in , ,

(video) Premieră în India: Noul Mahindra Thar – alternativa mai ieftină a lui Jeep Wrangler

Concernul auto indian Mahindra & Mahindra, parte a Mahindra Group, sub aripa căruia mai stau nume cunoscute precum Pininfarina S.p.A. (deţine 76.06% din acţiunile sale), dar şi Ssangyong Motors (74.65%), a prezentat acum câteva ore noua generaţie a modelului Thar. SUV-ul s-a lansat de Ziua Independenței Indiei şi cu doar câteva săptămâni înainte ca, în luna octombrie, producătorul de maşini să-şi sărbătorească cei 75 de ani de la înfiinţare.

Prin ce este interesant acest automobil şi ce ne-a motivat să scrim despre el dacă oricum, probabil, am putea să nu-l vedem niciodată prin Moldova sau prin regiune? Ideea este că se promite să fie o alternativă ieftină a lui Jeep Wrangler, iar vânzările nu-i vor fi organizate doar local, ci şi pe pieţele globale majore!

Caracteristici cheie:

 • Noul Mahindra Thar a fost creat de la zero, deşi producătorul a decis să nu se distanțeze de “rădăcini” și l-a desenat în stilul modelului american Jeep CJ. Generaţia precendentă Thar, produsă din 2010, avea aproximativ acelaşi look deoarece Mahindra & Mahindra i s-a permis să folosească sub licenţă designul lui Jeep CJ-3B de la începutul anilor ’50 ai secolului trecut.
 • Interesant mai este de remarcat că formele maşinii au fost create sub supravegherea unei femei, Kripa Ananthan, care este designer-şef la Mahindra & Mahindra.
 • Aspectul mașinii se caracterizează prin proporții clasice, cu o capotă lungă și o cabină împinsă maxim posibil în spate. Consolele au fost scurtate cât mai mult posibil, panourile caroseriei sunt în mare parte plate, faruri rotunde măsoară câte 7 inci în diametru, iar grila de radiator, dar şi parbrizul, au înclinări minime. Toate în stilul unui tipic SUV practic.
 • Apropo, dacă prima generaţie Thar avea o grilă de radiator după cum puteţi vedea în imaginea ataşată mai jos, exact ca pe Jeep-ul original, atunci pe noul model s-au folosit lame ca parte a unei părți solide din plastic negru nevopsit. S-a întâmplat după ce Mahindra & Mahindra a pierdut un proces în faţa FCA în privinţa acestui element de caroserie original, instalat pe modelul Roxor, acelaşi Thar de primă generaţie care era vândut în SUA. Dar avantajul schimbării făcute este că acum, partea din faţă a maşinii e optimizată în ceea ce priveşte riscul de rănire a pietonilor, dacă se va întâmpla să intre în contact cu aceştia.
Mahindra Thar 2.5 CRDe 2011
 • Privit din profil, noul Thar atrage atenția cu o centură care leagă cele două arcuri masive ale roţilor, iar în partea posterioară dispune de două stopuri LED verticale, montate într-un fel peste caroserie în loc de a fi integrate în ea.
 • Alte caracteristici interesante ale exteriorului sunt barele de protecție compozite cu segmente centrale de culoare gri, încuietori ale capotei și balamalele uşilor, ambele scoase la vedere înafară. Arcurile roților sunt făcute asimetrice: dacă la roţile din faţă au o formă mai pătrăţoasă, atunci cele care stau deasupra roţilor spate sunt circulare (din nou o referinţă la clasicele modele Jeep Willys care au avut arcuri de roţi similare).
 • Habitaclul a primit materiale ușoare, în mare parte din plastic de calitate, dar practic. Planşa de bord conţine în partea superioară centrală un monitor tactil de 7 inci pe care rulează sistemul multimedia, dar şi pe care poate fi arătată o busolă, dar şi un contor al unghiurilor de înclinare a maşinii în off-road. Pot fi instalate două sau patru locuri. Ultimele două sunt acum nişte scaune complete, rabatabile, în loc de nişte bănci instalate de-a lungul laturilor, aşa cum era în vechiul Thar.
 • Noul Mahindra Thar este construit pe o platformă creată de la zero, tip cadru. Lonjeroanele folosite sunt clasice pentru SUV-uri, cu profil variabil, secțiune închisă, ștampilat şi sudate. Într-un oarecare pas cu moda, cadrul a fost gândit pentru a corespunde cât de cât condiţiilor de securitate pasivă, în partea din față fiind aplicat un modul de absorbție a energiei cu o deformare programată. Toate suspensiile sunt pe bază de arcuri, pe puntea din faţă fiind independente, iar pe cea din spate, fiind netăiată, dependente.
 • Gama de motoare include două agregate turbo pe benzină și motorină. Primul este cel mai nou motor Mahindra mStallion de 2.0 litri, cu sistem de injecție directă a combustibilului, care produce 150 CP şi 320 Nm de cuplu. Al doilea este un turbodiesel mHawk de 2.2 litri, deja testat în timp, care generează 130 CP și 320 Nm.
 • Interesant este că ambele motoarele îndeplinesc condiţiile normei de emisii care în India este similară cu cea cunoscută în Europa sub denumirea Euro 6! Cutia de viteze la care poate fi cuplat orice propulsor este una manuală în şase trepte dezvoltată in-house, ori una automată hidromecanică de producție franceză – Punch 6L50 – cu şase trepte (UAZ Patriot are una similară).
 • Sistemul de tracţiune este unul integral, de tip part-time. Modelul mai dispune de un demultiplicator, un diferenţial posterior blocabil și un sistem care imită un diferenţial central blocabil cu ajutorul mecanismelor de frânare cu discuri.
 • Noutatea are abilități excelente în off-road: unghiurile de atac şi de degajare sunt de 42 și, respectiv, 37 de grade; unghiul de rampă – 27 de grade; garda la sol este de 226 mm; adâncimea maximă a unui vad de apă pe care îl poate trece fără probleme nu trebuie să depăşească 650 mm.
 • Dimensiunile exacte ale SUV-ului nu au fost anunţate la moment, dar este cunoscut faptul că are puțin sub patru metri lungime și aproximativ 1.85 metri lățime.
 • Noul Thar a prezentat doar cu un corp deschis cu trei uși, acoperişul putând fi textil retractabil manual sau din elemente detaşabile din plastic. Nu se știe la moment dacă este planificată o versiune alungită cu cinci uși.

Vânzările noului Mahindra Thar în India vor începe în luna octombrie a acestui an, iar prețul de start așteptat este de 1.2 milioane de rupii (aproximativ 16.000 dolari). Din anii 2021 sau 2022 se planifică exportul modelului, inclusiv în SUA, acolo unde Mahindra & Mahindra s-a impus deja pe piața utilajelor agricole și încearcă acum să pătrundă pe segmentul auto!

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE FOTO: