in , ,

(video) Noul sedan Geely Bo Rui GE are motorizări hibride Volvo şi o cheie cât un telefon compact

Piaţa auto din China rămâne a fi necunoscută în mare parte de către jurnalişti şi oameni simpli, de la simpla idee că tot ce e făcut acolo este de o calitate proastă şi nu se poate compara cu produsele companiilor occidentale. Timpul nu rămâne pe loc nici acolo şi de aceea producătorii locali evoluează, însă nu toţi au început să facă maşini uimitoare la capitolul preţ-calitate.

Printre unele excepţii aici se numără şi brandul Geely, proprietate a grupului Zhejiang Geely Holding Group, care deţine şi Volvo Cars, Lotus şi alte companii. Mai nou a devenit şi cel mai mare acţionar al Daimler AG.

Geely Bo Rui GE hybrid 2018 57

Revenind la ale noastre, am aflat că acum câteva ore au fost lansate vânzările locale a două automobile interesante, care la sigur şi-ar găsi clienţi şi în Europa. Vorbim despre noul Geely Bo Rui GE, o maşină prezentată mai devreme în acest an la Salonul Auto Internaţional de la Beijing, disponibilă cu motorizări de tip plug-in şi mild hybrid, ambele dezvoltate în colaborare cu Volvo.

Astfel, această maşină devine primul model a Geely cu tehnică Volvo, o reţetă similară folosind şi brandul Lynk & Co care s-a lansat în Europa în acest an.

Automobilul ne-a impresionat prin designul său exterior şi interior. Are o caroserie cu forme fluide, un acoperiş care se lasă pe spate, faruri şi stopuri full LED, o grilă originală a radiatorului şi o arhitectură interesantă în habitaclu.

În ceea ce privește dimensiunile, ambele variante hibride sunt identice, având o lungime de 4.986 mm, o lățime de 1.861 mm și o înălțime de 1.513, cu un ampatament de 2.870 mm.

Șasiul (nu se cunoaşte dacă e de producţie proprie sau unul Volvo) se evidențiază printr-o suspensie față cu braţe duble, una multi-link în spate, o servodirecţie electrică și mecanisme de frânare cu discuri pe toate roţile.

Roţile propriu-zise cu jante de 17 inci au dimensiuni ale anvelopelor de 215/55, iar cele de 18 inci vin cu anvelope de 235/45, în funcție de nivelul de echipare ales. O diferență notabilă este capacitatea rezervoarelor de combustibil ale vehiculelor – 70 litri pentru modelul MHEV și 50 litri pentru PHEV.

Geely numeşte unităţile de propulsie hibride ca fiind cele mai eficiente de pe piaţă. La baza lor se află un motor Volvo pe benzină de 1.5 litri, cu trei cilindri şi injecţie directă, care produce 177 de CP la 5.500 de rpm şi un cuplu maxim de 265 Nm între 1.500-4.000 de rpm. Cutia de viteze este una automată cu şapte trepte şi cu un dublu ambreiaj umed. Tracţiunea este pe puntea din faţă.

În cazul modelului MHEV, mai există un demaror-generator (BSG) alimentat de un sistem electric de 48 V, care este conectat la o baterie compactă montată în partea posterioară a maşinii. Funcţionând toate împreună, sistemul produce în total 190 CP și 300 Nm, ceea ce este suficient pentru un timp de acceleraţie 0-100 km/h în 8.9 secunde. Consumul de combustibil mixt declarat este de doar 5.8 litri la 100 km parcurşi.

La 22 mai curent, un grup format din câteva astfel de maşini au parcurs traseul Beijing-Shanghai de 1.200 de kilometri cu un singur plin. Consumul mixt a fost de 4.3 litri/100 de km.

În afară de asistarea motorului cu un impuls de putere atunci când este necesar, BSG joacă, de asemenea, un rol în sistemul de oprire-pornire a propulsorului, recuperarea energiei în timpul frânării sau la deplasarea cu viteze de croazieră, precum și în procesul de încărcare a bateriei.

Pe de altă parte, modelul Bo Rui GE PHEV are un sistem de propulsie de tip plug-in hybrid. Acesta produce în total 257 de CP şi 425 Nm de cuplu, propulsând sedanul până la 100 km/h în 7.4 secunde. Consumul de combustibil este evaluat la doar 1.6 litri la 100 km parcurşi, iar datorită bateriei din litiu-ion cu o capacitate de 11.3 kWh se poate rula doar pe electricitate până la 60 de kilometri.

La fel ca în cazul majorității sistemelor de propulsie PHEV, există mai multe moduri de utilizare: doar EV, hibrid (motorul electric și motorul pe benzină funcționează împreună) și economisirea bateriei (funcţionează doar benzinarul pentru încărcarea bateriei).

Socket-ul de încărcare de la bord are standard o putere de 3.3 kW, însă dacă se optează pentru unul de 6.6 kW (opţional), potrivit Geely, reîncărcarea completă a bateriei de la o priză obişnuită de 220 V va dura doar o oră şi jumătate!

Geely Bo Rui GE hybrid 2018 7

Geely Bo Rui GE poate fi şi un sedan bine dotat. După cum am menţionat are faruri şi stopuri LED, o trapă panoramică, intrare fără cheie și buton de pornire a motorului, tapițerie cu piele (opţional naturală), scaune reglabile electric cu funcții de memorie și masaj, iluminare ambientală sistem de climatizare automată a aerului în două zone şi cu funcţie de purificare a aerului, etc.

Un alt aspect care atrage atenția în habitaclu sunt cele două ecrane care întâmpină ocupanții. Cel din fața șoferului, panoul de bord, poate fi un ecran LCD de 7 sau 12.3 inci, în funcție de nivelul de echipare selectat. Iar cel al sistemul infotainment poate măsura 10.2 sau 12.3 inci şi este inclus în bord astfel încât nu se poate observa vreo ramă specifică.

Geely Bo Rui GE hybrid 2018 10

Sistemul infotainment menționat are o serie de funcţii şi servicii cum ar fi: conectivitate 4G, ecosistem inteligent GKUI, sistem de recunoaștere inteligentă a vocii, sistem de navigație Garmin (!) și o bibliotecă media online cuprinzătoare. Dacă aceste lucruri nu sunt suficiente, se pot adăuga sisteme de sunete Harman Kardon cu 8 sau 14 difuzoare. Designul difuzorului de pe partea superioară a planşei de bord a fost inspirat de la forma unui pod renumit din China.

Această maşină va ieşi treptat şi în afara Chinei potrivit Geely, de aceea are o mulțime de sisteme de siguranță și asistență pentru șofer. Printre ele se numără un cruise control adaptiv care este parte a unui sistem de pilotare automată de nivel 2, sistem de frânare automată de urgenţă, sistem de menţinere a maşinii în bandă, sistem inteligent de comutare automată a luminilor de drum cu cele de întâlnire, sistem de monitorizare a unghiurilor moarte, sistem de recunoaştere a indicatoarelor rutiere, un head-up display color, asistent la parcare, 7 airbag-uri, sisteme Isofix, sistem de monitorizare a presiunii în anvelope, sistem de camere la 360 de grade şi multe altele.

Interesant mai este că printre opţiuni se include şi un display key, o cheie inteligentă cu ecran încorporat care în mâinile unei femei este de dimensiunea unui telefon.

Geely Bo Rui GE hybrid 2018 27

Într-un final, iată care sunt preţurile de start în China. Pentru gama de modele Bo Rui GE MHEV oferită în cinci nivele de echipare, preţurile de start variază între 136.800 de yuani (18.326 euro) şi 179.800 de yuani (24.086 euro)!

Modelul Bo Rui PHEV este disponibil în trei nivele de echipare şi costă între 166.800 de yuani (22.345 euro) și 199.800 de yuani (26.766 euro). Să nu uităm că în China, cei care optează pentru maşini ecologice, inclusiv hibride, mai beneficiază şi de subvenţii din partea statului.

buton subscribe

GALERIE FOTO: