in , ,

(video) Premieră: A patra generaţie Toyota Sienna! Pentru familişti, cu aspirator şi frigider

Încă o premieră marca Toyota, care a debutat alături de noul Venza, este a patra generaţie Sienna! Deşi unele companii auto renunţă deja la maşini într-un astfel de format în favoarea SUV-urilor şi chiar dacă însuşi clienţii deja optează pentru crossovere sau SUV-uri în loc, Toyota consideră că acest model mai are dreptul să existe atâta timp cât există o concurenţă. Şi cea locală din SUA este destul de acerbă.

Cu câțiva ani în urmă, cel mai popular monovolum din toată America a fost anume Toyota Sienna de generaţie care intră în istorie. Dar acum se clasează pe locul IV într-un top, în spatele unor modele ca: Chrysler Pacifica, Honda Odyssey și Dodge Grand Caravan, care rămâne lider al segmentului, în ciuda vârstei sale solide.

Cu noua generaţie Sienna, Toyota îşi doreşte să revină pe tron şi să accelereze uşor vânzările de astfel de maşini în segment, care în 2019, peste ocean, s-au vândut în circa 409.000 exemplare (482 mii în 2018).

Noua generaţie Sienna are la bază platforma noului Highlander, recent anunţat şi într-o specificaţie europeană. Acest lucru înseamnă că este o maşină de dimensiuni generoase, deşi deocamdată nu au fost anunţate, şi că stă pe platforma modulară TNGA în versiune GA-K. Designul îi este inspirat de la faimosul tren japonez de mare viteză Shinkansen. Toate corpurile de iluminat sunt pe bază de LED-uri.

Unitatea de propulsie o împarte cu cea anunţată exact pentru noul Highlander Hybrid european. Dacă generaţia anterioară Sienna nu avea nicio motorizare hibridă, noul model are una şi aceasta este singura. Sub capotă se combină un motor natural aspirat cu patru cilindri şi volum de 2.5 litri (189 CP), care, printr-un variator electromecanic, răspunde de rotaţia roţilor faţă. Puterea totală combinată a sistemului de propulsie hibrid se ridică la 246 CP.

Noul Sienna poate fi dotat şi cu un sistem de tracţiune integrală, care include încă un motor pe puntea din spate şi intervine la nevoie. Ca şi în cazul noului Venza, distribuie preventiv până la 80 la sută din forța motrice pe roțile din spate, contribuind la suprimarea alunecării roţilor faţă în timpul startului de pe loc. Sistemul îmbunătățește, de asemenea, agilitatea în viraje, ajutând la reducerea subvirării. Distribuția cuplului variază în funcție de condiții, de la 100:0 în viteză constantă la 20:80 pe suprafețe alunecoase.

De asemenea, sistemul de propulsie hibrid pune la dispoziţie patru moduri de funcţionare: unul EV pur electric, unul Eco, Normal și Sport. Consumul mixt declarat de benzină este de 7.1 litri/100 km.

În SUA, noul Sienna va fi oferit în nivele de echipare bine cunoscute şi anterior: cele de start LE și XLE au standard un habitaclu cu locuri pentru opt pasageri (cu două banchete pentru rândul doi şi trei), în timp ce maşinile în echipări XSE (cea roşie din galeria foto), Limited (cea albă) și Platinum (cea gri) au câte șapte locuri (cu scaune individuale pe al doilea rând). Toate însă au un element comun: un neobişnuit de masiv tunel central “Bridge Console” sub care se ascunde o nişă uriaşă.

Caracteristicile nivelului de echipare sport XSE este un design exterior mai agresiv, cu o grilă de radiator cu plasă şi jante de 20 de inci în loc de unele de 18 inci.

Standard noul Sienna are un sistem multimedia cu un ecran tactil central de 9.0 inci. Şi panoul de bord din spatele volanului poate include un ecran de 7 inci.

Printre alte dotări interesante ce pot fi găsite la bord se numără: head-up display cu o diagonală de 10 inci, hayon şi uşi laterale glisante ce pot fi deschise prin plasarea piciorului sub maşină, sistem de climatizare în patru zone, scaune individuale încălzite şi cu suporturi pentru picioare extensibile, în premieră pentru segment un volan încălzit şi reglabil electric pe înălţime şi adâncime, o oglindă retrovizoare digitală, scaune faţă ventilate şi încălzite (reglabile electric în patru sau opt poziţii, cu memorie), Apple CarPlay, Android Auto, Bluetooth, radio prin satelit, încărcător wireless pentru telefoane, opţional un sistem audio JBL Premium Audio cu nouă difuzoare, inclusiv un subwoofer spate, alimentat de un amplificator în 12 canale cu o putere totală de 1.200 W – cel mai puternic sistem audio lansat într-o Toyota până în prezent, un sistem de camere la 360 grade, o cameră video spate cu sistem de spălare a lentilei, un aspirator integrat, un mic frigider, cârlig de remorcare (capacitate de tractare de până la 1.590 kg), un opțional invertor de 1500 W cu o priză de 120 V, accesorii de la Yakima pentru montare de biciclete sau portbagaj extern, până la şapte porturi USB şi un port HDMI, până la 18 suporturi pentru pahare, Wi-Fi hotspot, sistem media pentru pasagerii din spate cu monitoare de 11.6 inci cu o rezoluţie 1080p şi telecomandă, două perechi de căşti wireless, sistem Driver Easy Speak care amplifică vocea şoferului prin difuzoarele audio, etc.

Evident are standard un complex de sisteme de asistenţă şi protecţie Toyota Safety Sense (TSS 2.0), dar şi 10 perne de aer, inclusiv laterale de tip perdea.

Noua Toyota Sienna va ajunge la dealerii americani aproape de sfârșitul anului curent. Prețurile vor fi anunțate mai aproape de începutul vânzărilor. Pentru referinţă, actualul încă automobil costă minim 31.640 de dolari.

Evenimentul de prezentare în reluare:

Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.

Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?