in , ,

(video) Premieră în Coreea de Sud: KIA a prezentat cel mai luxos şi cel mai puternic model pe care îl are

KIA a prezentat acasă noua generaţie a sedanului său vârf de gamă numit K9, cunoscut pe alte pieţe ca şi Quoris sau K900. Maşina urmează să-şi facă debutul la nivel internaţional peste câteva zile la Salonul Auto de la New York.

Prezentarea locală în grabă ar fi motivată de faptul că modelul de top este deosebit de popular anume în patria sa. Doar anul trecut s-au vândut acolo 1.553 de exemplare. Va reuşi oare acum noul model să atragă mai mulţi clienţi? Să vedem ce aduce nou.

Pentru început, nou este designul exterior cu al său limbaj de design numit Gravity of Prestige. Automobilul nu se compară nici pe o latură sau alta cu vechiul model. Noul K9/Quoris arată mult mai solid, mult mai premium, dispune de noi blocuri optice şi stopuri full LED, o capotă reliefată frumos şi noi secţiuni cu geamuri în montantul posterior, anterior acestea fiind parte a portierelor.

În partea frontală se mai remarcă o grilă masivă a radiatorului, cu foarte multe elemente cromate şi cu un total de 176 de celule.

Noul KIA K9 are un ampatament mai mare cu 60 de mm, până la 3.105 mm. Comparativ cu fratele său de platformă Genesis G90, ampatamentul îi este mai mic cu 55 de mm.

Consolele faţă şi spate au fost scurtate, iar în acelaşi timp lungimea totală a maşinii a crescut cu 25 de mm, până la tocmai 5.120 de mm! Sedanul este mai lat cu 15 mm, până la 1.915 mm, iar înălţimea nu s-a schimbat – 1.490 mm.

KIA menţionează că a folosit de această dată o proporţie mai mare de metale dure, fapt pentru care rigiditatea caroseriei a crescut cu până la 46%.

În habitaclu există mai mult spaţiu pentru pasageri şi se foloseşte în conformitate cu ultimele tendinţe, dar şi cu statutul automobilului o serie de materiale premium precum piele scumpă şi inserţii din lemn natural, inclusiv pe noul volan.

Panoul de bord este unul digital şi are mai multe teme de afişaj, care se schimbă în dependenţă de regimul de rulare ales. Există şi un head-up display, iar pe centrul consolei centrale se află un ecran mare şi tactil cu o diagonală de 12.3 inci.

Arhitectura consolei centrale este însăşi una minimalistă şi destul de asemănătorare cu ceea ce se oferă pe alte automobile din segment. KIA spune că numărul de butoane şi manete a scăzut de la 91 la 73.

În total pentru protecţia pasagerilor există nouă perne de aer.

În habitaclu se mai remarcă nişte scaune pentru pasageri cu funcţie de ventilare, încălzire şi chiar masaj, cu reglări electrice, iar cele din spate pot fi individuale, cu sistem multimedia personalizat. În consola centrală a mai fost integrat un ceas Maurice Lacroix care iese în evidenţă. Sistemul audio este unul premium de la Lexicon.

Încă un lucru important la care KIA doreşte să atragă atenţia este un sistem interesant de iluminare ambientală, făcut în colaborare cu institutul american Pantone. În total există 64 de culori şi 7 teme generale. Butoanele de pe planşa de bord sunt dotate cu senzori speciali care simt când mâna sau degetul unui om se apropie şi în acea zonă intensitatea luminii colorate creşte.

Din punct de vedere tehnic noul KIA K9 este unificat cu acelaşi Genesis G90, respectiv poate avea un sistem de tracţiune integrală cu un ambreiaj care conectează puntea din faţă. Pe piaţa sud-coreeană sedanul va fi pus la dispoziţie cu trei benzinare, toate cuplate la o cutie de viteze automată cu opt trepte.

Cel de bază va fi un V6 GDI natural aspirat de 3.8 litri care produce 315 CP, urmat de un V6 T-GDI Turbo de 3.3 litri cu 370 de CP, iar cel mai puternic propulsor va fi unul natural aspirat V8 GDI de 5.0 litri care va genera 425 de CP.

Noua generaţie nu i-a adus modelului o suspensie pneumatică, nici măcar ca o dotare opţională, însă în schimb există amortizoare adaptive reglabile electronic. Printre alte dotări se numără un cruise control avansat cu funcţie de frânare automată şi un pachet complex de sisteme de siguranţă şi asistenţă.

În Coreea de Sud noul KIA K9 va fi disponibil pentru a fi cumpărat din luna aprilie a acestui an. Preţurile variază între 51 şi 88 de mii de dolari, comparativ cu Genesis EQ900 (Genesis G90) care costă între 70 şi 110 mii de dolari.

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?