentul său de preț”, a declarat Wayne Griffiths, vicepreședinte pentru vânzări și marketing CUPRA.

Inima noului CUPRA Ateca este unul dintre motoarele cele mai avansate din punct de vedere tehnologic de pe piață – un motor turbo TSI, cu sistem de injecţie directă, cu patru cilindri şi un volum de 2.0 litri, care produce 300 CP (între 5.300 rpm și 6.500 rpm) şi un remarcabil cuplu de 400 Nm (2.000-5.200 rpm). Cuplat este la o transmisie DSG cu şapte trepte mai clară și mai precisă, iar toată puterea este livrată tuturor celor patru roţi prin intermediul sistemului de tracţiune integrală 4Drive.

Maşina consumă doar benzină cu cifră octanică 98 şi poate accelera de pe loc şi până la 100 de km/h în doar 5.2 secunde (anterior fiind anunţată cifra de 5.4 secunde). Viteza maximă este limitată la 247 de km/h.

Această accelerație rapidă este ajutată de integrarea noii transmisii DSG cu șapte trepte cu funcţie Start-Stop, proiectată să ofere o senzație mai sportivă cu schimbări mai rapide, mai fluide și mai precise. CUPRA Ateca dispune, de asemenea, de o funcție de launch control pentru un start şi mai rapid de pe loc. Combinat cu cele patru terminaţii ale eşapamentului, performanțele-i pe șosea se potrivesc cu un sunet puternic.

Dar evoluțiile nu se referă doar la performanța absolută. CUPRA Ateca încorporează, de asemenea, tehnologii pentru a îmbunătăți eficiența, astfel încât SUV-ul să fie utilizat zi de zi ca o maşină obişnuită. În acest scop, cutia de viteze cu șapte trepte a fost modificată pentru a combina performanţe excelente cu un nivel scăzut de consum de combustibil, în timp ce motorul TSI de 2.0 litri funcționează cu un filtru de particule Otto nou proiectat. Rezultatul este un nivel de emisii cuprins între 192 şi 201 g/km, dar şi un consum de combustibil mixt de 8.5-8.9 litri măsurat în baza ciclului realist WLTP.

Controlul puterii motorului și transformarea acestuia în performanțe utilizabile se bazează pe o configurație a șasiului care se poate adapta la diferite cerințe. CUPRA Ateca beneficiază de o configurație independentă a suspensiei frontale, folosind componente MacPherson acolo, în timp ce în spate se găseşte o suspensie de tip multi-link. Pe lângă asta, SUV-ul mai poate fi dotat cu sistemul de suspensii adaptive Dynamic Chassis Control, pentru a oferi o configurație care poate fi adaptată nevoilor șoferului.

În plus, CUPRA Ateca integrează sistemul de tracțiune 4Drive, unul dintre cele mai sigure și mai avansate sisteme de tracțiune integrale din lume. Tehnologia 4Drive analizează condițiile rutiere în timp real, inclusiv viteza mașinii, viteza fiecărei roți, poziția volanului și stilul sau modul de conducere pentru a transmite rapid și progresiv puterea în fiecare moment pe roțile care au nevoie de ea. Sistemul 4Drive este conceput pentru a spori manevrabilitatea SUV-ului CUPRA Ateca indiferent de condițiile în care se află şi este optimizat pentru a lucra împreună cu toate modurile de conducere disponibile: Confort, Sport, Individual, Snow, Off-Road și, bineînțeles, modul CUPRA.

Inginerii brandului au modernizat şi sistemul de frânare a lui CUPRA Ateca. SUV-ul beneficiază acum de discuri mai mari pe roţile din față și din spate, de 340 şi 310 mm respectiv, comparativ cu cele oferite pe un SEAT Ateca obişnuit. Ca o opțiune, un Performance Pack poate aduce mecanisme de frânare Brembo cu discuri de 18 inci şi etriere vopsite într-o culoare neagră.

Datorită combinației tehnologiilor șasiului și a sistemului de direcție progresivă, configurația garantează nu numai o forță superlativă, ci și o conexiune intuitivă între vehicul și șofer.

CUPRA Ateca este un SUV ce are următoarele dimensiuni: 4.376 x 1.841 x 1.611 x 2.631 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament. Portbagajul are un volum de 485 de litri, iar volumul rezervorului de carburant este de 55 de litri. Greutatea maşinii doar cu şofer este de 1.615 kg, iar cea maximă permisă nu trebuie să depăşească 2.150 de kg.

CUPRA Ateca oferă un aspect exterior extraordinar, care îl distinge instantaneu ca un vehicul de înaltă performanță. Ea emană încredere și nu lasă nici o îndoială că noul model este un SUV extrem de dinamic. În față, grila superioară este realizată sub forma unui fagure, având centrată pe ea noul logo CUPRA. Pe grila inferioară, denumirea CUPRA este scrisă subțire și este finisată într-un aluminiu mat.

Capătul frontal extrem de sculptat al lui CUPRA Ateca continuă cu farurile full LED, care au o semnătură luminoasă specifică şi mai şi integrează luminile de zi. Că tot vorbim despre LED-uri, alte câteva sunt integrate în corpul oglinzilor retrovizoare pentru a proiecta pe pământ logoul şi denumirea brandului la deschiderea uşilor.

Detaliile realizate într-o culoare neagră lucioasă completează designul exterior şi se găsesc pe: railings-urile de pe acoperiș, oglinzile laterale, ramele ferestrelor, mulajele laterale, jantele, grila radiatorului şi difuzorul spate, precum și spoilerele care înconjoară luneta.

Jantele din aliaj măsoară standard 19 inci şi opţional pot fi alese unele vopsite într-o culoare contrastantă. Caroseria maşinii va putea fi vopsită în şase culori: Energy Blue, Velvet Red, Brilliant Silver, Rodium Grey, Magic Black şi Nevada White.

Odată intrat în interiorul lui CUPRA Ateca, acesta emană combinaţia atenţia către şofer-confort-rafinament. De asemenea oferă percepția unui vehicul proiectat să îndeplinească cele mai înalte ținte de performanță, care, în același timp își poate transporta ocupanții într-un confort complet.

Logoul CUPRA se poate găsi pe covoraşe, cheie și ecranul tactil al sistemului multimedia atunci când motorul este pornit. Panourile interioare ale uşilor sunt tapițate cu Alcantara, în timp ce o inscripție CUPRA iluminată se poate găsi pe o placă de aluminiu care este integrată în praguri. Scaunele sport sunt, de asemenea, tapițate cu Alcantara de culoare neagră, cu cusături de culoare similară cuprului şi cu părţi din piele, cu efect vizual ce imită textura fibrei de carbon, care acoperă laturile.

Când şoferul va sta pe un astfel de scaun, va vedea în faţa sa o continuare a acestor cusături pe volanul sport tapiţat cu piele, care conține un logo CUPRA ieşit în relief, dar şi pe levierul cutiei de viteze. Pedalele sunt realizate din aluminiu.

În altă parte a cabinei, senzația premium continuă cu deflectoarele sistemului de climatizare, cu margini care pot fi finisate într-o culoare argintie sau neagră lucioasă opţional. La fel pot fi realizate şi marginile consolei centrale inferioare, care cuprinde comutatorul sistemului drive select control şi levierul cutiei de viteze.

Apropo, CUPRA Ateca va fi oferit standard cu un panou de bord digital multi informativ, cu o rezoluţie de 1280 x 480 pixeli, cu o densitate de 133 dpi şi o rată de împrospătare de 75 Hz pentru o tranziţie a imaginilor fără nici un fel de frânare, alături de un alt ecran cu o rezoluţie înaltă, cu o diagonală de 8 inci, folosit pentru sistemul multimedia şi cel de navigaţie. Sistemul de infotainment este compatibil cu interfeţele Apple CarPlay și Android Auto, dar şi cu aplicaţia SEAT DriveApp, şi mai poate afişa informații importante legate de performanță, cum ar fi temperatura uleiului și forțele G în timpul conducerii.

Echipamentul standard din CUPRA Ateca este influențat de trei principii de bază: tehnologie, design și siguranță. Acesta este motivul pentru care dotări precum: accesul şi pornirea maşinii fără cheie, încărcătorul fără fir pentru telefoanele mobile, amplificatorul de semnal GSM, un set de camere pentru monitorizarea situaţiei din afara maşinii la 360 de grade, un sistem de navigație cu ecran tactil de 8 inci, un panou de bord digital și un asistent la parcare, vin toate standard.

Opţional şi în mod evident, SUV-ul mai poate fi dotat cu numeroase sisteme de siguranţă şi asistenţă, inserţii din fibră de carbon la exterior, scaune opţionale exclusive şi altele.

Preţul de start al unui CUPRA Ateca, anunţat deocamdată pentru piaţa din Marea Britanie este de 35.900 de lire sterline sau 40.500 de euro. Produsele noului brand CUPRA vor putea fi găsite în reţeaua de dealeri SEAT, unul oficial existând şi în ţara noastră.

Apropo, atunci când maşina va fi introdusă pe piaţă (până la sfârşitul anului), pentru a marca acest lucru, primii 7.000 de clienţi vor primi un cadou de bun venit. Fiecare persoană va primi o cutie CUPRA Member Box realizată din fibră de carbon reală și gravată cu logoul CUPRA în culoarea cuprului. În interior vor găsi o husă din fibră de carbon pentru cheia maşinii, dar şi o brăţară specială CUPRA făcută din acelaşi material.

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?