in , ,

(video) Noul Ford Ranger Raptor a fost prezentat în Europa şi din 2019 poate fi comandat şi în Moldova

Ford a confirmat astăzi că noul Ranger Raptor – cea mai dură și cea mai performantă versiune a celui mai bine vândut pick-up din Europa – se află deja în Europa! Modelul care este compatibil şi cu drumurile din ţara noastră a debutat în premieră europeană la expoziţia Gamescom din Koln, Germania.

De asemenea, Ford și Microsoft au dezvăluit că noul Ranger Raptor va fi prezent în noul joc de curse video Forza Horizon 4, oferind fanilor oportunitatea de a experimenta capabilitățile fără precedent ale pick-up-ului.

Construit pentru a rezista evenimentelor din off-road cu impact sporit, cadrul unic, super-puternic al șasiului lui Ranger Raptor utilizează oțeluri de înaltă rezistență, din aliaj ușor, pentru a suporta feedback-ul oferit de cursele în off-road. Suspensia specifică a lui Raptor a fost special creată pentru a face față terorii înfricoșătoare la viteze mari, rămânând în același timp cu un control complet și un confort sporit. Amortizoarele de șoc FOX cu amortizare sensibilă la poziție oferă forțe de amortizare mai mari la extreme pentru capacitatea de rulare extraordinară și forțe de amortizare mai mici în condiții mai moderate pentru o plimbare mai ușoară pe șosea.

Amortizoarele de înaltă performanță cu pistoane de 46.6 mm sunt susținute de brațe de control din aluminiu, cu turnuri de șocuri proeminente în față și cu un nou sistem de suspensie coilover spate, dotat cu linkuri integrate Watt, care permite osiei să se deplaseze în sus și în jos cu o mișcare laterală foarte mică.

Ford Ranger Raptor EU spec 2018 6

Sistemul de frânare include discuri ventilate de 332×32 mm pe faţă și de 332×24 mm pe spate, alături de etriere cu două pistoane pe mecanismele frontale. Anvelopele pentru off-road oferite – BF Goodrich 285/70 R17 – au fost special dezvoltate pentru Ranger Raptor. Cu un diametru de 838 mm și o lățime de 285 mm(!), designul oferă un perete lateral dur care poate aborda cele mai impresionante obstacole cu încredere, iar cel al benzii de rulare este agresiv şi asigură o aderență de fier în condiții de umezeală, noroi, nisip sau zăpadă.

Ford Ranger Raptor are, de asemenea, o protecție unică a șasiului pentru a putea devia obstacolele de pe drumuri. O nouă placă fabricată din oțel de înaltă rezistență cu o grosime de 2.3 mm se regăseşte dedesubtul maşinii, în plus față de cea standard care protejează motorul şi alta care protejează carcasa de transfer.

Prezentat în culoarea Ford Performance Blue cu accente contrastante Dyno Gray, noul design agresiv al lui Ranger Raptor este condus de performanță și de funcționalitate. O noua grilă dramatică, inspirată de la cea a lui Ford F-150 Raptor, domină spațiul dintre farurile xenon de înaltă intensitate și bară de protecţie. Aceasta din urmă include și noi lămpi de ceață cu LED-uri şi canale funcționale care îmbunătățesc fluxul de aer în jurul corpului maşinii.

Aripile împreună cu bosajele sunt proiectate pentru a evita deteriorarea din utilizarea în off-road și permit o deplasare mai lungă a suspensiilor și anvelopele supradimensionate. Pragurile laterale sunt proiectate special pentru a împiedica aruncarea pietrelor de sub roţile faţă pe caroserie și au puncte de scurgere pentru nisip, noroi și zăpadă.

Spre deosebire de un Ranger obişnuit, ecartamentele au fost extinse pe Raptor cu 150 de mm, până la 1.710 mm. Garda la sol a crescut cu 60 de mm, până la 283 de mm. Lungimea totală este de 5.398 mm, lățimea – 2.180 mm, înălțimea – 1.873 mm. Unghiurile de intrare și ieșire ating 32.5 și 24 de grade. Rama a fost întărită, cu ajutorul cârligelor de remorcare faţă poate tracta până la 4.5 tone, cu cele din spate până la 3.8 tone, iar cu încă un dispozitiv de remorcare – încă 2.5 tone.

Ford Ranger Raptor EU spec 2018 8

ADN-ul Ford Performance este prezent şi în interiorul maşinii, care oferă o manoperă de calitate, culori armonioase și materiale durabile pentru condus în diverse scenarii: de la simplă stradă până la altitudini mare. Scaunele consolidate sunt special concepute pentru a oferi un suport bun la deplasarea cu mare viteză prin off-road, cu o pernă confortabilă și tapiţate cu materiale cu efect de piele întoarsă pentru o aderență sporită.

Cusături albastre și accentele din piele mai există şi pe alte elemente. Iar volanul special acoperit cu piele perforată, care utilizează un marker pe centru pentru a ajuta șoferii să urmărească poziția roților și este gravat cu sigla Raptor, are în spate două padele de comutare a treptelor din magneziu.

Noul Ford Ranger Raptor va fi oferit doar cu o cabină dublă şi cu mai multe dotări interesante, printre care: sistem multimedia SYNC 3 cu ecran tactil de opt inci, Apple CarPlay şi Android Auto, asistent vocal, cameră video spate, sistem de climatizare, materiale decorative de calitate şi multe altele.

Ford Ranger Raptor EU spec 2018 14

Inginerii Ford au testat foarte mult noul motor biturbo Ecoblue de 2.0 litri, care se află sub capota noului Ranger Raptor împreună cu transmisia automată cu 10 trepte, pentru a dovedi durabilitatea lor în condițiile cele mai obositoare, alături de cele două turbo compresoare de înaltă și de joasă presiune. Agregatul produce 213 CP şi 500 Nm de cuplu.

Transmisia automată cu 10 trepte Ford este împărtășită cu F-150 Raptor și a fost creată din oțel de înaltă rezistență, aliaje de aluminiu și compozite pentru a optimiza durabilitatea și greutatea. Algoritmii de programare în timp real, de adaptare la schimbarea vitezelor, îi va asigura pe viitorii proprietari că viteza potrivită este selectată la momentul potrivit. O calibrare unică a transmisiei include, de asemenea, o funcție Live in Drive, cu padele disponibile întotdeauna pentru comutarea manuală a treptelor.

Sistemul de tracţiune este unul integral cu funcţie de conectare/deconectare a punţii faţă la nevoie. Pe volan există un buton care schimbă unul din cele şase regimuri a Terrain Management System (care modifică setările electronice anti derapare şi răspunsul motorului): Normal, Sport, Grass/Gravel/Snow, Mud/Sand, Rock şi Baja (pentru cei care obişnuiesc să nu aibă grijă pe unde merg şi că se va întâmpla ceva cu maşina).

Tehnologiile de asistență și siguranță, care sporesc încrederea șoferilor care se confruntă cu provocări necunoscute în off-road, includ: o versiune îmbunătățită a sistemului de control al stabilității Ford care include funcția de atenuare a ruliului, ESC, sistem de control ale legănării remorcii tractate, asistent la pornirea în rampă şi la deplasarea în pantă, şi un sistem de ajustare adaptivă a încărcăturii în benă.

Ford Ranger Raptor EU spec 2018 4

Contactată de către AutoBlog.MD, reprezentanţa oficială Ford în Republica Moldova ne-a comunicat că modelul va fi disponibil pentru achiziţie tocmai în a doua jumătate a anului 2019. Preţul de start deocamdată nu se cunoaşte.

Amintim că premiera mondială a noului Ford Ranger Raptor a avut loc la începutul lunii februarie a acestui an tocmai în Thailanda.

buton subscribe

GALERIE FOTO: