in , ,

(video) Noul Volkswagen I.D. R Pikes Peak este mai rapid decât un monopost din Formula 1 şi Formula E

O nouă eră pentru Volkswagen în motorsport! Brandul german a prezentat acum câteva ore în Alès, Franţa, o maşină de curse electrică numită I.D. R Pikes Peak.

Având o unitate de propulsie care produce 680 de CP şi 650 Nm, alături de o greutate mai mică de 1.1 tone, maşina supersport împreună cu renumitul pilot Romain Dumas (trei victorii pe Pikes Peak şi două la Le Mans) va încerca să cucerească o nouă culme a traseului iconic Pikes Peak Hill din Colorado Springs, SUA.

Volkswagen I.D. R Pikes Peak este făcut pe baza unei construcţii monococă din fibră de carbon şi are o carcasă/cuşcă de protecţie din oţel. Măsoară 5.200 x 2.350 x 1.200 x 2.850 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament respectiv. Anvelopele sunt de model Michelin 31/71-18, iar greutatea totală nu depăşeşte 1.100 de kilograme inclusiv cu şofer.

Unitatea de propulsie este compusă din două motoare electrice, care îl ajută să facă o acceleraţie până la o viteză de 100 de km/h în doar 2.25 secunde. Viteza maximă este limitată la 240 de km/h. Suspensia este cu braţe duble pe puntea din faţă, iar sistemul de tracţiune integrală are capacitatea de a distribui în mod activ cuplul.

Ca și în cazul vehiculelor electrice de serie, bateriile litiu-ion sunt utilizate ca sistem de stocare a energiei şi pe această maşină de curse, însă capacitatea şi autonomia pe care o oferă rămâne un secret. Totuşi, prin intermediul unui sistem de încărcare rapidă, acumulatorii se încarcă complet în doar 30 de minute, iar aproximativ 20% din energia electrică necesară va putea fi generată direct pe traseu datorită unui sistem de recuperare e energiei la frânare.

Automobilul va fi scos pe traseul de peste ocean în ziua de 24 iunie 2018, acolo unde se va încerca stabilirea unui timp mai bun decât cel record înregistrat de o maşină electrică (8:57.118 minute), ori în genere un record absolut! Pikes Peak Hill are o distanţă totală de aproximativ 20 de kilometri şi orice autovehicul care îl cucereşte urcă 1.440 de metri şi trece prin 156 de curbe.

Amintim că cel mai bun rezultat din toate timpurile a fost înregistrat în anul 2013. Pilotul Sebastien Loeb a parcurs traseul în rampă în 8 minute şi 13.878 secunde cu un Peugeot 208 T16.

Evenimentul de prezentare + alte 12 filmuleţe despre maşină:

Iti place articolul?