in , ,

COOLCOOL

(video) Noul KIA Sonet a debutat în India. Prezenţa modelului în Europa este incertă

Noul crossover KIA Sonet a debutat în India încă acum câteva zile, însă abia în acest weekend am primit confirmarea de la producător că, deşi este anunţat ca fiind un model global, KIA Motors nu are în plan la acest moment să includă Sonet în oferta sa din Europa.

Oricum, trecem mai jos în revistă caracteristicile sale cheie, prin care va încerca să cucerească clienţii. Vânzările noului model vor începe în curând în India, urmând ulterior în multe dintre piețele globale ale KIA.

Premiera mondială a modelului de producție are loc la câteva luni după cea a conceptului Sonet la expoziția Delhi Auto Expo din februarie 2020.

Caracteristici cheie:

 • Noul Sonet marchează intrarea KIA Motors în segmentul în plină ascensiune al SUV-urilor compacte și stabilește noi standarde cu dotările sale de top.
 • Modelul Sonet este complet nou, dezvoltat și proiectat de la zero în colaborare între KIA Motors India și sediul global de cercetare și dezvoltare KIA din Coreea de Sud. Modelul de producție Sonet a fost construit în urma informațiilor ample primite de pe piața din India, în special în ceea ce privește designul său, reglarea motorului și a transmisiei, caracteristicile suspensiei și dotărilor de înaltă tehnologie pe care le oferă. Modelul Sonet a trecut prin teste rutiere extinse în India, unde inginerii indieni și sud-coreeni care au testat prototipurile Sonet au acoperit peste 100.000 de kilometri pe diverse terenuri, situații de condus și condiții climatice.
 • Designul tineresc și energic al modelului KIA Sonet este rezultatul efortului al centrului de design KIA din Namyang, Coreea de Sud și al echipei de design din India.
 • În partea frontală, trăsătura de design a brandului – grila tip “tiger-nose” KIA – este reinterpretată pentru a se potrivi personalității modelului Sonet. Flancată de luminile pe timp de zi LED în forma bătăilor inimii și de spoilerul cu logoul brandului situat mai jos, natura ”sălbatică” a lui Sonet prinde viață. În grila tiger-nose, cu finisare cromată și având un model în formă de diamant, se află un model geometric tridimensional inspirat din celebrele motive arhitecturale în trepte din India. Designul grilei aduce un omagiu realizărilor istorice ale Indiei în domeniul matematicii, științei și arhitecturii.
 • Profilului mașinii îi este conferit un caracter puternic, sportiv datorită formei capotei și a spoilerului. Montantul A înclinat puternic și o linie a plafonului arcuită, stilată. În spate, stopurile LED în forma bătăilor inimii și suprafețele fațetate ale blocurilor optice oferă modelului Sonet o prezență și mai puternică și îi conferă un aspect mai lat. Elementele suplimentare evidențiate în partea posterioară includ țevi de evacuare cu design sportiv și un spoiler inferior profilat.
 • Luminile modelului Sonet îl fac să se remarce față de orice alt model din acest segment. Blocurile optice LED cu aspect de bijuterie îmbracă partea frontală a automobilului și luminile de zi LED în forma bătăilor inimii ce integrează luminile de semnalizare aduc la viață personalitatea sălbatică a modelului Sonet prin designul său.
 • Rulând pe jante din aluminiu de 16 inci cu design sportiv, Sonet are o siluetă puternică și sportivă și o prezență dinamică care cu greu poate fi ignorată.
 • Modelul Sonet este oferit cu până la opt culori într-un singur ton și trei opțiuni de vopsea în două tonuri de culoare. Va mai fi oferit în două versiuni de echipare distincte, versiunea sportivă GT-Line fiind o manifestare vizibilă a spiritului KIA, pentru clienții care doresc un plus de sportivitate, lux, siguranță și atitudine.
 • La interior, modelul Sonet oferă un habitaclu sofisticat și plină de viață, cu o planșă de bord arcuită, care atinge o coardă sensibilă în clienții cu spirit tânăr și conectați în permanență. Cu accent pe confortul șoferului și pasagerilor, interiorul lui Sonet oferă un aspect modern, dinamic și îndrăzneț. Proiectarea inteligentă a habitaclului a eliberat mult spațiu pentru picioare, cap și umeri pentru toți pasagerii și a permis un portbagaj mare.
 • Consola centrală stilată și “aerisită” oferă un aspect high-tech și un acces facil la multe dintre dotările unice în segment ale modelului Sonet. Interiorul este echipat cu materiale de înaltă calitate, planșa de bord dispunând de numeroase detalii unice.
 • Modelele GT-Line sunt finisate cu cusături roșii contrastante pe volan, pe scaune și pe cotierele ușilor, în timp ce volanul în forma literei D contribuie la aspectul sportiv. Scaunele ventilate pentru șofer și pasagerul din față sunt unice în această categorie, consolidând astfel filozofia KIA – The Power to Surprise.
 • Ocupând locul central în planșa de bord, sistemul de navigație și infotainment HD cu touchscreen de 10.25 inci (26.03 cm) este cel mai mare din segment – confirmând poziționarea premium KIA în segmentul SUV-urilor compacte. Sistemul oferă tehnologia intuitivă și prietenoasă UVO Connect, dezvoltată de KIA. În plus, panoul de bord de 4.2 inci (10.66 cm) prezintă informații importante șoferului în culori vii, clare, cum ar fi instrucțiunile de navigație, sistemul de monitorizare a presiunii în anvelope și modurile de condus și tracțiune.
 • Modelul Sonet urmărește să încânte pasagerii în interior. Pentru a crea o atmosferă de concert, modelul Sonet este singurul automobil din categoria sa care oferă sistemul audio performant BOSE, cu șapte boxe și un subwoofer. Alte elemente care contribuie la o stare de spirit relaxată includ sistemul ambiental LED Sound Mood Lighting, ce introduce un nivel unic de personalizare în acest segment, dar și încărcarea wireless a smartphone-ului cu funcție de răcire, dotare exclusivă pentru modelul Sonet!
 • În plus, pentru a susține siguranța șoferilor și a celor dragi, modelul Sonet este echipat cu sistemul inteligent de purificare a aerului cu protecție anti-virus (Smart Pure Air Purifier) dezvoltat de KIA. Această dotare diferențiază încă o dată modelul Sonet în segmentul său, stabilind un nou reper în această categorie. Noul sistem inteligent de purificare a aerului are două niveluri de setare. Filtrul de purificare HEPA cu sistem N29 care utilizează fibre alcătuite prin tehnologia de lipire nano-ionică a sulfurii de cupru, pentru a înlătura poluanții și bacteriile din cabină. Al doilea nivel de filtrare este atins prin UVC LED, dovedit științific că omoară bacteriile și virușii.

Aşadar, modelul Sonet este echipat cu multipe dotări disponibile pentru prima dată în segment, oferind un confort deplin, siguranță și plăcerea de a conduce optimă pentru clienți. Acestea includ:

 • Cel mai mare și mai bun sistem de navigație touchscreen HD, de 10.25 inci (26.03 cm), care oferă inclusiv informații în timp real din trafic.
 • Purificator inteligent de aer cu protecție anti-virus.
 • Sistem audio premium BOSE cu șapte difuzoare și subwoofer.
 • Scaune ventilate pentru șofer și pasagerul din față.
 • LED Sound Mood Lighting.
 • Pornirea motorului de la distanță pentru transmisia manuală și automată prin sistemul UVO Connect și prin cheia inteligentă.
 • Actualizarea hărților prin wi-fi (over-the-air – OTA).
 • Moduri de condus multi-drive, pentru tracțiune și controlul aderenței pentru modelele cu transmisie automată.
 • Încărcător wireless pentru smartphone cu funcție de răcire.
 • Păstrând motto-ul KIA – “The Power to Surprise”, modelul Sonet oferă o gamă surprinzătoare de sisteme de propulsie în clasa sa. Având posibilitatea de a alege între trei tipuri de motoare și cinci transmisii, există astfel o combinație motor-transmisie disponibilă pentru nevoile fiecărui client în acest segment. Sunt disponibile două motoare pe benzină – un motor Smartstream versatil de 1.2 litri în patru cilindri și puternicul motor de 1.0 litri T-GDi – precum și motorul eficient diesel CRDi de 1.5 litri.
 • Modelul Sonet dispune de cinci opțiuni de transmisie: transmisia manuală cu cinci și șase trepte de viteze, transmisia cu dublu ambreiaj intuitivă (DCT) cu șapte trepte, transmisia automată cu șase trepte (AT) și transmisia manuală inteligentă revoluționară dezvoltată de KIA (iMT). În plus versiunile cu transmisie automată oferă modurile de condus Multi-Drive și Traction Modes pentru un plus de confort și siguranță.
 • Motorul diesel de 1.5 litri este oferit cu transmisia manuală cu șase trepte și, unic în segmentul său, cu transmisia automată cu șase trepte, o nevoie ce nu a fost satisfăcută până acum în acest segment. Clienții se pot bucura de abilitatea de a rula pe distanțe lungi a motorului diesel, beneficiind de confortul unei transmisii automate.
 • Modelul Sonet este echipat cu această cutie de viteze revoluționară, oferind un echilibru între control și confort. Transmisia manuală inteligentă Smartstream cu șase trepte va redefini experiența de condus în India. Transmisia iMT este unică datorită lipsei pedalei de ambreiaj, dar având schimbător de viteze. Ambreiajul este acționat automat atunci când șoferul intenționează să schimbe treptele acționând maneta schimbătorului de viteză și cuplându-se când schimbarea treptei a fost făcută. Un senzor detectează mișcarea schimbătorului de viteză și decuplează ușor ambreiajul. Când treapta de viteză este cuplată, ambreiajul re-cuplează și schimbarea treptei de viteză este completă.
 • Senzorul de intenție este programat să nu se activeze la mișcările ușoare (accidentale) – de exemplu, dacă șoferul lovește schimbătorul de viteză. În schimb, acesta trimite un semnal doar când schimbătorul a schimbat înainte decât pragul programat. În esență, automobilul poate fi condus la fel ca unul cu transmisie manuală fără a fi nevoie de acționarea pedalei de ambreiaj. Acest sistem a fost testat intens pe drumurile din India și în condiții de condus tipice Indiei și programat să ofere o experiență de condus plăcută și fără probleme.
 • Mai important, transmisia iMT a fost proiectată cu grijă să anticipeze toate condițiile de condus. De exemplu, în timpul pornirii în rampă, un modul de control RPM previne deplasarea în spate a automobilului. Cutia de viteze inovatoare a fost programată de asemenea, să nu rămână într-o treaptă de viteză superioară la viteze mici. Sistemul este intuitiv și va părea familiar pentru șoferi, indiferent de gradul de experiență.
 • Trăsăturile transmisiei Smartstream iMT:
  • Mai puțină oboseală pentru șofer: nu există nevoia de a utiliza pedala de ambreiaj, mai ales în traficul ce necesită porniri-opriri dese.
  • O durată de viață mai lungă pentru ambreiaj: acționat electronic, fără posibilitatea de a abuza ambreiajul.
  • O rulare mai ușoară: eliberarea ambreiajului este ușoară, oferind o schimbare lină a treptelor de viteză.
 • Respectând caracterul sportiv, îndrăzneț și tânăr al mărcii KIA, caracteristicile de condus ale modelului Sonet au fost adaptate pentru a oferi o experiență plăcută la volan pentru pasionații condusului. Reglarea suspensiei, precum și feedback-ul oferit de servodirecția asistată electric, au fost realizate pentru a oferi o experiență de condus sportivă, oferind șoferului un feedback suficient.
New 2020 KIA Sonet India spec 9
 • Modelul Sonet este oferit de asemenea cu suita de tehnologii UVO Connect ce poartă semnătura KIA, cu o gamă de 57 de funcționalități ce oferă proprietarilor confort, control de la distanță, sistem de navigație, siguranță și managementul automobilului. De asemenea, acesta include funcționalitatea de asistență vocală UVO, care răspunde la salutul “Hello, KIA”. Această tehnologie de recunoaștere vocală cu inteligență artificială oferă o experiență de conectare îmbunătățită și poate fi folosită pentru operarea mai multor funcționalități: apeluri telefonice, informații despre starea vremii, informații despre sărbătorile din India, control media, controlul navigației, controlul climatizării, chiar și afișarea ultimelor rezultate la cricket și pentru prima dată în industria auto acționarea geamului prin comandă vocală.
 • Funcționalitatea de pornire/oprire de la distanță, oferită anterior doar pentru cumpărătorii automobilelor echipate cu anumite transmisii automate KIA, va fi disponibilă pentru modelele echipate cu transmisia manuală și transmisia manuală inteligentă.
 • Modelul Sonet va fi disponibil cu opțiunea de conectivitate UVO Smart Watch App, ce permite utilizatorilor să interacționeze cu automobilul lor printr-un smartwatch Android, iOS sau Tizen. În plus, funcționalitatea UVO LITE ajută la controlul sistemului inteligent de purificare a aerului și a sistemului infotainment.
 • Suplimentar, automobilul va fi oferit cu oglindă retrovizoare cu funcție anti-orbire (ECM) controlata prin sistemul UVO, îmbunătățind astfel vizibilitatea în spate pentru o călătorie mai sigură și fără probleme.
 • Siguranța clienților este cea mai importantă pentru KIA Motors. Mai mult de două treimi din caroseria modelului Sonet este realizată din oțel de înaltă rezistență, creând o structură ușoară, dar rezistentă. Mai mult, KIA s-a asigurat că fiecare călătorie este cât mai relaxantă și sigură posibil, datorită unei game de măsuri de siguranță, create pe baza celor cinci puncte de siguranță oferite de KIA: activă, pasivă, sănătate, siguranță și întreținere.
 • Printre caracteristicile cheie de siguranță ale modelului Sonet se numără:
  • Șase airbag-uri.
  • ABS (anti-lock braking system) cu sistemul EBD (electronic brake force distribution).
  • ESC (Electronic Stability Control), HAC (Hill-start Assist Control), VSM (Vehicle Stability Management) și BA (brake assist).
  • Senzori de parcare față și spate.
  • Proiectoare anti ceață.
  • Sistem de monitorizare a presiunii în anvelope (TPMS).
  • Sistem de aprindere automată a farurilor.
  • Sistem ISOFIX pentru scaune auto.

Fabricat la uzina ultra modernă din Anantapur, Andhra Pradesh, Sonet este noul SUV urban compact dezvoltat de KIA și cel mai recent produs global al brandului fabricat în India, după modelul Seltos.

Evenimentul de prezentare în reluare: