in , ,

LoveLove COOLCOOL

(video) Noul Sorento – primul model KIA din Europa cu sistem RSPA

KIA a anunțat astăzi că noul Sorento va fi echipat cu sistemul de asistare inteligentă la parcarea de la distanță (Remote Smart Parking Assist) dezvoltat de marcă, încă din momentul începerii comercializării în Europa în această vară.

Sistemul ajută șoferii să-și mute automobilul în sau în afara spațiilor de parcare înguste de la distanță, folosind doar cheia-breloc.

Această a patra generație a modelului Sorento va fi primul automobil KIA vândut în Europa care va oferi sistemul RSPA, facilitând astfel parcarea SUV-ului în spațiile înguste. Tehnologia este concepută să faciliteze accesul atunci când șoferul trebuie sa-și parcheze automobilul, sau când se întoarce la automobilul său și observă că cineva a parcat prea aproape.

Sistemul RSPA este disponibil deocamdată pentru versiunile diesel ale noului Sorento în Europa, în funcție de anumite piețe de comercializare și specificațiile de echipare!

Sistemul permite tuturor pasagerilor, inclusiv șoferului, să iasă din automobil și să-l controleze de la distanță pentru a finaliza ultima etapă a manevrei de parcare. În mod alternativ, sistemul poate fi folosit pentru a muta mașina dintr-un spațiu îngust, dacă este imposibilă deschiderea portierelor ușor și în singuranță.

Sistemul RSPA este controlat de la distanță utilizând telecomanda cheii inteligente a mașinii, permițând lui Sorento să se deplaseze înainte și înapoi în linie dreaptă într-un sau dintr-un spațiu de parcare, după ce automobilul a fost aliniat de către șofer.

Tehnologia controlează accelerația, frâna și direcția pentru a muta automobilul în și în afara unui spațiu, în timp ce monitorizează zona din proximitate prin senzori cu ultrasunete. Dacă automobilul detectează un pericol sau o potențială coliziune, cum ar fi un alt automobil în deplasare, un ciclist sau un pieton, sistemul aplică automat frânele până în momentul în care este eliberată zona de deplasare.

kia sorento smartparking

Noul sistem de parcare de la distanță al modelului Sorento este oferit alături de o gamă de alte tehnologii de asistență a șoferului concepute pentru a ajuta la parcare sau la părăsirea spațiilor de parcare cât mai sigur posibil. Aceste tehnologii includ sistemul de asistare la evitarea coliziunilor în momentul parcării cu spatele (Parking Collision-Avoidance Assist Reverse – PCA) și sistemul de asistare pentru evitarea coliziunilor la deplasarea cu spatele (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist – RCCA).

Operând la viteze mai mici de 10 km/h, sistemul PCA folosește o cameră amplasată în spate și senzori cu ultrasunete pentru a preveni o coliziune cu pietoni sau obstacole din jur în momentul parcării cu spatele. Sistemul RCCA face ieșirea cu spatele din spațiile de parcare mult mai sigură, utilizând senzori radar pentru a monitoriza unghiurile moarte ale șoferului din lateral și din spate și identifică automobilele care pot trece prin spatele mașinii în momentul deplasării cu spatele.

Ambele sisteme emit o alertă sonoră și pot aplica frânele pentru a evita o coliziune.

Amintim că noul Sorento vine oficial şi în Republica Moldova!