in , , ,

(video) O subdiviziune Bosch a început producţia unor discuri de frână de tip oglindă – iDisc

Compania Buderus Guss, o subdiviziune a concernului Robert Bosch, a anunțat lansarea în producție de serie a unui nou tip de mecanisme de frânare și a dezvăluit careva detalii despre acestea. De fapt, frânele de tip oglindă nu mai reprezintă o noutate: discurile frânelor acoperite cu carbură de wolfram au fost promovate de Porsche când a debutat a treia generație Cayenne.

Dacă cei din Zuffenhausen le numesc PSCB — Porsche Surface Coated Brakes, Buderus Guss le numeşte diferit: iDisc!

La baza unui iDisc se află același disc din fontă turnată, însă suprafața sa de lucru este acoperită cu un strat de carbură de wolfram cu o grosime de 100 microni. Aceasta este unul dintre cele mai dure materiale din lume. Conform scării Mohs fermitatea sa este egală cu 9, în timp ce cea a diamantului – 10.

Vezi şi: (video) Bosch a dezvoltat o alternativă ecologică şi ieftină a benzinei

Datorită acestei proprietăți frânele iDisc se uzează de două ori mai lent decât cele obișnuite şi pe suprafață nu rămân urme a plăcuțelor de frână.

În plus, după cum menționează producătorul, aceste discuri nu ruginesc, iar în timp ce sunt folosite emit cu 90% mai puțin material produs de uzură. Acest “praf” este evaluat de către agenția de mediu ecologic a statului federal german Baden-Württemberg ca fiind o șesime din toate emisiile produse de un automobil.

Vezi şi: (video) Proiectul comun al Daimler şi Bosch. Iată cum funcţionează sistemul Automated Valet Parking

Vezi şi: (video) Eficienţa sistemului de frânare automată de pe camioanele Volvo. Iată cum i-a salvat viaţa unui copil

Specialiștii firmei Buderus Guss asigură că frânele iDisc nu acumulează murdărie, păstrând o imagine ca de oglindă chiar și după mulți ani de utilizare.

Principalul avantaj practic al frânelor iDisc este stabilitatea caracteristicilor în timpul unor frânări repetate: germanii asigură că acestea sunt comparabile în eficiență cu discurile carbon-ceramice, iar la capitolul preţ sunt de trei ori mai accesibile.

Vezi şi: Instrucţiune utilă: Cum afli dacă plăcuţele de frână sunt uzate şi cum să le înlocuieşti singur

Vezi şi: (video) Porsche a început să producă din nou frânele cu tamburi

Însă dacă le comparăm cu frânele obişnuite din fontă, iDisc-urile sunt de trei ori mai scumpe. De exemplu, pentru a instala pe noul Porsche Cayenne astfel de frâne trebuie să plătiți încă 3.000 de euro, însă în comparație cu cei 9.000 de euro ceruţi pentru discurile carbono-ceramice, nu este chiar aşa de mult.

Aparent, frânele iDisc vor fi oferite numai pentru mașinile scumpe, însă compania Buderus Guss se gândește să reducă prețurile pentru producția în masă a acestora.

Vezi şi: (video) Experiment cu o cameră termală: Cât de mult se pot încălzi plăcuţele şi discurile de frână

What do you think?