in , ,

(video) Porsche Schuppan 962CR – supercarul britanic despre care puţini au auzit

Porsche Schuppan 962CR este o mașină super sport stradală care a fost construită între anii 1992-1994 de către pilotul de curse australian Vern Schuppan în colaborare cu marca germană.

Este numită drept un tribut adus victoriei lui Schuppan din 1983 în cursa de 24 ore de la Le Mans şi titlului cucerit în All Japan Sports Prototype Championship din acelaşi an. Ambele competiţii au fost câştigate de Schuppan cu mașini Porsche 956.

Modelul 962CR este făcut pe baza maşinii de curse care domina odată la Le Mans – Porsche 962 – pe care Schuppan a condus-o până la victorie şi care a fost în proprietatea echipei proprii. Construcţia monococă din fibră de carbon a fost realizată în întregime de Reynard Motorsport, iar caroseria de către Schuppan, deși unele elemente de design au fost preluate de la mașina de curse 962.

Producţia maşinilor a demarat la uzina Modena Cars din High Wycombe, Buckinghamshire, Marea Britanie. Finanțarea a fost oferită de investitorii japonezi care au susținut echipa de curse a lui Schuppan, care a concurat la All Japan Sports Prototype Championship.

Mai târziu, pentru că investitorii nu au mai avut de unde să ofere bani pentru două maşini, lucru însoțit de costul ridicat al construcției modelului și de recesiunea economică mondială, l-a forțat pe Schuppan să declare falimentul companiei sale de automobile.

Vezi şi: (video) Top 5 maşini pe care nepotul lui Ferdinand Porsche le iubeşte cel mai mult

Porsche Schuppan 962CR 1

Porsche Schuppan 962CR are un motor poziţionat central, o tracţiune pe puntea din spate şi cântăreşte doar 1.050 de kg. Maşina este propulsată de un motor boxer twin-turbo cu şase cilindri şi un volum de 3.3 litri, echipat cu turbo compresoare KKK, pentru a produce 608 CP. Cutia de viteze este una manuală cu cinci trepte.

Motorul este aproape cel standard dintr-un Porsche 962 care era folosit în campionatul nord-american IMSA GT Championship, însă volumul i-a fost redus uşor. Acceleraţia 0-96 de km/h o poate face în 3.5 secunde, iar viteza maximă poate ajunge la 370 de km/h.

După cum am menţionat, supercarul are un şasiu din fibră de carbon (o raritate la începutul anilor ’90), o suspensie de curse şi elemente de fixare din titan.

Vezi şi: (video) Patru designeri care lucrează la companii chineze au realizat un concept Porsche în timpul liber

Porsche Schuppan 962CR 6

În total au fost construite şase exemplare Porsche Schuppan 962CR. Şasiul #1 era şasiul unui prototip, iar o altă maşină a fost distrusă într-un incendiu. Respectiv au rămas doar patru, iar cea din imagini se crede a fi cea mai păstrată şi cu cel mai mic parcurs.

Preţul unei astfel de maşini în 1994 era de 1.5 milioane de dolari.

Vezi şi: (foto/video) Un Porsche 911 GT1 Evolution, unul dintre loturile preţioase ale unei case de licitaţii

FOTO: andrewlinkphotography.com

buton subscribe

Porsche Schuppan 962CR 0 Porsche Schuppan 962CR 2 Porsche Schuppan 962CR 3 Porsche Schuppan 962CR 4 Porsche Schuppan 962CR 5 Porsche Schuppan 962CR 7 Porsche Schuppan 962CR 8 Porsche Schuppan 962CR 9 Porsche Schuppan 962CR 10 Porsche Schuppan 962CR 11