in , ,

(video) Noul sistem Bosch Perfectly Keyless este “cheia” necesară în prevenirea furtului digital al maşinilor

În prezent, este nevoie de mai puțin de cinci secunde pentru ca un hacker priceput să compromită un sistem standard de acces în maşină fără cheie. Printre experți, acest lucru este cunoscut ca un atac prin releu.

O aplicație cheie marca Bosch este pe cale să contracareze acest fenomen.

Caracteristica specială a acestei soluţii este că tehnologia Bosch funcționează cu o cheie virtuală stocată în smartphone. Senzorii instalați în mașină recunosc telefonul proprietarului, la fel de sigur ca şi în cazul unei amprente digitale, și deschid vehiculul numai pentru aceștia. Gestionarea cheilor digitale leagă aplicația și vehiculul prin cloud.

Cu Perfectly Keyless, Bosch face astfel ceva pe care nici un alt sistem de acces fără cheie nu a făcut-o înainte, oferind atât confort cât și securitate. Noua cheie bazată pe smartphone-uri poate fi utilizată în mașini particulare, flote de vehicule participante într-un program car-sharing sau vehicule comerciale. Bosch consideră că acest sistem cu încuietoarea sa de securitate încorporată are un potențial enorm de piață la nivel mondial.

“Sistemul nostru Perfectly Keyless revoluționează sistemele de acces fără cheie. Este “cheia” în a preveni furtul digital de mașini”, a declarat Harald Kröger, președintele diviziei Bosch Automotive Electronics.

Vezi şi: (video) Pericol pentru mașinile noi cu sistem keyless. Iată cum un C-Class este furat în câteva secunde

Bosch keyless anti hacker 2

Cu sistemele convenționale de acces fără cheie, cheia maşinii oricum trebuie să stea, de exemplu, în buzunarul unei jachete sau a oricărei alte haine. Pentru a deschide ușa și a porni motorul, aceasta comunică cu mașina utilizând un semnal radio de frecvență joasă (LF) sau ultra-înaltă (UHF). În cursa împotriva hoților, industria auto continuă să perfecționeze în mod constant sistemele existente. E ca un maraton.

“Acum, cu Perfectly Keyless, Bosch lansează un sprint în dezvoltarea sistemelor digitale de acces în vehicule. Motto-ul nostru este revoluția, nu evoluția”, a adăugat Kröger.

Bosch keyless anti hacker 3

În loc să transmită date prin tehnologii radio cu frecvență joasă sau înaltă, sistemul Bosch folosește telefonul drept cheie virtuală și Bluetooth ca tehnologie pentru transmisiunea comenzilor. Aceasta înseamnă că cheia mașinii poate rămâne şi acasă. Și, datorită deceniilor sale de experiență în domeniul semiconductorilor, Bosch este în măsură să facă această conexiune la fel de sigură ca o amprentă digitală.

Fiecare smartphone conține micro cipuri minusculi prin care este posibilă gestionarea şi comunicarea prin Bluetooth și acestea joacă un rol esențial în soluția Bosch. Împreună cu senzorii instalați în vehicul și cu o unitate specială de comandă, ele formează un sistem care deschide ușa doar pentru telefonul care conține cheia virtuală unică, numai care se potrivește în sistemul de blocare digitală Perfectly Keyless.

Sistemul Bosch este capabil în acelaşi timp să blocheze semnale de la alte smartphone-uri sau de la dispozitive electronice care manipulează transmisiunea radio, chiar şi paralel. În acest fel, Perfectly Keyless protejează împotriva accesului neautorizat.

Cheile virtuale ale vehiculelor pe smartphone-uri au fost de mult timp o caracteristică a maşinilor din flote car-sharing. Aceste vehicule nu se mișcă până când operatorul lor nu autorizează intrarea prin cloud şi numai atunci un utilizator poate debloca unul, îl poate porni sau îl poate încuia din nou folosind o aplicație specială.

Această conversație între telefon și vehicul utilizează comunicații de tip near-field communication (NFC), un protocol fără fir pentru partajarea datelor pe distanțe de câțiva centimetri. Pentru ca acest lucru să funcționeze, utilizatorii trebuie să își scoată smartphone-ul înainte de fiecare călătorie și să-l țină câte clipe lângă o zonă marcată pe vehicul. Numai atunci sistemul poate recunoaște utilizatorul și debloca ușile.

Cu Bosch Perfectly Keyless, smartphone-ul poate sta și în buzunar. Acest lucru înseamnă mai multă ușurință în utilizare pentru şoferi, iar utilizatorii de car-sharing beneficiază de avantajele adăugate. Soluția Bosch funcționează și pe camioane și în întreaga flotă de vehicule comerciale. Aceasta înseamnă că nu mai aveți nevoie de administrarea manuală a cheilor autovehiculului, de transferul fizic sau de bătăi de de cap atunci când o cheie este pierdută sau furată. Dacă telefonul este pierdut sau furat și aplicația Perfectly Keyless este instalată pe el, cheia digitală poate fi dezactivată online, blocând astfel accesul la vehicul.

Bosch keyless anti hacker 1

În viitorul apropiat tehnologia Bosch va ajunge pe mai multe modele de serie, urmând a fi preluată de producătorii care încă nu s-au apucat să facă una proprie sau care îşi doresc una mai sigură.

Vezi şi: (video) Proiectul comun al Daimler şi Bosch. Iată cum funcţionează sistemul Automated Valet Parking

buton subscribe