in , ,

(video) Premieră europeană: Noul SUV vârf de gamă, Citroen C5 Aircross, a fost scos din China

După un succes răsunător cu modelul C3 Aircross, vândut deja în cel puţin 80.000 de unități, cu modelul C5 Aircross lansat în China în 2017 și deja vândut în peste 40.000 de exemplare, și C4 Aircross, dezvăluit la sfârșitul lunii aprilie la Salonul Auto de la Beijing, Citroen îşi continuă ofensiva SUV pe plan internaţional cu dezvăluirea versiunii europene a lui C5 Aircross.

SUV-ul în specificaţie locală nu este o copie identică a celui asiatic, ci se deosebeşte de acesta la unele capitole, inclusiv prin faptul că va fi asamblat în Franţa.

Având o personalitate puternică, noul SUV vârf de gamă C5 Aircross se distinge de alte modele prin atitudinea sa singulară, energică și asertivă. Cu o lungime de 4.50 metri, robust și muscular, puternic dar fără aroganță, noul model se remarcă în segmentul SUV cu formele sale curgătoare, evidențiate prin detalii care îl fac şi atrăgător. Printre acestea se numără inserţiile Airbump, roțile mari cu un diametru de 720 mm, o gardă la sol de 230 mm și railings-uri distinctive pentru acoperiș.

La fel ca şi cele mai recente modele Citroen, C5 Aircross are o gamă largă de caracteristici de personalizare. Sunt disponibile în jur de 30 de combinații, cu șapte culori distinctive pentru corpul maşinii, un acoperiş vopsit într-o culoare neagră cu dublu ton şi trei pachete de culori pentru inserţiile de pe bara de protecţie frontală, elementele Airbump de protecţie de pe partea inferioară a uşilor şi pentru suporturile de pe acoperiş.

Jantele pot avea o dimensiune care variază între 17 şi 19 inci. Farurile şi stopurile sunt full LED.

Habitaclul ştie să ofere imediat o impresie de protecție și spațiu, cu o planşă de bord orizontală și scaune confortabile, o poziție înălțată care dă şoferului senzația că domină drumul, precum și o consolă centrală largă și materiale calitative folosite pentru decor.

În total există cinci ambianțe interioare, ale căror culori și materiale potrivite oferă claritate și căldură într-un stil trendy și premium “casual chic”.

Altfel este volanul. Spre deosebire de cel din maşina chineză acesta are trei spiţe, în loc de patru. Diferite sunt şi locurile pentru pasagerii din spate. În locul unei banchete au fost montate trei scaune individuale, fiecare având posibilitatea de a se regla longitudinal într-un interval de 15 cm şi cinci poziţii fixe în care spătarele se pot înclina.

Scaunele opţionale Advanced Comfort pentru pasagerii din faţă au un strat mai gros de spumă, pot fi dotate cu sistem de masaj cu opt camere pneumatice şi cinci programe de relaxare, iar cel al şoferului poate primi reglaje electrice în opt poziţii şi funcţie de memorie.

Volumul portbagajului măsoară standard între 580 şi 720 de litri, sub raftul de la mijloc, în dependenţă de poziţia scaunelor spate. Cifra totală cu scaunele rabatate se ridică la 1.630 de litri.

Panoul de bord este un ecran color de 12.3 inci, iar ecranul tactil al sistemului multimedia măsoară 8 inci.

Printre alte dotări şi opţiuni se numără:

 • tapiţerie Nappa;
 • un set de 20 de sisteme active de siguranţă şi asistenţă care include printre altele: sistem de frânare automată, de monitorizare video la 360 de grade şi funcţii de autopilot de nivel 2;
 • parbriz şi geamuri laterale faţă dublu laminate;
 • sistem de climatizare automată cu funcţie de purificare printr-un filtru activ din carbon care absoarbe particulele periculoase;
 • acoperiş panoramic cu dimensiuni de 1.120 mm x 840 mm şi comenzi prin care se poate regla intensitatea lumii care pătrunde în habitaclu;
 • cameră video spate cu un unghi de vizualizare de 180 de grade;
 • sistem off-road Grip Control cu asistent la urcările în rampe şi funcţie anti derapare (moduri: Standard (ajustare automată la condiţii), Nisip, All-Road, Zăpadă sau ESP OFF);
 • suport evident al interfeţelor Android Auto, Apple CarPlay şi MirrorLink, navigaţie 3D cu hărţi şi servicii oferite de TomTom, terminal de încărcare wireless a telefoanelor mobile;
 • ConnectedCAM Citroen – o cameră de bord detaşabilă/integrată în suportul oglinzii retrovizoare din habitaclu, cu GPS şi capacitate de înregistrare video în format Full HD. Nu este conectată la sistemul multimedia şi are o memorie internă de 16 GB. Prin conexiune Wi-Fi toate materialele înregistrate pot fi transmise direct pe telefon, pe e-mail sau publicate pe o reţea de socializare. La nevoie poate fi deconectată, însă păstrează un regim activ de lucru şi porneşte automat înregistrarea atunci când maşina detectează pericolul unui accident;

Cu referire la capitolul tehnic, Citroen menţionează că modelul va beneficia standard în Europa, indiferent de versiune, de o suspensie adaptivă hidraulică sofisticată cu aşa-zise Progressive Hydraulic Cushions.

Francezii spun că această tehnologie a fost dezvoltată în motorsport înainte de a apărea pe maşinile de serie. Introdusă, testată şi aprobată în raliurile cross-country pe modele ZX care au triumfat în 1994 la cursa Paris-Dakar, în prezent este folosită şi pe modelul C3 WRC.

Aproximativ 20 de brevete au fost depuse în dezvoltarea noii suspensii. Modul în care funcționează este destul de simplu. În timp ce sistemele de suspensii convenționale cuprind un amortizor, un arc și un mecanism mecanic de oprire, sistemul Progressive Hydraulic Cushions adaugă câte două aşa-zise mecanisme de oprire hidraulice pe ambele părți ale braţului, una pentru compresie şi alta pentru decompresie.

Suspensia, prin urmare, funcționează în două etape, pentru a se potrivi cu modul în care se folosește mașina:

 • Pentru compresia și decompresia ușoară, arcul și amortizorul controlează mișcările verticale împreună, fără a fi nevoie de asistență din partea mecanismelor de oprire hidraulice. Aici pasagerii vor simţi un efect de “plimbare pe un covor magic zburător”, dând impresia că maşina pluteşte pe un teren neuniform.
 • În timpul impacturilor majore cu drumuri avariate, arcul și amortizorul funcționează împreună cu aceste mecanisme, care încetinesc treptat mișcarea componentelor pentru a evita smuciturile de la sfârșitul intervalului. Spre deosebire de un mecanism de oprire mecanic tradițional, care absoarbe energia, dar transmite o oarecare lovitură la capătul intervalului, mecanismele de oprire hidraulice absorb și disipează această energie.

Cât priveşte gama de motoare, pe continentul european noul C5 Aircross va putea fi comandat cu:

 • un benzinar turbo PureTech de 1.2 litri şi cu trei cilindri (130 CP) care este cuplat la o cutie de viteze mecanică cu şase trepte;
 • un benzinar turbo PureTech de 1.6 litri şi cu patru cilindri (180 de CP), cuplat la o cutie automată cu opt trepte Aisin;
 • un turbo diesel BlueHDi de 1.5 litri şi cu patru cilindri (130 de CP), cuplat la o cutie mecanică sau automată;
 • un turbo diesel BlueHDi de 2.0 litri şi cu patru cilindri (180 de CP), cuplat la o cutie automată;
 • spre sfârşitul anului 2019, modelul va fi primul plug-in hybrid al mărcii (circa 300 de CP) care va putea rula doar cu energie electrică până la 60 de km.

Citroen mai menţionează că sistemul de tracţiune poate fi doar pe puntea din faţă şi nu are nevoie de unul integral care să facă maşina mai costisitoare şi mai grea, datorită sistemului eficient Grip Control.

Iar noua cutie de viteze făcută de compania japoneză este cu 2 kg mai uşoară decât cea cu şase trepte folosită pe alte modele. Treptele pot fi schimbate şi manual prin intermediul unor padele din spatele volanului. Pentru un suport al şoferului, la deconectarea motorului va include automat modul Park.

Noul Citroen C5 Aircross va fi lansat pe piaţa europeană la sfârşitul trimestrului III al acestui an şi va fi produs la uzina franceză PSA Rennes-La Janais.

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?